(VIDEO) TUŽNA GODIŠNJICA: Pre 46 godina poginuo naš najveći košarkaš

Žućko otišao u legendu u 30. godini

(VIDEO) TUŽNA GODIŠNJICA: Pre 46 godina poginuo naš najveći košarkaš

Košarka -
Radivoj Korać bio je nezaustavljiv na terenu, a poginuo u saobraćajnoj nesreći blizu Sarajeva žureći na pozorišnu predstavu

Na današnji dan pre 46 godina jugoslovensku i svetsku košarku zadesila je velika tragedija. Jedan od najboljih igrača tog vremena Radivoj Korać poginuo je 2. juna 1969. u 30. godini u saobraćajnoj nesreći kod sela Kamenice, 12 kilometara od Sarajeva. Žućko, kako je Koraću bio nadimak, vraćao se sa utakmice između reprezentacije Jugoslavije i selekcije Bosne i Hercegovine žureći na reprizu predstave "Kosa" u Ateljeu 212.

Radivoj Korać rođen je 5. novembra 1938. godine u Somboru.

Karijeru je počeo u BSK-u (kasnije OKK Beograd) i sa samo 16 godina igrao u timu koji je predvodio Bora Stanković. Četiri puta je bio prvak Jugoslavije (1958, 1960, 1963, 1964). Čak sedam sezona zaredom je bio prvi strelac lige, što je do danas ostao rekord. Prosečno je beležio 32,7 poena po utakmici (u to vreme nije postojala trojka).

Neverovatno košarkaško umeće predstavio je i javnosti u Belgiji i Italiji, gde je nosio dresove Standarda iz Liježa i Petrarke iz Padove. U obe zemlje bio je najbolji strelac prvenstva.

Plavi dres reprezentacije prvi put je obukao 1958. Bio je učesnik četiri Evropska prvenstva, od kojih je na tri bio prvi strelac. Po dve srebrne medalje osvojio je na Evopskim prvenstvima, 1961. u Beogradu i 1965. u Moskvi, i Svetskim šampionatima, 1963. u Rio de Žaneiru i 1967. u Montevideu, kao i jednu na Olimpijskim igrama 1968. u Meksiko Sitiju. U kolekciji je imao i bronzu sa EP 1963. u Vroclavu.

Na žalost, nije dočekao da bude deo generacije jugoslovenskih košarkaša koji su 1970. u Ljubljani postali šampioni planete.

Mnogo je rekorda postavio Radivoj Korać tokom karijere. Ostalo je upamćeno da je na meču Kupa evropskih šampiona protiv švedskog Alvika ubacio 99 poena!

Takođe, bio je poznat i po tome što je odbio za to vreme unosnu ponudu direktora Crvene zvezde Aleksandra Geca da pređe u taj klub za dvosoban stan i automobil fiat 1300.

Korać je bio izuzetan student, apsolvent Elektrotehničkog fakulteta, sa naročitim darom za fiziku i matematiku. Prezauzetost zbog košarkaških obaveza i prerana smrt sprečili su ga da diplomira.

Radivoj Korać je prvi sportista sahranjen u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Na predlog generalnog sekretara FIBA Vilijama Džonsa 1971. ustanoljven je Kup Radivoja Koraća. To evropsko takmičenje trajalo je do 2002, a sada se Kup Srbije zove po legendarnom košarkašu.

Radivoju Koraću pripada značajno mesto u evropskoj "Kući slavnih", otvorenoj 1. marta 2007. godine u Madridu, kao i mesto u "Olimpijskom muzeju" u Ženevi.

http://www.youtube.com/watch?v=eWCi20Fnyog
http://www.youtube.com/watch?v=HApyKJXFHZQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track