NATAŠA PRVA U EVROPI: Kovačevićeva s protezom u Zvezdi!
Foto: Profimedia

Heroj

NATAŠA PRVA U EVROPI: Kovačevićeva s protezom u Zvezdi!

Košarka -
Jedinstven slučaj: Srpska košarkašica moći će da igra utakmice za bodove uprkos tome što joj je pre dve godine leva noga amputirana do kolena

Nataša Kovačević uskoro će postati prva košarkašica Evrope koja će sa specijalnom protezom zaigrati za prvoligaški klub!Posle dve godine od nesreće posle koje joj je leva noga amputirana do kolena, srpska heriona se na čudesan način vratila sportu i ponovo će obući dres Crvene zvezde. Devojka neverovatnog duha, koja nije dozvolila da joj sportska karijera bude trajno prekinuta, već dva meseca trenira sa crveno-belim košarkašicama. Ide joj sjajno i sada je preostalo da se završi proces registracije.Crvena zvezda je konsultovala predstavnike FIBA i KSS pošto je ovo jedinstven slučaj, za koji ne postoje pravila. Stvari idu u dobrom pravcu, pa iz Zvezde poručuju da ne postoje prepreke da Nataša zaigra za njih. Dušan Adžić iz komisije za takmičenja KSS kaže da klub treba da priloži standardnu dokumentaciju kad je u pitanju registracija igračice.- Potrebno je da Crvena zvezda ima potpisan ugovor s Natašom Kovačević i lekarsko uverenje i onda se izdaje licenca. Što se tiče saveza, ne postoje nikakve specifične odredbe koje su vezane za slučaj poput njenog. Najvažnija je mišljenje lekara - kaže Adžić.Prvu utakmicu posle nesreće Nataša je odigrala u martu ove godine. Ona je u humanitarnom meču u Francuskoj bila članica ekipe Marine Maljković i za 11 minuta postigla je dva poena i imala jedan skok.

OduševljenĐILAS: JEDVA ČEKAM DA JE VIDIM NA TERENUPredsednik KSS Dragan Ðilas kaže da su Natašine volja i energija neverovatne:- Takvu osobu nikad nisam sreo. Od prvog dana je verovala da će se vratiti košarci i sada se to ostvaruje. Kad mi je pre deset dana javila da počinje da trenira sa Zvezdom, bio sam presrećan. Verujem u nju, njenu snagu i talenat i jedva čekam da je vidim na terenu na zvaničnim utakmicama.

I ONI USPEŠNO IGRAJU S PROTEZOMSkot OdomSkot Odom je postao prvi profesionalni košarkaš sa amputiranom nogom. On je pomoću specijalne proteze debitovao za Lejk Mičigen Admirals u Premijernoj košarkaškoj ligi SAD. Džo RičardDžo je izuzetno talentovan i veoma je bitan igrač u timu srednje škole „Sajtrus Hil“ u Kaliforniji. Iako mu je desna noga amputirana ispod desnog kolena, on kaže da većina rivala to uopšte nije primećivala. Tome u prilog ide i njegov učinak na terenu od pet poena i čak osam skokova u proseku.Bejli RobiMožda najinteresantniji slučaj je onaj vezan za Bejlija Robija, sjajnog trojkaša srednje škole „Mauntin Vista“ iz Denvera. Ovom tinejdžeru odstranjene su obe noge još kao bebi, i od prve godine nosi specijalne proteze. Danas igra sasvim ravnopravno s vršnjacima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track