(VIDEO) ŠAMPION I DALJE STOPROCENTAN: Zvezda grešila i promašivala, ali pobedila u Zadru
Foto: Abaliga.com

Loš derbi 3. kola ABA lige

(VIDEO) ŠAMPION I DALJE STOPROCENTAN: Zvezda grešila i promašivala, ali pobedila u Zadru

Košarka -
Crveno-beli savladali domaćina u dvorani "Krešimir Ćosić" na suvi kvalitet - 56:49

Košarkaši Crvene zvezde dobili su derbi 3. kola ABA lige protiv Zadra u dvorani "Krešimir Ćosić" i zadržali stoprocentan učinak na startu sezone.

Zadar - Crvena zvezda 49:56 (12:11, 11:13, 12:14, 14:18)

Rezultat sve govori o kvalitetu košarke.Utakmica odigrana pred oko 5.000 gledalaca bila je izuzetno loša, grešilo se i promašivalo na obe strane, ali su crveno-beli pobedili na "suvi kvalitet". Dovoljno je reći da je Zvezda imala šut iz igre samo 38 odsto! Pritom, izgubila je 20 lopti. A ipak je pobedila.

Čovek odluke bio je Marko Simonović, koji je vezao dve trojke sredinom poslednje četvrtine za vođstvo svog tima od 49:41. Zadrani nisu imali ni snage ni znanja da meč uvedu u neizvesnu završnicu.

Ovo je bila sedma uzastopna pobeda crveno-belih nad Zadrom.

Simonović je bio najefikasniji u pobedničkom sastavu sa 13 poena, a imao je i sedam skokova. Luka Mitrović je dodao deset poena, uz pet uhvaćenih lopti. Ova dvojica košarkaša jedina su imala dvocifreni košgeterski učinak u Zvezdi.

http://www.youtube.com/watch?v=juwuMvYrNQQ

Kod domaćina daleko bolji od ostalih bili su Kraljević sa 18 poena i deset skokova i Kouzi sa 11 poena,.

Treba podsetiti da je trener šampiona Dejan Radonjić od početka sezone lišen pomoći povređenog Marka Tejića, a od pre nekoliko dana i Nemanje Dangubića.

Crvena zvezda je i u prva dva kola ostvarila pobede, protiv Mega Leksa (76:70) i Budućnosti (83:62), obe na domaćem parketu, dok je Zadar kod kuće savladao Cibonu (62:53), a izgubio je na gostovanju Krki (66:77).

Crvenoj zvezdi u četvrtak predstoji meč 4. kola regionalnog takmičenja sa Tajfunom kod kuće, zatim u nedelju i derbi u Zagrebu sa Cedevitom, a onda u četvrtak 15. oktobra i start u Evroligi. Tog dana u Beogradu gostuje Strazbur. Sve tri utakmice počeće u 19 sati.

Zadar nastavlja takmičenje u ABA ligi u petak u Podgorici.

"Posle utakmice, koju smo odigrali na turniru u Zadru, rekao sam da očekujem težak meč ovde u ABA ligi. Time sam rekao i svoje mišljenje o ekipi Zadra. To se pokazalo tačnim, jer nikada nije lako doći u Zadar, koji pred domaćim navijačima igra iznad svojih mogućnosti", rekao je Radonjić za sajt ABA lige.

Kako je naveo, crveno-beli su bili apsolutno svesni toga, s tim da je Zadar ove godine napravio i iskorak, koji je bio evidentan već na prvoj utakmici protiv Cibone.

"Zadranima želim sreću u nastavku takmičenja. U okolnostima gde smo već imali problema sa povredama, a dan pre puta ostali smo i bez Dangubića, ideja je bila da, uprkos svemu, odigramo dovoljno dobru utakmicu za pobedu. To smo i napravili, a bilo kakva druga analiza u ovom trenutku nije bitna. Jedino je bitno da izlazimo iz jednog od najtežih gostovanja s bodovima i dobrim raspoloženjem", zaključio je Radonjić.

Kapiten Luka Mitrović ocenio je da današnja utakmica "nije bila najlepša ni za gledanje ni za igranje".

