Dačić primio legendarne šampione sveta iz Ljubljane
Foto: Tanjug

Povodom filma "Bili smo prvaci sveta!

Dačić primio legendarne šampione sveta iz Ljubljane

Košarka -
Dačić se zahvalio svima koji su došli na ideju da snime dokumentarni film o čuvenoj generaciji koja je 1970. godine u Ljubljani osvojila zlatnu medalju

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić primio je košarkaške reprezentativce Jugoslavije koji su 1970. godine postali svetski šampioni u Ljubljani i članove ekipe filma "Bili smo prvaci sveta" koji govori o tom uspehu.

Dačić je tom prilikom istakao da je ponosan na one koji pomažu da se istorijske vrednosti ne zaboravljaju.

"Ovo mi je jedan od lakših sastanaka koje sam obavio u vladi, uglavnom ljudi dolaze sa nekim zahtevima. Bilo mi je zadovoljstvo da ugostim legende jugoslovenskog sporta koji su ostavili veliki pečat, ne samo u našem sportu, već i u izgradnji snažne tadašnje Jugoslavije. Imajući u vidu da narod na ovim prostorima brzo zaboravlja, ponosan sam na sve one koji pomažu da se istorijske vrednosti ne zaboravljaju", rekao je Dačić.

Dačić se zahvalio svima koji su došli na ideju da snime dokumentarni film o čuvenoj generaciji koja je 1970. godine u Ljubljani osvojila zlatnu medalju.

"Ovo su velika imena za one koji su živeli u to vreme. Zahvaljujem se što su izdvojili vreme i došli na promociju filma u Beograd. Za nas je velika čast i priznanje što je promovisan u Beogradu, iako zvezde filma žive u raznim državama i pripadaju različitim nacijama. Ovaj uspeh će velikim slovima biti upamćen u istoriji naše košarke i sporta", poručio je Dačić.

Sastanku sa Dačićem prisustovali su Ranko Žeravica, Ivo Daneu, Petar Skansi, Damir Šolman, Ratko Tvrdić, Nikola Plećaš, autor filma Zvonimi Šimunec i scenarista Aleksandar Miletić.

"Mislim da je sport na ovim prostorima važna aktivnost. Svako ko pokušava da ga minimizira, nije na dobrom putu. Vi u Srbiji posebno priznajete sport i hvala vam na tome. Mi u regionu smo svesni važnosti sporta, ali na kraju druge stvari preovladaju. Sport je aktivnost broj jedan kada je zdravlje neke nacije u pitanju", izjavio je Skansi.

Dačić je članovima zlatne generacije uručio replike medalja koje su osvojili 1970. u Ljubljani. U ime bivših reprezentativaca kapiten Daneu poklonio je Dačiću loptu i knjigu Aleksandra Miletića "Džez basket", po kojoj je napisan scenario.

Premijera dokumentarnog filma "Bili smo prvaci sveta" održana je sinoć u Muzeju kinoteke u Beogradu, a pored ostalih prisustvovali su i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kao i ministri kulture i omladine i sporta Ivan Tasovac i Vanja Udovičić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track