Obradović: Niko kao Partizan

Svečana akademija povodom obeležavanja 20 godina od osvajanja titule kontinentalnog šampiona

Obradović: Niko kao Partizan

Košarka -
Na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 20 godina od osvajanja titule kontinentalnog šampiona, stručnjak koji je tada vodio crno-bele istakao je nužnost da klub ostane avangarda kao do sada i da "proizvodi igrače i trenere"

BEOGRAD - Proslavljeni trener Željko Obradović rekao je da titula prvaka Evrope košarkaša Partizana treba da se pamti za sva vremena i da mu je taj trofej najdraži u dosadašnjoj karijeri.

Na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 20 godina od osvajanja titule kontinentalnog šampiona, stručnjak koji je tada vodio crno-bele istakao je nužnost da klub ostane avangarda kao do sada i da "proizvodi igrače i trenere".

"Ne treba previše vraćati film na to vreme, dovoljno je da se pogledaju fotografije, a glavna razlika je što sam onda imao crnu, a sada belu kosu. Drago mi je što su ovde prisutne sve generacije Partizana, ovo treba da se pamti za sva vremena. Niko kao Partizan", izjavio je Obradović na akademiji u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP), gde se okupilo oko 600 zvanica, među kojima brojne ugledne ličnosti iz javnog i sportskog života, bivši i sadašnji igrači i treneri.

Partizan je pre 20 godina u Istanbulu ušao među evropske košarkaške besmrtnike pobedom u finalu protiv Huventuda koju mu je doneo legendarni plejmejker Aleksandar Đorđević "trojkom" u poslednjim sekundama dramatične utakmice (71:70).

"Partizan je pre dve godine bio blizu da ponovi uspeh iz Istanbula, a ne znam da li će to moći u budućnosti. Znam da je ekonomska situacija teška, jer sam u stalnom kontaktu sa predsednikom kluba Predragom Danilovićem, ali važno je da mladi talentovani igrači znaju gde su došli", rekao je Obradović i naglasio da mu je titula u Istanbulu najdraža zato što je bila prva i što je osvojena s Partizanom.

Crno-beli su do završnog turnira u Istanbulu prošli put kakav verovatno nije nijedan klub u istoriji evropske košarke. Oni su zbog rata u tadašnjoj Jugoslaviji samo jednu utakmicu kao domaćini odigrali u hali Pionir, dok su u ostalim mečevima protivnika ugostili u madridskom predgrađu Fuenlabradi.

Tadašnji centar Partizana Zoran Stevanović rekao je da je osećaj posle trijumfa nad Huventudom i sada "zaista fenomenalan".

"Ne treba zaboraviti da je to bio veliki uspeh i Partizana i srpske košarke. Nadam se da će biti ponovljen u budućnosti. Te godine smo igrali dobru kolektivnu košarku, a bilo je mnogo teško, jer smo svaki meč kao domaćini igrali u Fuenlabradi", podsetio je Stevanović.

Bivši potpredsednik Partizana, aktuelni ministar policije, zamenik premijera i prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić, naveo je da je Partizan godinama najbolji, ne samo košarkaški, već sportski klub u zemlji.

"Velika mi je čast što sam na neki način deo tih istorijskih uspeha. Ono što predsednik kluba Danilović i ja sada razgovaramo je da ovaj uspeh ne bude izolovan događaj, nego da klub ima sistem i bude radionica za stvaranje mladih igrača. Mora da postoji i pomoć države, jer se ovakvi uspesi dešavaju jednom u 50 godina", istakao je Dačić.

Nekadašnje krilo crno-belih Ivo Nakić potvrdio je da je sada teško vratiti se u potpunosti na finalnu utakmicu protiv Huventuda.

"Vreme je išlo brzo, imali smo samo sekunde do kraja, ali znao sam da će Đorđević završiti to kako treba. U prvom trenutku nismo bili svesni šta se desilo, ni šta smo uradili. Tada je sve bilo drugačije u evropskoj košarci, pogotovo što smo bili domaćini u Španiji", zaključio je Nakić.

