(FOTO, VIDEO) KOŠARKAŠKI MOCART: Danas bi Draženu Petroviću bio 51. rođendan
Foto: Profimedia

Mogao je još mnogo

(FOTO, VIDEO) KOŠARKAŠKI MOCART: Danas bi Draženu Petroviću bio 51. rođendan

Košarka -
Sjajni košarkaš rođen je 22. oktobra 1963. u Šibeniku i važi za jednog od najboljih vanameričkih igrača svih vremena

Na današnji dan pre 51 godine u Šibeniku je rođen Dražen Petrović. Slavni košarkaš poginuo je u 29. godini u saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj, 7. juna 1993.

Petrović se kobnog dana vraćao sa reprezentacijom sa kvalifikacija za Evropsko Prvenstvo u Poljskoj. Odlučio je da umesto avionom sa saigračima, put nastavi automogilom sa svojom tadašnjom devojkom Klarom. Nemačka manekenka je vozila crvenog golfa, a Dražen je bio na mestu suvozača. Došlo je do stravičnog sudara, Dražen je izleteo kroz prednje staklo i glavom udario u cisternu. Izgubio je život na licu mesta.

Dražen Petrović je tokom igračke karijere postigao mnogo, a mogao je i znatno više. Njegova eksplozija na terenima NBA lige tek se očekivala. Na žalost, prerana smrt prekinula je uspon jednog od najboljih vanameričkih košarkaša svih vremena, s pravom prozvanog "Mocart".

Sjajni bek je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio titulu prvaka Evrope na kome je bio najbolji igrač prvenstva 1989. godine, a na svetskom prvenstvu u Buenos Airesu se okitio i zlatnom medaljom.

NBA karijeru je započeo odlaskom u Portland Blejzerse, ali se konačno dokazao u dresu Nju Džerzi Netsa gde je stekao status legende. Imao 28 godina i bio je na vrhuncu karijere. Ta poslednja sezona bila mu je i najbolja. Bio je najbolji strelac Netsa sa 22,3 poena po meču.

Pre odlaska "preko bare" igrao je za Šibenku, Cibonu i Real Madrid.

Uvijek u našim srcima. Sretan rođendan kapetane! #hejahejadrazen

Posted by KK Cibona on Thursday, October 22, 2015

http://www.youtube.com/watch?v=xEHAMqrM2kU

http://www.youtube.com/watch?v=HLlPtBsGbYo

http://www.youtube.com/watch?v=uNMEbPlo7HI#action=share

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track