NOVI SKANDAL U NAJAVI: Kosovo od marta postaje član FIBA?!
Foto: Printskrin

Tomašević se nada da će FIBA da odbije ovaj zahtev

NOVI SKANDAL U NAJAVI: Kosovo od marta postaje član FIBA?!

Košarka -
Dosad je FIBA odbijala njihove zahteve, jer nisu bili članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta. Ali od 9. decembra prošle godine situacija se promenila, pošto je Kosovo primljeno u MOK

BEOGRAD - Košarkaški savez Kosova biće primljen u članstvo Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) sredinom marta!Prvi čovek KS Kosova Erold Belegu koga su, sa saradnicima, u četvrtak, u Ženevi primili generalni sekretar FIBA Patrik Bauman, zatim potpredsednik FIBA i ujedno predsednik FIBA Evropa, Turgaj Demirel, te generalni sekretar FIBA Evropa, Kamil Novak i članovi pravne službe."Podneli smo sva dokumenta neophodna po Statutu FIBA i mislim da ovog puta nema razloga da ne budemo primljeni", rekao je Belegu.Dosad je FIBA odbijala njihove zahteve, jer nisu bili članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta. Ali od 9. decembra prošle godine situacija se promenila, pošto je Kosovo primljeno u MOK."Mislim da smo i ranije ispunjavali sve uslove, ali smo odbijeni, a jedan od razloga je bio i taj što Kosovo tada nije bilo u Međunarodnom olimpijskom komitetu. Sada smo postali punopravni član", rekao je Belegu."Takođe, očekujem da naši klubovi od jeseni učestvuju u FIBA Evročelendž takmičenju, ali i da se prvi put sa seniorskom reprezentacijom pojavimo u kvalifikacijama za Evrobasket 2017", dodao je Belegu.Prema proceduri, o prijemu nove članice odlučuje Centralni bord FIBA, 26-člano telo, koje zaseda dva puta godišnje (sledeće zasedanje 18-20 juna). Centralni bord pak može da ovlašćenje prenese na Izvršni komitet (9 članova), a na kraju potvrdu donosi Kongres FIBA koji se održava svake druge godine.

(Večernje novosti)

KSS: Nismo obavešteni o zahtevu KS KosovaKošarkaški savez Srbije oglasio se saopštenjem u kojem navodi da nije zvanično obavešten o zahtevu kosovskog saveza za prijem u Svetsku košarkašku federaciju (FIBA) i dodao da će učiniti sve da zaštiti interese srpske košarke i klubova sa Kosova i Metohije.

"Prijemom Kosova u Međunarodni olimpijski komitet (MOK) otvaraju im se vrata za članstvo u svetskim sportskim organizacijama. Svaka zemlja, koja je članica MOK-a, ima pravo da njeni sportisti učestvuju na olimpijskim Igrama, a preduslov za to u kolektivnim sportovima je učešće na kvalifikacionim takmičenjima. To nije moguće bez članstva u tim organizacijama", poručili su iz KSS-a.

KSS je naglasio da po pitanju članstva kosovskog saveza u FIBA ima istovetan stav kao i najviši državni organi i da će tako biti i u buduće.

Tomašević: Nadam se da FIBA neće da primi KosovoPotpredsednik Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević rekao je da se nada da Svetska košarkaška federacija (FIBA) neće primiti kosovski savez u punopravno članstvo i poručio da bi u suprotnom bila nepravedna odluka.

"Nadam se da FIBA neće primiti Kosovo, ali poznato je da je već primljeno u Međunarodni olimpijski komitet (MOK). Ljudi sa Kosova guraju svoju priču, ali još ćemo sačekati odluku. Dobra stvar je što srpska košarka ima jak uticaj u FIBA", rekao je Tomašević Tanjugu.

Tomašević nije isključio mogućnost da kosovski savez dobije dozvolu da nastupa u kvalifikacijama za evropska takmičenjima.

"Ne znam koja će odluka biti, ali svima nam je poznato šta se sve dešavalo u proteklih 30 godina. Srpski narod nije zaslužio nepravdu, ali to su pitanja za moćnije ljude u državi. Verujem da će svet jednog dana shvatiti šta se sve događalo na Kosovu", zaključio je nekadašnji reprezentativac Jugoslavije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track