ODLAZAK RANKA ŽERAVICE: Pred njim je i Maradona stajao mirno

Svi su ga voleli

ODLAZAK RANKA ŽERAVICE: Pred njim je i Maradona stajao mirno

Košarka -
On je bog u mojoj zemlji, rekao je legendarni fudbaler kada je čuo za koga je autogram koji mu je zatražen

Ranko Žeravica, je jutros preminuo u Beogradu, a jedan od njegovih najboljih učenika Božidar Maljković, koji ga je zvao i prosvetiteljem jugoslovenske košarke, o čoveku kojem je tri godine u Crvenoj zvezdi bio pomoćnik kaže. - Prošli smo kroz mnogo lepih i teških momenata, ali u sećanju će mi ostati kao osoba na braniku košarke. Ranko je bio jedan od stvaralaca koji su se svesrdno trudili da se naš sport razvije ne samo u vrhunskim ekipama. Sa velikom žarom i uspehom je raspalio ljubav prema košarci u unutrašnjosti - kaže Bora Stanković, uz Ranka i Acu Nikolića, član svetog srpskog košarkaškog trojstva.Najveći trenerski uspeh, meren medaljama, Žeravica je ostvario 1980. u Moskvi, kada je naša reprezentacija njegovo prebogato košarkaško znanje prelila u olimpijsko zlato. Međutim, Boža Maljković, jedan do Rankovih najboljih učenika, ističe da je svetsko zlato iz 1970. obasjalo put jugoslovenskoj košarci ka planetarnom sazvežđu.

- Imao sam dvojicu učitelja, Acu Nikolića i Ranka Žeravicu, koji su za mene najbolji na svetu, i kao ljudi i kao treneri. O Ranku ne možemo da govorimo samo sa zanatskog aspekta. Svetskom titulom u Ljubljani napravio je revoluciju, ubacio košarku u školski sistem, počeli su da niču tereni, celu naciju zarazio je tom slatkom infekcijom. U svakoj republici bivše Jugoslavije zaslužio je spomenik, jednu ulicu najmanje. Ako sam rekao da je profesor Nikolić patrijarh košarke, za Žeravicu kažem da je Dositej Obradović. Bio je istinski prosvetitelj.

Maljković ne može da obuzda suze dok govori o tome kakav je Žeravica bio kao čovek.

- Najbolji na svetu. Nikad nisam čuo da je nešto loše rekao za bilo koga. Bio je pomiritelj, poštovao je dvanaestog igrača u timu kao što je poštovao i prvog. Kao što je poštovao Kiću i Praju. Mnogo mi je teško, iako sam ovo očekivao. Kada mi je javila njegova supruga Zaga, osećao sam se kao da sam čuo vest za svog oca.

Ne mogu se nabrojati anegdote koje svedoče o Rankovoj veličini. Evo jedne posebno upečatljive, koju nam je ispričao Boža Maljković...- Išli smo u Tel Aviv sa Crvenom zvezdom, imao sam čast i privilegiju da tri godine budem u klubu uz njega. Na istom letu bio je Maradona. Ranko ga je spazio i dao mi blok da uzmem autogram za njegove sinove, koji su bili kolekcionari. Kada sam rekao Maradoni za koga je autogram, ustao je i stao mirno. “On je bog u mojoj zemlji”, rekao mi je. Žeravica je postavio temelje moderne argentinske košarke, koja i dan-danas dosta podseća na jugoslovensku.

Kurir sport / Novosti sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track