(VIDEO) MALO JE NEDOSTAJALO DA BUDE KOŠARKAŠ: Ovo niste znali o Davorinu Popoviću
Foto: Printscreen Youtube

Sećanja

(VIDEO) MALO JE NEDOSTAJALO DA BUDE KOŠARKAŠ: Ovo niste znali o Davorinu Popoviću

Košarka -
Legendarni pevač sarajevskih Indeksa u mladosti se bavio košarkom i rukometom, a sve do smrti ostao je uz sport

Navršilo se 14 godina od kako je ovaj svet napustio neprikosnoveni pevač i lider Indeksa, Davorin Popović.

Dačo, kako su ga od milja zvali, rođen je 23. septembra 1946. u Sarajevu. Nadimak Pimpek, Davorin je dobio još kad je bio dete, i to zbog male izrasline kraj levog uha.Malo ko zna da se Davorin u mladosti bavio sportom, rukometom i košarkom, a u košarci je, kažu, bio jedan od najtalentiranijih bekova u to vreme. Bio je kapiten Košarkaškog kluba "Mlada Bosna" (kasnije KK Željezničar), gde je kao prvotimac odigrao više od 500 utakmica. Sportom se aktivno prestao baviti 1968.

Kasnije je sve do smrti bio aktivan u rukovodstvu Košarkaškog kluba Bosna. Družio se sa Mirzom Delibašićem, a u Beogradu i Sarajevu, redovno se viđao sa Zoranom - Mokom Slavnićem.

"Davorin je bio najfinija duša, simbol onog Sarajeva. Zvali smo ga – gradonačelnik u senci. Svima je pomagao..."Slušaj šta ti kaže Pjevač!", govorio je.Svi su bili muzičari, samo je Davorin bio – Pjevač.Onoga dana kada su mu radili biopsiju mozga, došao sam kod njega u bolnicu da ga posetim. Razgovarao je, sećam se, telefonom i tražio da se nekom njegovom prijatelju, Srbinu povratniku, vrati stan."Kako možeš, čovječe?!", gunđao sam. "Pa, tek si izašao iz sale...""Daj, bolan, Bogdane, šta ti je?!", nasmijao mi se. "Sebi sam osigurao smještaj, pa veliš – putuj, ne brini za druge, a?!"Zvao me je – Bogdane. Jedini on i Boda Kovačević, nekada najljepši Sarajlija.Rat je užas!", pričao je minulih godina Bogdan Tanjević, legendarni trener Bosne sećajući se prijatelja.

http://www.youtube.com/watch?v=Zo984eidyAg
Davorin Popović

Kao vokalni solista, ali opet uz potporu matične grupe, objavio je tri albuma: Svaka je ljubav ista (osim one prave) (1975.), S tobom dijelim sve (1984.) i album istog naziva, ali s drugim pesmama 1995. godine.

Pevao je Žute dunje u filmu Kuduz, a jednom je nastupio i na Evrosongu, 1995, kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu sa pesmom 21. vek i zauzeo 19. mesto. Pre toga je Davorin za Evrosong konkurisao 1967. s Indeksima, te kao solista 1993, na prvom samostalnom BiH izboru za Pesmu Evrope, kada je pevao čak tri pesme – vlastitu, u pjesmi braće Mulahalilović, te u grupi koju su uz njega činili Mahir Paloš, Slobodan Vujović i Željka Katavić.

http://www.youtube.com/watch?v=l3k97AeEBa8

U '80-im godinama veoma često je nastupao s Mostarskim kišama, dečijom vokalnom grupom koju je vodio pesnik Mišo Marić.

Oženio se 11. januara 1991. i u braku sa Sanjom ima sina Daria.

Kao član Indeksa, dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, koja se dodeljuje najistaknutijim stvaraocima u svim područjima, te estradne nagrade Jugoslavije.

Preminuo je 18. juna 2001. u Sarajevu, a sahranjen dva dana kasnije na sarajevskom groblju Bare u Aleji velikana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track