DAN KADA JE BLISTAO VELIKI DRAŽEN: Pogledajte kako je Petrović ubacio 62 poena

Sećanja

DAN KADA JE BLISTAO VELIKI DRAŽEN: Pogledajte kako je Petrović ubacio 62 poena

Košarka -
Bilo je to odlično finale Saporta kupa u kojem je Petrović nadigrao Oskara Šmita koji je ubacio 44 poena

Jugoslovenski i hrvatski košarkaški reprezentativac Dražen Petrović ili košarkaški Mozart kako su ga često zvali je na današnji dan pre tačno 25 godina kao igrač Reala ubacio italijanskom Snajderu čak 62 poena.Bilo je to odlično finale Saporta kupa u kojem je Petrović nadigrao Oskara Šmita, koji je ubacio 44 poena. Madridski Real je dobio ovaj meč sa 117:113.

Dražen Petrović (Šibenik, 22. oktobar 1964 – Denkendorf, 7. jun 1993) je bio jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena.

Petrović je karijeru započeo u Šibenci, nastavio u Ciboni i Real Madridu, sa kojima je imao najviše uspeha. Karijeru ja kasnije nastavio u NBA kao igrač Portlanda i Nju Džersi Netsa.Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je bronzanu i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1984. i 1988, a sa Hrvatskom srebrnu medalju 1992. 1985. godine godine primio je zlatnu značku Sporta, nagradu za najboljeg sportistu u Jugoslaviji. Smatra se važnim delom prethodnice koja je dovela do velikog uticaja evropskih košarkaša u NBA. Godine 2008. ULEB ga je izabrao među 50 ljudi koji su najzaslužniji za razvoj košarke u Evropi.Poginuo je u saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj 7. juna 1993. Njegov stariji brat je bivši jugoslovenski i hrvatski košarkaš i trener Aleksandar Petrović.

http://www.youtube.com/watch?v=flSbtlg2Tvs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track