(VIDEO) 15 GODINA BEZ KOŠARKAŠKOG TRENERA: Na današnji dan preminuo Aleksandar Nikolić

Da se ne zaboravi

(VIDEO) 15 GODINA BEZ KOŠARKAŠKOG TRENERA: Na današnji dan preminuo Aleksandar Nikolić

Košarka -
Legendarni trener smatra se rodonačelnikom ovdašnje škole košarke, a njegovi učenici često ga zovu profesorom

Košarkaški trener Aleksandar Nikolić, preminuo je na današnji dan pre 15. godina. Rodonačelnik naše škole košarke je preminuo u Beogradu 13. marta 2000. godine u 76-oj godini života.

Jedan od najtrofejnijih trenera svih vremena osvojio je sa reprezentacijom Jugoslavije zlato na Svetskom prvenstvu u Manili i Evropskom prvenstvu u Liježu, kao i srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Beogradu.

Pored toga Aleksandar Nikolić je osvojio i veliki broj klupskih trofeja sa Crvenom zvezdom i Injisom iz Varezea. Poslednjih godina života radio je kao savetnik u najboljim jugoslovenskim klubovima, a 1999. godine ušao je u košarkašku Kuću slavnih u američkom gradu Springfildu.

Aleksandra Nikolića bio je učitelj najboljim srpskim trenerima od Željka Obradovića, Božidara Maljkovića, Borislava Džakovića, do Miroslava Nikolića i Darka Rusoa.

Danas najstariji košarkaški kamp kod nas, koji se nalazi na Zlatiboru, nosi njegovo ime, a u filmu "Bićemo prvaci sveta", koji govori o početcima košarke i prvoj tituli prvaka sveta iz 1970. godine njegov lik tumači Miloš Biković.

http://www.youtube.com/watch?v=nUsobLxpueE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track