MENADŽER OTKRIO: Podmitio sam jugoslovenske političare da bi Dražena doveo u Real

Hoze Antonio Arizaga tvrdi

MENADŽER OTKRIO: Podmitio sam jugoslovenske političare da bi Dražena doveo u Real

Košarka -
Petrović je 1988. godine sa 24 godine napustio Cibonu i prešao u Real, a potom je igrao za Portland i Nju Džersi

MADRID - Poznati španski košarkaški menadžer Hoze Antonio Arizaga tvrdi da je zbog Dražena Petrovića morao da podmiti brojne političare u bivšoj Jugoslaviji da bi promenili zakon prema kojem igrači mlađi od 23 godine nisu mogli da igraju u inostranstvu.Petrović je 1988. godine sa 24 godine napustio Cibonu i prešao u Real, a potom je igrao za Portland i Nju Džersi. Arizaga je osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka bio izuzetno aktivan na španskom tržištu, a njegovom zaslugom su Petrović i Litvanac Arvidas Sabonis stigli u špansku ligu.On je otkrio da su Real i Barselona bili zainteresovani za Dražena Petrovića. Međutim, prema zakonu sportisti iz bivše Jugoslavije mogli su da odu u inostranstvo sa 28 i više godina."Ti je bila ludost, moje vođenje poslova nije bilo lako. Rekao sam Mirku Novoselu da su interes za Dražena pokazali Barselona i Real. Međutim, zakon nije dopuštao jugoslovenskim košarkašima mlađim od 28 godina da igraju u inostranstvu. Tada je Dražen tek trebalo da napuniti 23", prisetio se Arizaga i nastavio:

"Novosel mi je rekao dve stvari: Prvo u Jugoslaviji se sve može rešiti novcem. I drugo ako Dražen ode, ostali mlađi od 28 će biti besni i imaćemo haos u zemlji. Možete da mislite koga sam sve morao da podmitim i šta sam sve trebalo da platim da bih rešio ovaj slučaj".

On je naveo da je Petrović bio na korak od dogovora sa Barselonom.

"Trebali smo da potpišemo ugovor u Puerto Realu 1986. godine. Ali na kraju su se Aito i njegovi saradnici predomislili, smatrajući da je Dražen preveliki individualac", naveo je Arizaga.

Petrović je poginuo 7. juna 1993. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track