(VIDEO) OTIŠLI SU PRERANO U LEGENDU: Ovo su sportisti koji su izgubili živote na vrhuncu karijere
Foto: Partizan

Cela nacija je plakala zbog njih

(VIDEO) OTIŠLI SU PRERANO U LEGENDU: Ovo su sportisti koji su izgubili živote na vrhuncu karijere

Košarka -
Trojica su bili vrhunski košarkaši, a jedan nas je oduševljavao na fudbalskom terenu

Njih četvoricu navijači pamte ne samo po sportskom umeću već i po tragičnom i prepranom završetku sportske karijere. Evo sećanja na košarkaše Radivoja Koraća, Dražena Petrovića i Harina Brkića, te fudbalera Dragana Mancea.

Radivoj Korać

Košarkaš Radivoj Korać poznat po nadimku Žučko je bio jedan od najboljih jugoslovenskih sportista šezdesetih godina.

Proglašen je sportistom godine u Jugoslaviji 1960. Sedam godina uzastopno je držao rekord prvog strelca prvenstva Jugoslavije sa prosekom postignutih 32,7 poena po utakmici što je najviše u istoriji jugoslovenske košarke. Žućko je bio još karakterističan po šutu sa slobodnih bacanja, koje je izvodio sa dve ruke i to odozdo.Gosujući u jednoj belgijskoj emisiji voditeljka mu je postavila pitanje koliko može slobodnih bacanja da pogodi od 100 pokušaja. Korać je odgovorio oko 70 do 80. Njegova skromnost je uvek bila prisutna ali njegov kvalitet je uvek isplivavao na sam vrh, pa je tako od 100 pokusaja Radivoj pogodio svih 100 slobodnih bacanja, upućenih ka košu, kog su organizatori emisije instalirali u studiju. Publika je bila svedok toj čaroliji. Korać je na utakmici evropskih šampiona protiv Alvika postigao 99 poena i priblizio se rekordu Vilta Čejmberlena koji je na jednoj utakmici postigao čitavih 100 pogodaka. U saobraćajnoj nesreći Radivoj Korać je izgubio život u svojoj 30. godini, 2. juna 1969. kod sela Kamenice, na domak Sarajeva.

http://www.youtube.com/watch?v=eWCi20Fnyog

Dragan Mance

Fudbaler Dragan Mance centarfor Partizana i mag na zelenom terenu, žureći na trening je izgubio kontrolu nad automobilom, da spasio život detetu koje je istrčalo na put. U pokušaju da ga izbegne skrenuo je u stranu, udario u stub i poginuo. Sportska javnost nije mogla da veruje da se ugasio Draganov život u 23. godini.Danas i ako je prošlo toliko godina od njegove smrti i dalje navijači i sportska javnost sa tugom govori o tragediji najtalentovanijeg centarfora.Mance je svoje prve fudbalske korake napravio u tadašnjoj Galenici iz Zemuna i prošao sve selekcije. Sa nepunih 17. godina je debitovao u prvom timu, da bi 15. septembra 1980. godine prešao u FK Partizan kome ostaje veran sve do svoje prerane smrti. Jedinu šampionsku titulu sa Partizanom osvojio je u sezoni 1982/83. godine kada je bio i najbolji strelac kluba sa 15 postignutih golova. Poslednji pogodak za crno-bele postigao je samo dva dana pred smrt, 1. septembra 1985. godine, u prvenstvenom meču i pobedi protiv podgoričke Budućnosti od 2:1 na stadionu JNA.

http://www.youtube.com/watch?v=VlqG6wDjocg

Dražen Petrović

Košarkaš Dražen Petrović sa svojim raskosnim talentom stigao je do NBA i u leto 1993, nakon najbolje sezone u NBA i eliminacije Netsa u prvoj rundi plej-ofa od Klivlend Kavalirsa, Petrović je otputovao za Poljsku. Tamo je hravtska reprezentacija igrala kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 1993. Ljubomora koja je bila izražena od strane američkih košarkaša ka Draženu, a i činjenica da mu čelnici nisu ponudili produženje ugovora, navodilo ga je na razmišljane o odlasku iz Natsa. Poštovanje je stiglo iz Evrope i vlasnici Panatinaikosa su mu ponudili ugovor i blanko ček, ponuda je bila primamljiva. Iz ličnih razloga Drazen je krenuo automobilom ka Hrvatskoj. U nekom delu puta njegova devojka i on su zamenili mesta, jer se osećao umorno.

Dražen Petrović je poginuo kao suvozač u saobraćajnoj nesreći na Autoputu kod Denkendorfa, 7. juna 1993, četiri i po meseca pre svog 29. rođendana.

Haris Brkić

Košarkaš Haris Brkić nastradao je vraćajući se sa treninga, na parkingu ispred dvorane Pionir. Napadač je pucao negde oko 21 čas sportisti u glavu iz malokalibarskog oružja i pobegao u nepoznatom pravcu. Košarkaša je pronašao slučajni prolaznik, koji je alarmirao ljude i trenere koji su još uvek bili u hali. Brkiću je ukazana pomoć u bolnici, ali su dve rane koje je zadobio, jedna ispod oka, a druga u predelu jagodične kosti bile kobne . Njegovo srce je prestalo da kuca u ranim jutarnjim časovima.Veličina koja je Haris bio ogleda se u organizovanju, svakog leta, Memorijalnih turnira klubova za koje je u toku svoje karijere nastupao. KK Partizan košarkaša je upisao kao desetog igrača na večnoj listi po broju odigranih utakmica 290, a osmog na listi strelaca sa 3709 postignutih poena.

http://www.youtube.com/watch?v=UQrDZ9h8g9U
Foto: Twitter
Foto: Twitter

(Dnevno.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track