"Nakon 40 minuta najvažnije je da smo osvojili dva boda, a na kakav način smo do toga došli manje je bitno. Obrana je bila na nivou, a 49 primljenih poena to najbolje pokazuje. U ovakvom stanju u kakvom smo trenutno, s obzirom na zdravstvene probleme koje imamo, ovo nam je izuzetno bitna pobeda na jednom od najtežih gostovanja u ligi, ne računajući Cedevitu i Budućnost. Napravili smo šta smo hteli i srećni odlazimo iz Zadra. Već prekosutra nas očekuje sledeća utakmica, ritam je nemilosrdan, moramo da se odmorimo i što bolje pripremimo za Tajfun", rekao je Mitrović.

http://www.youtube.com/watch?v=dJ6IM_ixJBY
http://www.youtube.com/watch?v=VqSbfNXM8rU
TOK MEČA

Četvrta četvrtina:

Ni početak poslednje deonice nije doneo značajne promene ni u igri ni u rezultatu. Domaćin je već posle dva minuta izašao iz bonusa. Zvezda ima do tri poena prednosti.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Sredinom deonice Simonović je vezao dve trojke i odlepio Zvezdu na 49:41. Tada je tajm-aut zatražio Ante Nazor, posle čega je njegov tim smanjio na 45:49. Usledio je zatim i tajm-aut Dejana Radonjića. Posle toga usledila je nova serija grešaka i promašaja na obe strane.

Dva minuta pre kraja meča ušlo se u penal završnicu...

Minut pre kraja, za razliku od prethodnika, Cirbes i Mitrović su pogodili po dva penala za 54:49. To je, ispostavilo se, bila nedostižna prednost za Zadrane.

http://www.youtube.com/watch?v=RX_0nwxazyo

Treća četvrtina:

Zvezda je otvorila drugo poluvreme prvim poenima Tompsona. Međutim, ni u uvodu treće deonice nema nagoveštaja da će se igrati bolja košarka. I dalje se mnogo greši na obe strane. Domaćin forsira šut iz daljine, ali mu ne ide. Ipak, Kouzi je pogodio trojku za izjednačenje - 26:26.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Crveno-beli povedu, Zadrani ih stignu...Tako je bilo do 28. minuta kada su Lazić trojkom i Mekel polaganjem odveli svoj tim na plus pet - 38:33. Kraljević je smanjio na 35:38. U poslednja dva minuta nije bilo koševa.

Zvezda je u prve tri četvrine imala čak 17 izgubljenih lopti! Ni domaćini se nisu proslavili. Kod njih pogađaju samo Kraljević (14 poena) i Kouzi (10). Dakle, zajedno su dali 24 od ukupno 35 poena Zadra.

Foto: abaliga.com
Foto: abaliga.com

Druga četvrtina - 23:24

Prvu trojku na meču postigao je Lazić i doneo Zvezdi izjednačenje za 14:14. Domaćin je ipak održavao malu prednost do polovine ove deonice (18:14) kada su crveno-beli serijom 10:0 poveli 24:18, zaključno sa trojkom Mitrovića, ukupno drugom na utakmici.

Zvezda je stegla odbranu, uspela skoro sedam minuta da ne primi koš, a na drugoj strani su njeni igrači makar malo popravili šut što je rezultiralo preokretom.

Seriju gostiju prekinuo je Bošnjak trojkom, prvom za Zadar iz devetog pokušaja, nadovezao se Kraljević dvojkom i smanjio prednost rivala na 23:24 uoči odlaska na desetominutni odmor.

Upravo je Kraljević najefikasniji u prvom poluvremenu sa osam poena, Skorcianitis je na drugoj strani dao šest.

Zadrani su dominirali u skoku u prvih 20 minuta, imali su ukupno 22, od čega čak osam ofanzivnih.

Prva četvrtina - 12:11

Zvezda je postigla prve poene na meču (2:0), ali je od tada domaćin sve vreme bio u vođstvu. Najveću prednost imao je pri rezultatu 12:6. Kraljević iz Zadra je postigao šest poena u prvoj deonici, u kojoj se nijedan od rivala nije proslavio šutem, pa otuda ovako "mali" rezultat.

Radonjić: Pobeda je najvažnijaTrener Crvene zveze Dejan Radonjić rekao je da je bitno da je njegova ekipa pobedila na jednom od najtežih gostovanja u ABA ligi. Crveno-beli su slavili na gostovanju Zadru 56:49 i zadržali maksimalan učinak i pored slabe igre. "Posle utakmice, koju smo odigrali na turniru u Zadru, rekao sam da očekujem tešku utakmicu ovde u ABA ligi. Time sam rekao i svoje mišljenje o ekipi Zadra. To se pokazalo tačnim, jer nikada nije lako doći u Zadar, koji pred domaćim navijačima igra iznad svojih mogućnosti", rekao je Radonjić i dodao:"Bili smo apsolutno svesni toga, s tim da je Zadar ove godine napravio i iskorak, koji je bio evidentan već na prvoj utakmici protiv Cibone i želim mu sreću u nastavku. U okolnostima gde smo već imali problema s povredama, a dan pre puta ostali smo i bez Dangubića, ideja je bila da, uprkos svemu, odigramo dovoljno dobru utakmicu za pobedu. To smo i napravili, a bilo kakva druga analiza u ovom trenutku nije bitna. Jedino je bitno da izlazimo iz jednog od najtežih gostovanja s bodovima i dobrim raspoloženjem".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track