TEŠKO BOLESTAN Aco Petrović: Ne mogu da hodam, noću dišem na aparat
Foto: Nemanja Pančić

Košarkaški trener se bori s opakom bolešću

TEŠKO BOLESTAN Aco Petrović: Ne mogu da hodam, noću dišem na aparat

Košarka -
Do maja sam mogao da prošetam, ali posle poplava stanje mi se pogoršalo. Ne odustajem od borbe, kaže košarkaški trener

Košarkaški trener Aco Petrović, koji boluje od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), kaže da mu se stanje pogoršalo maja ove godine i da više ne može ni da hoda. On smatra da je globalna humanitarna akcija „Ledeni izazov“, u kojoj se poznate ličnosti polivaju hladnom vodom, dobra stvar jer se na taj način daje podrška svima koji boluju od ALS.- Šta da vam kažem, borim se sa ovom opakom bolešću već duže vreme. Lepo je što se na svetskom nivou pokrenula ova akcija, jer znam da i među sportistima, pre svega u Americi, ima ljudi koji boluju od amiotrofične lateralne skleroze. Problem je što se kod svakog bolesnika različito manifestuje, pa još ne može da se nađe lek za nju - ističe Petrović. Bivši trener Crvene zvezde kaže da se dugo bori s bolešću, ali da mu je u poslednje vreme baš teško.- Do maja sam i mogao da prošetam, sin me je izvodio napolje, mogao sam da pređem pedesetak metara, ali sad je baš teško. Otkako su krenule one poplave, stanje mi se pogoršalo, kao da su vremenski uslovi uticali i na moju bolest. Jedino pomoću kolica mogu da se krećem.Aco Petrović i pored toga veruje da će se pronaći lek za njegovu bolest.- I dalje verujem da će se nešto desiti, to mi daje nadu da se borim. Ovo je retka bolest, mišići se ne hrane i dolazi do atrofije. Psihički i mentalno funkcionišem odlično, ali nemam snage da se krećem. Noću dišem pomoću aparata i budim se nekoliko puta - zaključuje Petrović.

Svetsko prvenstvoSVIM SRCEM UZ SALETA I EKIPUAco Petrović želi sve najbolje košarkaškoj reprezentaciji Srbije na predstojećem SP u Španiji.- Dajem punu podršku Saletu Đorđeviću i našoj ekipi. Verujem da možemo da napravimo dobar rezultat. Želim im mnogo sreće u Španiji. Hteo bih da zahvalim navijačima i upravi Zvezde, KSS, kolegama Ivkoviću, Pešiću, Obradoviću, ali i Kecmanu, koji me je čak pozvao na oproštajnu utakmicu - rekao je Petrović.

Ima jednu željuDA UDAHNEM VAZDUH NA ZLATIBORUSrpski trener kaže da planira da ode malo do Zlatibora i uživa u čarima te planine.- Želja mi je da otputujem na Zlatibor i udahnem onog čistog vazduha, to bi mi tako značilo. Nadam se da će mi se želja ispuniti. Ovako vreme provodim gledajući sportske događaje i filmove - kaže Petrović.

ČINJENICEŠta je ALS- Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) jeste ozbiljna neurološka bolest- Ona uzrokuje slabost mišića, invalidnost i eventualno smrt- Drugi, poznatiji naziv za ALS je Lu Gerigova bolest, po slavnom igraču bejzbola, kojem je dijagnostikovana 1939. godine- Ova bolest pojavljuje se kod jedne do tri osobe na 100.000 ljudi- Prvi simptomi su trzanje mišića i slabost u ruci ili nozi, nerazgovetan govor i drugo- Na kraju, bolest utiče na sposobnost upravljanja mišićima neophodnim za kretanje, govor, ishranu i disanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track