ACO PETROVIĆ: Zvezda ne treba da se plaši Uniksa i pune Arene
Foto: Saša Pavlić

Iskusni stručnjak poručuje

ACO PETROVIĆ: Zvezda ne treba da se plaši Uniksa i pune Arene

Košarka -
Prirodno je da postoji odgovornost prema onolikom broju navijača, ali nije dobro da se ekipa zbog toga parališe, kaže iskusni trener za Kurir sport

Na pitanje da prokometariše plasman košarkaša Crvene zvezde u polufinale Evrokupa, srpski košarkaški trener Aco Petrović je prvo izgovorio:"Imali su mnogo sreće", potom dodavši:"Uplašili su se. To je očigledno, jer ma šta pričali nije ista atmosfera u Areni i Pioniru. To je sputalo igrače, koji možda i ne mogu da se nose sa pritiskom tolikih iščekivanja i velike buke navijača i nisu mogli da se oslobode grča", smatra Petrović.On ističe da atmosfera ni relativno nepoznata dvorana nisu opravdanje za slab šut, izabranika trenera Dejana Radonjića."Ni hala u Kaunasu im nije domaća pa su ubacili skoro 80 poena. Nema opravdanja. Dok sam bio trener Žaligirisa, trenirali smo u klupskoj dvorani a u onu u kojoj smo čekali rivale ulazili smo samo dan pred meč. Izgubili smo samo jednom na domaćem terenu. Ali nema potrebe da mnogo pričamo o Budiveljniku, ekipa treba da se okrene onome što dolazi."

Uniks naredni rival Crvene zvezde u borbi za finale Evrokupa je ekipa koju je Petrović trenirao dva puta. Pre osam godina kada je osvojio Kup Rusije i praktično do pred početak sezone kada je otkriveno da je bolestan."To je ozbiljan tim, sa mnogo boljim trenerom no što je Budiveljnik. Grci Kajmakoglu i Buljukas, kojima je letos pridodat i Zizis, su ozbiljni igrači na visokim pozicijama, a spolja ih odlično prate asistent Ejdson i Gudlok, koji ne ubacuje manje od 20 poena po meču. Uz dobre Ruse i još dva odlična stranca, to je tim, koji se praktično šeta kroz sva takmičenja i koji je čini mi se ostvario najviše poobeda kada se gledaju sva takmičenja. Od svih evropskih timova."Logično je pitanje kako ih zaustaviti?"Mislim da Nelson i Lazić mogu, a i moraće da zaustave Gudloka. To je NBA igrač, koji može da igra i pleja, a odličan je šuter i od njega mnogo toga zavisi."Dok govori o nardnom evropskom izazovu Crvene zvezde njen bivši trener ističe i ovo:"Zvezdin tim mora da nauči kako se osvaja. To je ozbiljan nedostatk ekipe kolege Radonjića. Uzet je dva puta Kup, sada se napada ABA liga i Evrokup. Osvajanje pehara nije lako i to se uči, a kada se ta škola prođe i stekne iskustvo ekipa dobija na stabilnosti i nema probleme poput onog protiv Budiveljnika ili Lokomotive na startu Evrolige. Uz nadogradnju i porast ambicija treba da buder prisutan", kaže Aco Petrović.

Bolest ne napredujePrimer borbe Ace Petrovića sa izuzetno retkom i teškom bolešću, koja na sreću počinje da daje rezultate, ohrabruje one koji pate od amiotrofične lateralne skleroze, teškog oblika atrofije mišića."Dobro je, prošao sam i probao svašta sada ide na bolje. Sve radim sam i to je najbitnije. Pumpica za disanje mi ne treba mnogo, izlazim pomalo na vazduh. Nije loše, za sada ne može bolje, ali rezultati pokazuju značajne pomake. Kao i u sportu i ovde je borba neprestana, a ishod neizvestan. Nema predaje", kaže Petrović i dodaje da nema univerzalnog načina lečenja."Svakome se problemi manifestuju drugačije. Dolazi lepše vreme i bitno je što više vremena provoditi napolju, pre svega u parku na svežem vazduhu. Neka ne klonu duhom, iako ljudi koji imaju ovo oboljenje se jednog dana osećaju loše, ali već sutra može da im bude mnogo bolje. Trenutno primam dve infuzije sedmično, u saradnji sa lekarima pokušavamo da direktno utičemo na regeneraciju motornog neurona. Kada bismo u tome uspeli, to bi bilo revolucionarno."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track