Trener Levskog za Kurir: Željko Obradović je trenerski Džordan!
Foto: Saša Pavlić

Intervju, Konstantin Papazov hvali velikog prijatelja

Trener Levskog za Kurir: Željko Obradović je trenerski Džordan!

Košarka -
Kao klinac išao sam u jugoslovensku ambasadu u Sofiji da bih gledao vaše igrače na SP

Trener Konstantin Papazov najveća je zvezda košarkaškog kluba Levski. Štaviše, on je jedna od najpopularnijih ličnosti u Bugarskoj.Kum Željka Obradovića obožava jugoslovensku i srpsku košarku, a pored vrele trenerske klupe oprobao se i u „Velikom bratu“, bio je kandidat za gradonačelnika Sofije, glumio u TV sapunici - pravi šoumen.Poznati ste kao veliki obožavalac naše košarke, kako je to počelo?- Još 1978, kada je u Bugarskoj sve bilo zatvoreno i dok je vladao komunizam, kao klinac sam odlazio u jugoslovensku ambasadu u Sofiji kako bih saznao šta se dešavalo na Svetskom prvenstvu u Manili i kako igraju Jugosloveni. Imao sam dobar odnos s vašim trenerom Ratkom Joksićem, pa sam tada strašno zavoleo jugoslovensku i srpsku košarku. Kasnije mi je Željko Obradović postao veliki prijatelj - priča nam popularni Titi na tečnom srpskom.A kako ste upoznali Obradovića?- Preko Ratka. Kao što igrači imaju idole, Željko je bio moj trenerski idol. On je najbolji trener na svetu. U fudbalu imate Fergusona, Murinja i ostale trenere, pa se uvek svi raspravljaju ko je najbolji od njih. U košarci toga nema, svi znaju da je Obradović najbolji. Nisam ni sanjao da ćemo biti bliski, čak smo i kumovi.Šta vam se najviše dopada kod njega?- To što je ostao prirodan. Uprkos velikom uspehu, on se prema svima ponaša isto. Njegovo košarkaško znanje je neizmerno.Verovatno vas je naučio i da psujete na srpskom?- Pa nije mnogo teško psovati na srpskom! (smeh)Bili ste učesnik u „Velikom bratu“, kandidat za gradonačelnika, glumac, šta je najteže od toga?- Najviše volim trenerski poziv, to je moj život. Bio sam kandidat za gradonačelnika Sofije jer su hteli da iskoriste moju popularnost.

Ko je za vas najbolji igrač svih vremena?- Majkl Džordan, ali mislim da u trenerskom smislu Željko Obradović može da se upoređuje s njim.A od evropskih košarkaša?- Veoma je teško izdvojiti jednog, mogu da vam nabrojim desetoricu. Počevši od pokojnog Dražena Petrovića, preko Ðorđevića, Kukoča, Divca, Bodiroge... Svako od njih bio je izuzetan. Šteta što se Jugoslavija raspala jer je to bio neverovatan tim, najbolji ikada.Da li možete da uporedite sebe kao igrača i sada kao trenera?- Nikada nisam bio dobar igrač, tako da sam mnogo bolji trener. Ambicije koje sam imao na parketu pokušavam da ostvarim na klupi.Šta mislite o tome da jednog dana trenirate srpski tim?- Teško, Srbija ima mnogo dobrih trenera, a ja sam godinama vezan za Levski i sada kada je teško ne želim da napustim klub.

Rijaliti šouU „VELIKOM BRATU“ ZBOG KLUBADa li je tačno da ste ušli u rijaliti šou samo da biste spasli klub?- Jeste, to je bio plan, pokušali smo na razne načine da sačuvamo klub. Nisam ušao u „Velikog brata“ zbog svoje promocije, već zbog Levskog.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track