Svečanoj akademiji u JDP prisustvovao je najveći deo trofejne ekipe Partizana, jedinog srpskog tima koji je osvojio titulu prvaka Evrope.

Tokom svečanisti prikazan je i dokumentarni film "Ima jedan tim".

Predsednik Partizana Predrag Danilović rekao je na akademiji da je to jedinstven klub u svetu košarke, kao i da je od tada postao "institucija" i "akademija".

"Pobedili smo legendarnom trojkom... Jedinstveni smo klub u svetu od tada. Taj tim je postao srce reprezentacije devedesetih, poslednjih 10 godina smo prvaci države i imamo adresu u Evropi. Sistematskim radom smo postali institucija, akademija", rekao je Danilović zvanicama u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Partizan je aprila 1992. pobedio u Istanbulu Huventud trojkom Aleksandra Đorđevića tri sekunde pre kraja utakmice. Na svečanoj akademiji u Beogradu bili su svi preostali članovi tog tima i brojni gosti i ljudi iz istorije crno-belih. Bila je to i promocija dokumentarnog filma "Ima jedan tim", koji govori o KK Partizan.

Danilović je kazao da ne želi mnogo da priča "svojoj porodici", ali da je "red" da se nešto kaže. Ceo govor sadašnjeg predsednika Partizana, a tada beka-šutera bio je prožet poslovicama i pesničkim izražavanjem.

"Na ovoj sceni je (glumac) Dragan Mićanović igrao Hamleta, u kome se kaže da nema veće vlastele od grobara, a ja mogu da dodam da nema veće gospode od Grobara", rekao je Danilović. Plaketu zahvalnosti dobio je tadašnji gradonačelnik predgrađa Fuenlabrada, u kojoj je Partizan bio domaćin zbog međunarodnih sankcija.

Svi govornici poklonili su posebnu pažnju navijačima, koji su poslednjih decenija nerazdvojni deo uspeha crno-belih. Osim sportskih radnika, glumac Dragan Mićanović je čitao specijalni govor, a prikazivani su razni snimci i inserti iz filma. Skup je otvoren horskim izvođenjem nezvanične himne KK Partizan "Da volim crno-bele".

Kićanović i Dalipagić: Partizan će teško ponoviti uspeh

Legende Partizana Dražen Dalipagić i Dragan Kićanović rekli su u Beogradu da će taj košarkaški klub teško ponoviti uspeh od pre 20 godina i ponovo biti evropski prvak.

"Ponosan sam na Partizan, ali taj uspeh će se vrlo teško ponoviti. Košarka nam je dosta pala, Partizan relativno dobro igra u Evroligi, ali ako bi se u dogledno vreme poklopile sve kockice možda se to može desiti", rekao je Dalipagić.

"S obzirom na današnji kvalitet mora se mnogo raditi, jer je pitanje kada ćemo imati dva igrača kakvi su Sale i Sale - Sale na kvadrat", dodao je on misleći na tadašnji najbolji bekovski par u Evropi, Aleksandra Đorđevića i Predraga Danilovića.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu večeras je održana Svečana akademija povodom 20 godina od kada je Partizan u Istanbulu osvojio Evroligu.

"Ovaj sistem takmičenja je poremećen, ono što ja zovem "španska privatna liga". Teško je ponovti, ja volim, na primer, Italijane, navijam za Sijenu, a u njoj igra 11 stranaca. Iz tog razloga je teško ponoviti uspeh", kazao je Kićanović.

Kićanović je istakao da je uspeh crno-belih pre 20 godina veći jer su za Partizan igrala "dečurlija".

"To je uspeh kao iz bajke, pogotovo jer je dve-tri godine pre toga možda bio najbolji u Evropi. To su bila dečurlija, sa novim trenerom. To je bilo šokantno, ali bilo je verovanja u taj tim i sve njih i oni su napravili podvig", zaključio je Kićanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track