KO BI REKAO: Miroslava Raduljicu u Kini čeka raj!
Foto: Beta Ap

Nije samo Amerika zemlja obećana zemlja

KO BI REKAO: Miroslava Raduljicu u Kini čeka raj!

Košarka -
Aleksandar Kesar, koji je radio kao pomoćnik u Šandungu, sadašnjem klubu našeg centra, kaže da je kineska liga kao NBA

Miroslav Raduljica prvi je srpski košarkaš koji će zaigrati u kineskoj CBA ligi, a tamo ga očekuju uslovi identičnim onima kakve je imao u NBA ligi.Ovo tvrdi poznati srpski trener Aleksandar Kesar, koji je prošle godine bio savetnik upravo u Šandungu, gde će nastupati i jedan od najzaslužnijih što je Srbija na tek završenom Mundobasketu osvojila srebrnu medalju.

Prvi intervju... Teško da će razumeti šta pišu o njemu
Prvi intervju... Teško da će razumeti šta pišu o njemu

Ulažu ozbiljan novac- Kineska liga se razvija svemirskom brzinom, uslovi su neverovatni. Finansijski momenat je daleko iznad evropskog i sve je nalik NBA ligi. Američkim košarkašima koji nisu izborili ugovor u najjačoj svetskoj ligi Kina je prva opcija jer mogu da zarade ozbiljan novac, a kako takmičenje traje samo pet meseci, posle toga mogu da nastave sezonu u Evropi ili da se vrate u Ameriku - kaže Kesar u razgovoru za Kurir, a zatim dodaje:- U Kinu sam otišao neposrednu po završetku EP u Sloveniji prošle godine, a kad me neko pita kako mi se čini sve to, odgovor je jasan - deset puta je bolje nego što sam očekivao. Ali pazite, Kinezi plaćaju, ali zato od vas očekuju vrhunski kvalitet. Prvih pet strelaca lige ima prosek 30 poena i 10 skokova, a dabl-dabl je nešto što se podrazumeva.Kesar i Raduljica su u karijeri često sarađivali.

Ovako se na kineskom piše Raduljica... Novi dres srpskog centra
Ovako se na kineskom piše Raduljica... Novi dres srpskog centra

Miroslav ovo zaslužuje- Miroslava cenim i kao igrača i kao čoveka i ne postoji sumnja u njegov kvalitet. On je igrač koji zaslužuje da igra u ovako kvalitetnoj ligi. U Kini su pravila gotovo identična kao u NBA, igra se četiri puta po 12 minuta i sve neodoljivo podseća na Ameriku. Mislim da će Raduljica u Kini otvoriti vrata i ostalim vrhunskim košarkašima iz Evrope - kaže Kesar.

Aleksandar Kesar
Aleksandar Kesar

Malo je pet meseciNEMA SVRHE UČITI JEZIKRaduljica je od Kesara dobio osnovne informacije:- Dao sam mu, recimo, spisak restorana u kojima može da jede evropsku hranu jer je ono što se jede u Đinanu neverovatno ljuto. Objasnio sam mu da malo ko zna engleski, a meni su rekli da se i ne trudim da za pet meseci pokušavam da ga naučim.ŠirokoDOBIO VILU I LIMUZINUPrema pisanju kineskih medija, Raduljica je dobio luksuznu vilu i limuzinu s vozačem.- Đinan je za kineske uslove mali grad, ima oko sedam miliona stanovnika, i zagađenost nije toliko velika, mada se ponekad nose maske preko usta. Kinezi obožavaju Noleta i kad kažete da ste njegov zemljak, sve vam je mnogo lakše - kaže Kesar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track