CRNO BELI U ELITI: Ako se ruska VTB liga okrene FIBA, Partizanu pozivnica za Evroligu
Foto: Kkpartizan.rs

Nove opcije

CRNO BELI U ELITI: Ako se ruska VTB liga okrene FIBA, Partizanu pozivnica za Evroligu

Košarka -
Ukoliko Rusi prihvate uslove evropskog dela FIBA, ULEB preti da će kao osnivač iz Evrolige izbaciti:CSKA, Nižnji Novgorod i Uniks

Košarkaši Partizana mogli bi ipak da se nađu u kvalifikacijama za Evroligu i to ukoliko ruski klubovi članovi VTB lige pristanu da potpišu deklaraciju koju je pred njih postavila FIBA Evropa, a ULEB u tom slučaju ostane pri odluci da CSKA, Nižnji Novgorod i Uniks izbaci iz klupskog takmičenja čiji je osnivač. Generalni direktor košarkaške VTB lige Andrej Širokov objasnio je situaciju u kojoj se nalazi to takmičenje, a sa obzirom na to da je Evropska košarkaška organizacija zatražila je od Košarkaškog saveza Rusije da pod hitno potpiše deklaraciju o VTB ligi.

FIBA na ovaj način želi da dobije pismenu potvrdu, kako bi naterala VTB ligu da se igra po njenim, a ne pravilima Evrolige, da se poštuje kalendar FIBA i da klubovi budu u obavezi da puste igrače na zvanične utakmice FIBA, poput kvalifikacija za Eurobasket 2015. koje reprezentacija Rusije počinje već 10. avgusta. U suprotnom preti da zabrani učešće nacionalnih timova Rusije u međunarodnim takmičenjima.

"Mi smo taoci sukoba između FIBA i Evrolige. Te organizacije imaju velike razlike u pristupu razvoja košarke. To je sasvim razumno, jer jedni zastupaju interese klubova, dok se drugi bore za nacionalne selekcije. Najbolje bi bilo da zajedno sednu za sto i reše te probleme, a ne što ostali postaju taoci njihovih sukoba", poručio je Širokov. Ukoliko CSKA, Nižnji Novgorod i Uniks kao članovi VTB lige potpišu ovakav dokument FIBA, Evroliga je upozorila da bi mogla da ove klubove izbaci iz svog takmičenja

"Dve glavne razlike su to što FIBA i Evroliga (ULEB) imaju čak i različita pravila košarke, kao i neusaglašenost kalendara takmičenja. FIBA planira da 2017. godine uvede novi kalendar takmičenja, koji bi se podudario sa takmičenjima u Evroligi. Ovo je borba za kontrolu nad košarkaškom industrijom. Nije to tolika razlika u pravilima, ali se insistira na njoj kako bi se naglasile razlike. FIBA ima deklaraciju u kojoj je ovo jedna od glavnih stavki. VTB liga se igra po pravilima FIBA i neće ih menjati. To smo obavestili i FIBA. Mi moramo da nastavimo da negujemo dobre odnose i sa Evroligom i sa FIBA. Ali pre svega, moramo i njih da nagovorimo da pričaju jedni sa drugima i nađu kompromis".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja