Vujošević: O Zvezdi, Čoviću, Pavloviću, tužbi, pa i o utakmici
Foto: Nemanja Pancic

Pred derbi ABA lige

Vujošević: O Zvezdi, Čoviću, Pavloviću, tužbi, pa i o utakmici

Košarka -
Nema ozbiljne firme koja dode na ovo tržište, na bilo koji način, monopolski i bilo koji drugi, a da nije postala sponzor Zvezde, rekao je strateg crno-belih

Trener košarkaša Partizana Duško Vujošević bio je prilično opširan u najavi prvog večitog derbija sa Crvenom zvezdom u ABA ligi, koji se u nedelju od 19 sati igra u dvorani "Pionir".

On se prvo prisetio okolnosti koje su prethodile početku ove sezone.„Kad pravimo neki uvod u meč normalno da treba napraviti malu analizu stanja i jedne i druge ekipe. Pogotovo svega onog što se dešavalo letos, gde postoje bitne razlike izmedu onog što se dešavalo Zvezdi i Partizanu. Zvezda je posle odustajanja Cibone u Evroligi dobila mesto, što je veoma značajna stvar, pogotovo za ove naše uslove. To koncentriše pažnju publike i svih drugih faktora, koji su bitni za normalno funkcionisanje kluba. Oni su i pre saznanja da će igrati Evroligu imati podršku grada da ce organizovati kvalifikacije. Ali, nekim administrativnim rešenjima Zvezda je lakšim putem otišla u Evroligu.

Vujošević podseća i da Partizan nije dobio priliku ni da igra kvalifikacije za elitno takmičenje..."Mi s druge strane nismo dobili ni šansu da igramo kvalifikacije. Čelnici Evrolige i ABA lige su imali sastanke sa raznim funkcionerima i posledica ovog stanja Zvezde je upravo uslovljen tim razgovorima. Zvezda je dovela dobre igrače, dobra pojačanja, pre svega VIlijamsa. Marjanović je uz Vilijamsa postao ono što se očekivalo da ce postati još onih dana dok je igrao za Hemofarm. Zvezda je napravila odličnu atletsku selekciju igraca, počev od Kalinića, Jovića, Dangubića. Napravljena je jedna dobra ekipa, gde su igrači komplementarni, kao grupa dobro funkcionišu. Igraju dobro u Evroligi, dobro predstavljaju grad i ovu zemlju. I sa tim iskustvom igranja, tih nekih najtežih utakmica stiču jedan novi kvalitet i to obezbeduje poziciju favorita pred derbi“, rekao je Vujošević.

Foto: Saša Pavlić
Foto: Saša Pavlić

Strateg crno-belih je pohvalio svoju ekipu, koja je doživela ogromne promene tokom leta, ali i pored toga ima veliku perspektivu.„S druge strane ja sam cele prošle godine govorio u kakvom ozbiljnom stanju se nalazi Partizan. Ako se nešto ne preduzme po tom pitanju, ako se ne pomogne pri servisiranju poreskog duga, ako se ne pronadu sponzori, da ce ekipa da se ospe. A to se i desilo - otišao je Kinzi još tokom sezone, posle su na razne načine otišli Bogdanović, Lovernj, Bertans, Vesterman, Saša Pavlović. Mi smo imali, kao neki šlag na tortu, blokadu od BAT-a zbog tužbe Jake Klobučara, gde je zbog duga od 36.000 evra na neki način sve to dobilo mnogo veću cifru odlukom FIBA - preko 136.000 evra... No, mi smo i pored toga napravili perspektivan tim, koji zahteva dosta kvalitetnog vremena ispunjenog kvalitetnim radom i igranjem jakih utakmica da dode približno do onog nivoa ekipe od prošle sezone. Naravno, u našoj igri ima dosta napretka i taj napredak se još do kraja nije verifikovao u rezultatu, kada su u pitanju pobede i porazi. Ekipa stvarno napreduje i rad kroz koji zajedn prolazimo daje rezultate. Sutra nastupaju dve ekipe koje su u razlicitoj situaciji, pogotovo u odnosu na prošlu sezonu, ali i ove sezone.“Trener Partizana je rekao da večiti rival funkcioniše prilično raskošno.Ne znam kome pojedinačno da čestitam, jer je Zvezda napravila mngo toga na terenu i van njega. Jer, nema ozbiljne firme koja dođe na ovo tržište, na bilo koji način, monopolski i bilo koji drugi, a da nije postala sponzor Zvezde. Oni žive životom kao da nisu iz ove zemlje i ne dele sudbinu srpskog naroda koji generalno žive teško. Stvarno ne znam čija je to zasluga..."

Finansijska konstrukcija u Partizanu još nije sklopljena.„Kod nas nema još uvek budžeta da se radi lepo do kraja sezone, da igrači primaju dohotke koji im s pravom pripadaju. Kada se pogleda pozicija ove regije, Partizan nije ispraćen kako treba. Nije izgradena trenažna hala koja je obećana, nisu isplaćeni bonusi koje je grad obećao, a kada je trebalo da isplati onda su se menjala pravila. Mi imamo obavezu prema navijačima da uprkos svemu da se borimo za Partizan. Ali, boriti se za Partizan je boriti se za izgubljenu stvar. Ali, to jeste aristokratska stvar - boriti se za izgubljenu stvar. Mi ćemo se boriti sutra i jasno je svima da su oni favoriti. Ali, svi znamo da kada dođu ovakvi mečevi, sa posebnim motivom i stepenom strasti, teško je preneti ulogu favorita sa papira na parket. Mi ćemo se boriti i to je ono što očekujem od ove ekipe. U ovom trenutku moji igrači nemaju drugih imperativa osim da se bore maksimalno", rekao je trener Partizana.

On je dodao da uskoro očekuje povratak Aleksandra Pavlovića i da nema razloga da se transfer prolongira.

Vujošević je otkrio da ga je predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović tužio kada su zajedno gostovali u emisiji "Utisak nedelje".

"Meni je stigla tužba od Čovića zbog "Utiska nedelje". Ne znam tačno za šta, predugačak je materijal i nisam čitao. Što se tiče tužbe Muslija, njemu klub duguje i nije isključeno da se taj slučaj reši na BAT-u", zakključio je Vujošević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track