RADMANOVIĆ U PENZIJI: Završio karijeru u 32. godini
Foto: Beta Ap

Srpski košarkaš odlučio

RADMANOVIĆ U PENZIJI: Završio karijeru u 32. godini

Košarka -
Posle 12 godina nastupa u NBA ligi Vladimir Radmanović rešio da prestane sa igrom

Nije iskoristio potencijal.Srpski košarkaš Vladimir Radmanović odlučio je da u 32. godini završi karijeru. Poslednjih 12 godina igrao je u NBA ligi u velikom broju klubova. Bio je poznat kao odličan skakač i šuter trojki.Vladimir Radmanović (33, 208) ponikao je u Crvenoj zvezdi, ali je u NBA ligu otišao 2001. iz FMP Železnika. Pet sezona proveo je u Sijetl Supersoniksima. Najbolji učinak imao je 2003/2004, kada je prosečno beležio 12 poena i 5,3 skokova. Posle sezone u Los Anđeles Klipersima tri godine je bio član Los Anđeles Lejkersa, a potom je igrao za Golden Stejt, Atlantu i Čikago, gde je i odigrao poslednju sezonu. Ovog leta pregovarao je sa Crvenom zvezdom, ali je na kraju ipak odlučio da se penzioniše.Iako nije bio rad da često priča za srpske medije, Vladimir Radmanović je u Americi priznao da u košarci postoje pravila kojih mora da se pridržava kako bi dobro zarađivao.- U životu ne volim pravila, za mene ne postoje granice. Ako mi kažete da ne mogu da pređem ulicu zato što je crveno svetlo, a na pet milja od mene nema automobila, sigurno neću stajati i čekati da se uključi zeleno svetlo - kazao je Radmanović.Upravo zbog tih „bubica“, na SP u Indijanapolisu 2002. godine selektor Svetislav Pešić je Radmanovića odstranio iz tima neposredno pre osvajanja titule, pa je umesto njega na pobedničkom postolju zlatnu medalju primio Aleksandar Smiljanić. Ni Radmanović ni Pešić nikada nisu otkrili zbog čega je nastao sukob u svlačionici, a javnost je bila upoznata samo da je košarkaš jeo bananu.

Vladimir Radmanović- rođen je 19. 11. 1980. u Trebinju, gde je njegov otac radio kao oficir JNA- u Crvenoj zvezdi igrao je u generaciji s Igorom Rakočevićem, Jovom Stanojevićem, Milutinom Aleksićem, Milošem Vujanićem- na NBA draftu 2001. Sijetl ga je izabrao kao 12. pika- rekorde NBA karijere upisao je u dresu Sijetla, protiv Njujorka je ubacio 30 poena, a protiv LA Lejkersa šest trojki- kad je igrao za Lejkerse, povredio se na snoubordingu dok je bila ol-star pauza, pa ga je trener Fil Džekson kaznio sa 500.000 dolara- bivši selektor Željko Obradović isprozivao ga je zbog neuspeha reprezentacije na EP 2005.- u Lejkersima se najviše družio s Kobeom Brajantom, koji je priznao da ga je upravo Radman naučio da psuje na srpskom- u Čikagu nije mnogo igrao, pa je zarađivao više od Majkla Džordana, po minutu 20.454 dolara- dao je 100.000 dolara u Fondaciju Vlada Divca za srpsku izbegličku decu

Pozdrav od RakočevićaIgor Rakočević je preko Tvitera poželeo sve najbolje svom prijatelju Vladimiru Radmanoviću po okončanju karijere.- Nedavno se iz sveta košarke povukao jedan veliki Zvezdin talenat, fantastični atleta, veoma uspešan u NBA karijeri - napisao je Igor Rakočević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track