(VIDEO) SUZE KOJE SU PREKINULE DERBI: Dan kada je Zvezda plakala zbog Tita!
Foto: Arhiva, Profimedia

Pre 37 godina

(VIDEO) SUZE KOJE SU PREKINULE DERBI: Dan kada je Zvezda plakala zbog Tita!

Fudbal -

Živan Ljukovčan iz Zvezde i Zlatko Vujović iz Hajduka prisetili se dešavanja na Poljudu kada ih je sudija u 15.05 poslao u svlačionicu zbog smrti maršala Josipa Broza

Na današnji dan pre 37 godina desile su se čuvene suze na Poljudu. Utakmica Hajduk - Crvena zvezda prekinuta je kada se saznalo da je umro Josip Broz Tito, a plača na punom stadionu u razgovoru za Kurir prisetili su se neki akteri antologijskog meča.

Legendarni fudbaler Hajduka Zlatko Vujović kazuje svoje viđenje smrti „najvećeg sina jugoslovenskih naroda i narodnosti“.- Znalo se još pre utakmice da je Tito loše i da bi mogao umreti. Vest su nam rekli na poluvremenu. Okupili smo se na centru i sudija je prekinuo meč. Nije se ni muva čula na punom stadionu. Odjednom se začuo plač i kuknjava žena - priča Vujović i dodaje:- Kada sam izašao na ulice Splita i krenuo kući, video sam na hiljade zbunjenih ljudi. Nisu se čule sirene, niti je ko bilo šta govorio. Meni je kroz glavu prošlo šta će biti s našom državom posle Tita i ko će nas voditi.

PripremljeniŠESTIĆ: ZNALI SMO DA ĆE UMRETIMiloš Šestić takođe je bio učesnik utakmice na Poljudu.- Davno beše... Ko će se i setiti... Pričalo se danima pred utakmicu da je Tito loše. Kad nam je rečeno da je umro i kad smo se okupili na centru, neki igrači su počeli da plaču. Normalna reakcija, moralo je tako, jer se znalo šta je Tito bio za sve nas. Bilo nam je svima teško u to vreme - prisetio se popularni Šele.

AkteriNeki su umrli

Nekoliko aktera utakmice u Splitu nije među živima. Oba trenera, Branko Stanković i Tomislav Ivić, pokojni su, kao i fudbaleri Đorđe Milosavljević (C. zvezda) i Mićun Jovanić (Hajduk), te sudija Husref Muharemagić.

Aleksandar Radonić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ko je zapravo bio Tito?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track