(VIDEO) PALI TURCI: Zvezda u grotlu Arene razbila Galatasaraj
Foto: Tanjiug

Evroliga

(VIDEO) PALI TURCI: Zvezda u grotlu Arene razbila Galatasaraj

Košarka -
Košarkaši Crvene zvezde savladaliu su Galatasaraj (76:68) u prvom kolu grupne faze Evrolige
1 / 3 Foto: Tanjiug

Košarkaši Crvene zvezde pobedom su počeli takmičenje u Evroligi, pošto su u Beogradu savladali turski Galatasaraj sa 76:68 (17:20, 29:10, 17:18, 13:20) u prvom kolu Grupe D. Crveno-beli su, posle neizvesne prve četvrtine, stigli do dvocifrene prednosti u drugoj deonici i tu prednost su uspeli da sačuvaju do kraja. Najefikasniji u pobedničkoj ekipi bio je Boban Marjanović sa 22 poena, a dobro su ga pratili i Markus Vilijams sa 15 i Jaka Blažič sa 12 poena. U redovima Galatasaraja najbolji je bio Zoran Erceg sa 17 poena, a dvocifreni učinak jedino je još imao Pjetro Aradori, koji je ubacio 11 poena.

U drugom kolu, naredne nedelje, Crvena zvezda gostuje Neptunasu, dok Galatasaraj dočekuje Valensiju.

Prva četvrtina

U punoj Areni gosti se nisu uplašili na startu, pa su Pocius i Erceg ubacili trojke. Međutim, Zvezda je takođe veoma dobro otvorila duel, preko Bobana Marjanovića kontrolisaa je reket i u šestom minutu imala je sedam poena viška – 13:6. Turci su se posle tajm auta, koji je zatražio Ataman pribrali i uspeli da trojkom Aradorija izjednače na 15:15.Zakucavanje Aldemira na minut i 40 sekundi pre isteka prve deonice natersalo je Radonjića da zatraži minut odmora.

Ni posle konsultacija sa trenerom ekipa Crvene zvezde nije uspela da postigne koš, a na drugoj strani Aradori je pogodio trojku za 20:15. Crne minute domaćeg tima prekinuo je Blažič, za konačnih 17:20.

http://www.youtube.com/watch?v=XFdzVSQ-0Bg

Druga četvrtina

Prve poene u drugoj četvrtini postigao je Cirbes i to dva puta zaredom, pa je Zvezda, posle zakucavanja i dvojke Blažiča, serijom 8:0 povela 25:20. Slovenac je nastavio svoj šou sve dok pri rezultatu 29:23 nije izašao sa terena.

U prvoj polovini druge četvrtine Zvezda je imala prednost, najviše 12 poena. Marjanović je zagospodario reketima u Areni, a Zvezda je sa druge strane igrala brže i koliko toliko lagano poentirala. To joj je dva i po minuta pre poluvremena donelo plus 14 - 40:26.

Zvezda je do kraja poluvremena nastavila u istom ritmu, kontrolisala je skok pod svojim košem, a u napadu igrala do isteka 24 sekunde, što joj je donelo prednost 46:30 posle 20. minuta.

Treća četvrtina

Crvena zvezda je imala ogroman pad u trećem kvartalu i dozvolila Turcima da sa minus 18 sa devet uzastopnih poena razliku prepolove. Tada su na scenu stupili Vilijams i Dangubić i domaći tim je ponovo stekao dvocifrenu prednost. Četvrtinu koju su obeležile greške >Zvezda je okončala sa plus 15 - 63:48.

http://www.youtube.com/watch?v=ox-qdMQElVM

Četvrta četvrtina

Prva tri minuta poslednje četvrtine nisu donela smanjenje prednost našeg tima. U prvom delu poslednje četvrtine, Zvezda je čuvala visoku prednost i rutinski privodila meč kraju. Ipak Galata je dva i po minuta pre kraja imala priliku da se spusti na jednocifrenu razliku, ali je dvojka Vilijamsa i blokada Kalinića, rešila sve dileme oko pobednika.

http://www.youtube.com/watch?v=VNREPt-hbvI
http://www.youtube.com/watch?v=Mqtyy5JGs_g

Tekstualni prenos

Neposredno pred početak velikog derbija i utakmice koju je Evroliga označila kao meč nedelje, trener crveno-belih Dejan Radonjić ima samo jednu nedoumicu - da li će Branko Lazić biti u sastavu ili ne. Borbeni bek još uvek ima velikih problema sa povredom prsta i veliko je pitanje da li će biti u stanju da izađe na megdan Galati. Veliko ohrabrenje za sve Delije je to što je Stefan Jović prebrodio sve probleme koje je imao sa povredom kolena i biće u punom pogonu za ovaj, vrlo važan susret. S druge strane, trener Turaka Ergin Ataman je u srpsku prestonicu doveo nikad jači Galatasaraj, koji obiluje izuzetno jakim, skupim i kvalitetnim igračima. Selektor Turske je letnju pauzu iskoristio da roster očisti od svih nepotrebnih igrača, a doveo je ljude koji su podređeni timu i čije vrline mogu da mu donesu rezultat. U Istanbul su stigli pouzdani krilni košarkaš Vladimir Micov, iskusni centar Jan Vujukas, dva vrlo dobra šutera - Pjetro Aradori i Martinas Pocijus, prekaljeni as Kerem Gonlum i Partizanov dželat Nolan Smit. Kada na to dodamo Aroja, Aldemira, Ercega, Gulera, Džavaija i Arslana koji su ostali, jasno je da Galata ima izuzetno jak tim, sposoban da napravi odličan rezultat ove sezone.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track