POGLEDAJTE: Delovi filma o Željku Obradoviću i Dušanu Ivkoviću

Dokumentarci

POGLEDAJTE: Delovi filma o Željku Obradoviću i Dušanu Ivkoviću

Košarka -
Dvojica uspešnih košarkaških trenera biće junaci filmova "Visokoletač" i "Čovek odluke"

Junaci filma.

Srpski košarkaski treneri Dušan Ivković i Željko Obradović biće junaci dokumentarni filmova "Visoko letač" i Čovek odluke", koji će se uskoro pojaviti.

Film o Ivkoviću, sasvim namerno dobio je naziv po njegovoj drugoj ljubavi - golubarstvu, dok se naziv filma posvećenog najtrofejnijem treneru Evrolige, producentima se sam nametnuo.

Dušan Ivković je jedan od najuspešnijih evropskih trenera svih vremena. Od 2008. do 2013. bio je selektor reprezentacije Jugoslavije, pa Srbije. Ivković je nauspešniji selektor Košarkaške reprezentacije Jugoslavije na Evropskim prvenstvima. Vodio je reprezentaciju na šest kontinentalnih prvenstva i na tri osvojio zlatnu medalju Zagreb 1989, Rim 1991 i Atina 1995. Na ta tri prvenstva reprezentacija je odigrala 19 utakmica i ostvarila svih 19 pobedila.

Januara 2008. je izabran za selektora košarkaške reprezentacije Srbije za period od naredne četiri godine. Na Evropskom prvenstvu 2009. u reprezentacije Srbije je pod Ivkovićevim vođstvom, osvojila srebrnu medalju, a na Svetskom prvenstvu 2010. je zauzela četvrto mesto. Na kontinentalnim prvenstvima u Litvaniji i Sloveniji reprezentacija naše zemlje nije se penjala na pobedničko postolje, ali je u Sloveniji izborila plkasman na Svetsko prvenstvo 2014. godine.

Ivković je i na klupskom planu imao dosta uspeha, a najveći su ostvareni 1997. i 2012. kada je sa ekipom Olimpijakosa bio šampion Evrope.
Želimir Obradović, Za trenersku karijeru zahvalan je Draganu Kićanoviću, profesoru Aci Nikoliću i Dušanu Ivkoviću. Jedan je od najuspešnijih košarkaških trenera u Evropi. Jedini je y svetu osvajao zlatne medalje na šampionatima sveta i kao igrač i kao trener. Sa Partizanom 1992. osvojio je Kup šampiona Evrope, a isto ponovio 1994. sa španskim Huventudom, 1995. Real Madridom i pet puta sa Panatinaikosom (2000, 2002, 2007, 2009 i 2011). Sa
Sa selekcijom SR Jugoslavije 1995. zajedno sa Dušanom Ivkovićem, osvojio je Prvenstvo Evrope u Atini, 1996. na Olimpijskim igrama u Atlanti, kao prvi trener, srebrnu medalju, a 1997. Prvenstvo Evrope u Španiji i 1999. bronzanu medalju u Francuskoj...
Ivković i Obradović su kumovi, kolege i najbolji prijatelji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track