PONOSNI OTAC Milan Dabović: Samo Marina je mogla da spoji Anu i Milicu!
Foto: Saša Pavlić

Presrećan zbog uspeha

PONOSNI OTAC Milan Dabović: Samo Marina je mogla da spoji Anu i Milicu!

Košarka -
Prvi koraci u Herceg Novom: Niko osim selektora, njenog oca Božidara Maljkovića i mene nije verovao da dve Dabovićeve mogu igrati zajedno u reprezentaciji, kaže otac srpskih kraljica košarke

Iz njegove kuće, učionice i košarkaške radionice izašle su dve devojke čija imena danas Srbija ponosno izgovara: Milica i Ana! S razlogom, on je sada najsrećniji otac na svetu. Milan Dabović u razgovoru za Kurir otkriva kako je izgledao put njegovih ćerki do evropskog zlata.- Ovo su najsrećniji trenuci u životu naše porodice. Svaka čast svim devojkama, kao i selektoru Marini i predsedniku Ðilasu. Neverovatan uspeh! - počeo je priču Dabović i u dahu nastavio:- Kapa dole Marini Maljković, saplitali su je na razne načine. Dušebrižnicima je začepila usta za sva vremena! Osim mene i Bože Maljkovića, ona je verovatno jedini trener na svetu koji bi pozvao u reprezentaciju dve Dabovićeve. Stvorila je Marina briljantnu atmosferu, hemiju... A to je mnogo teško kad je u pitanju ženska psiha. Pozicija trenera u ženskoj košarci daleko je komplikovanija nego kod muškaraca.

Učitelji... Milan Dabović
Učitelji... Milan Dabović

Milica i Ana? Nije bilo lako dođi do ovog danas...- Uložio sam 25 godina krvavog rada. Na Savini u Herceg Novom napravile su prve korake s košarkaškom loptom. Bio sam im profesor u školi, trener i otac. One su sada najbolje u Evropi. Zajedno sa suprugom Nevenkom odgajali smo četiri bisera, četvoro vrhunskih sportista. Kompletna porodica je došla na finale. Našoj sreći nema kraja.Ono što je Ana prikazala na terenu graniči se s košarkaškim savršenstvom?- Kada vam kažem da je jedan Dejan Bodiroga prišao Ani i rekao: „Je l‘ ste vi ženski Bodiroga?“, mislim da je sve jasno. Ana se našalila i odgovorila mu je da je spremna da potpiše autogram.Za divljenje je s koliko emocija i energije vaše ćerke nose srpski dres?- To je zaista nešto posebno, neopisivo, ispunjava me. Inače, nije lako danas biti Srbin u Crnoj Gori, kažu da je lakše to biti u Zadru i Šibeniku nego u Crnoj Gori. Pre sam dobijao mnogo kritika zašto Ana i Milica igraju za Srbiju. Međutim, meni je to isto - Srbija i Crna Gora. To je jedna država, samo su sile koje vladaju povukle granicu između Srba, koja će kad-tad da bude sklonjena.Dve košarkaške princeze, zlatni fudbaler Staniša Mandić, zlatni vaterpolista Andrija Prlainović... Čudesan je taj grad Herceg Novi?- Tu su još i vaterpolista Gavril Subotić, automobilski as Vesko Prlainović... Da sve bude još zanimljive, svi mi potičemo iz jednog sela ispod Orjana. Čudesno. To je zaista fenomen - poručuje ponosni Milan Dabović.

Zlatne sestre... Ana i Milica Dabović
Zlatne sestre... Ana i Milica Dabović

Drim-timHTEO SAM DA DOVEDEM ANU, JELENU I SONJU U VOJVODINUS dolaskom Milana Dabovića u mađarsku reprezentacija Srbija je zaređala pobede.- Da sam došao ranije, ne bi bilo ni onih poraza (smeh).Podsetio je iskusni košarkaški stručnjak da je još pre deset godina imao u tefteru sada zlatne devojke.- Pokušao sam 2004. da dovedem u Vojvodinu Anu, Jelenu Milovanović i Sonju Petrović. Trebalo je tada da napravimo evropsku i svetsku priču s Vošom, ali ti planovi nisu prepoznati. Eto, danas se vidi gde su te devojke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track