ZBOG NOVOG UGOVORA SA ABA LIGOM: Crvena Zvezda će tražiti pravdu na sudu?!
Foto: Fonet

Nazire se epilog sukoba

ZBOG NOVOG UGOVORA SA ABA LIGOM: Crvena Zvezda će tražiti pravdu na sudu?!

Košarka -
Crveno-beli će igrati sledeće sezone, ali ne odustaju od zahteva za promene u vlasničkoj strukturi

Košarkaški klub Crvena zvezda Telekom neće odustati od igranja u ABA ligi, ali insistira na dodatnim promenama takmičenja. Crveno-beli će, saznaje Kurir, ići čak i na sud!Klub s Malog Kalemegdana javnosti je već predstavio primedbe na Društveni ugovor, kojim je uređena nova vlasnička i upravljačka struktura.Veliki procenatNajviše zamerki šampion ABA lige ima na učešće fizičkih lica u upravljanju i glasanju, jer smatra da Lisac, Lorbek i ekipa imaju nesrazmerno veliki procenat prilikom odlučivanja u odnosu na udeo u ligi. Oni bi dobili 33,33% glasačkih prava za 19,998% udela, a klubovi bi dobili samo 66,66% glasačkih prava za 80,002% udela.Sa ovim zamerkama složilo se rukovodstvo još jednog srpskog kluba, Mega Leksa, koje je u analizi predloga (u koju smo imali uvid) zaključilo da bi na budućim sednicama članova lige fizička lica mogla da blokiraju sve važne odluke i da praktično imaju pravo veta na sve odluke.Ipak, čelnici Mega Leksa su naknadno promenili stav. Kako nezvanično saznajemo, Roman Lisac je obećao i Megi i Metalcu da neće morati da plate 150.000 evra za učešće u ligi, i da je to razlog što su se klubovi predomislili.

U klinču sa Zvezdom... Roman Lisac
U klinču sa Zvezdom... Roman Lisac

Lisac na dve funkcijeTakođe, Mega se prvobitno nije složila da se u Društvenom ugovoru navede Roman Lisac kao direktor takmičenja pošto je reč o sukobu interesa.Lisac bi u ovom slučaju bio direktor i jedan od vlasnika lige. Takođe, u slučaju njegove smene on bi i dalje bio naveden u osnivačkom aktu, pa bi bilo potpuno nejasno ko zastupa ligu. S druge strane, fizička lica imaju mogućnost da blokiraju promenu Društvenog ugovora jer je za to potrebno 3/4 glasova.Problem postoji i u raspodeli dobiti. Kako je nedavno izglasano, dokument jedino određuje da će profit biti raspodeljen na osnovu odluke koja se donosi na sednici članova. Takva odluka donosi se prostom većinom. Ne postoje parametri i dobit može da se deli samo fizičkim licima u praksi.

Preokret u HumskojPARTIZAN BIO ZA 100 ODSTO VLASNIŠTVAKurir je imao uvid i u zapisnik sa sastanka klubova i rukovodstva ABA lige održanog u Beogradu 13. aprila 2015. Pored informacija o eventualnom nepriznavanju lige od strane FIBA, Roman Lisac je tada izjavio da su neki savezi tražili od FIBA da iznese pretnje u vezi sa zabranom igranja za reprezentaciju.Takođe, na tom sastanku predsednik Partizana Predrag Danilović je izneo stav da se crno-beli zalažu da klubovi imaju 100 odsto vlasništva, ali je kasnije u Ljubljani Partizan ipak pristao na 80 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track