INICIJATIVA KURIRA: Ranku Žeravici ulica ispred Pionira ili KSS

Odužimo se legendi

INICIJATIVA KURIRA: Ranku Žeravici ulica ispred Pionira ili KSS

Košarka -
Idealne lokacije: Ulica kod čuvene beogradske hale nosi ime Čarlija Čaplina, dok je srpska kuća košarke u Sazonovoj, pa bi jedna od ove dve ulice mogla biti nazvana po trofejnom košarkaškom treneru

Ulica Ranka Žeravice - to je najmanje što Beograd može da učini za čoveka čiji je doprinos srpskom sportu nemerljiv! Kurir je pokrenuo inicijativu da ulica kod Pionira ponese ime po košarkaškoj legendi, a od beogradskih vlasti dobili smo potvrdan odgovor.

Tražimo da Pionir, dvorana koju nazivaju i hramom košarke, bude u ulici Ranka Žeravice. Time bi bilo sačuvano sećanje na trofejnog trenera, a buduće generacije prilikom dolaska u Pionir prolazile bi ulicom koja bi imala poseban košarkaški šmek.Ulica u kojoj se nalazi poznata sportska dvorana dobila je naziv po Čarliju Čaplinu. Uz veliko poštovanje njegovog lika i dela, za srpski narod neuporedivno značajnije bi bilo da ta ulica bude nazvana po Ranku Žeravici.

Kurirovu inicijativu da legendarni stručnjak dobije ulicu saopštili smo Nikoli Nikodijeviću, predsedniku Skupštine Beograda.- Apsolutno! Maksimalno podržavam vaš predlog. Samo je potrebno da se zna zakonska procedura. Neophodno je da se ispune dve stvari, da Komisija za imenovanje ulica dobije predlog i da prođe pet godina od smrti - pojasnio je Nikodijević.Isuviše dug vremenski period... Upitali smo da li je moguće da se to pre realizuje.- Takav je zakon. Isto je važilo i za patrijarha Pavla - rekao je prvi čovek gradske skupštine.Ranko će danas (14.00) biti sahranjen na Novom groblju u Beogradu.

PODRŠKA / PRIJATELJI SE SLAŽUBožidar MaljkovićOd Makedonije do Slovenije, u svim glavnim gradovima, jedna ulica treba da se nazove po Ranku, da mu se podigne spomenik ili da se dvorana nazove po njemu. Poznajući Srbe, mislim da će opet neko drugi to uraditi pre nas. Išao sam dve godine kod ljudi iz državnog vrha i tražio da se Arena nazove po profesoru Aci Nikoliću. Obećali su mi tada ovi iz DSS da će tako i biti... Slagali su, kao i za sve što su radili. Nisam veliki optimista ni sada. Zaslužuje Ranko ulicu, ali i mnogo više od toga.Bratislav ĐorđevićSlažem se potpuno. Ranko je zaslužio i mnogo više, ali ovo je dobra ideja. Nadam se da će biti i realizovana.Ivan BekjarevBravo, bravo! To je nešto najmanje što možemo učiniti za Ranka. Potpuno podržavam taj predlog. S njim sam bio veliki prijatelj više od 40 godina, bio sam kod njega u subotu u bolnici... Mnogo mi je teško.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track