(VIDEO) PERO ANTIĆ VODIO FENER DO POBEDE: Bivši zvezdaš nemilosrdan prema crveno-belima u Areni
Foto: Euroleague.net

Treći poraz predstavnika Srbije

(VIDEO) PERO ANTIĆ VODIO FENER DO POBEDE: Bivši zvezdaš nemilosrdan prema crveno-belima u Areni

Košarka -
Košarkaši Crvene zvezde ubedljivo su poraženi od Fenerbahčea u beogradskoj "Kombank areni" u utakmici četvrtog kola Grupe A Evrolige.
1 / 3 Foto: Euroleague.net

Crvena zvezda - Fenerbahče 60:74 (19:25, 12:20, 11:14, 18:15)Pred 16.000 navijača Crvena zvezda nije imala šanse protiv gostiju iz Turske. Tim Željka Obradovića od starta je krenuo ozbiljno i snažno i brzo stekao veliku prednost - 15:2. Ekipa Dejana Radonjića uspela je da smanji razliku u finišu prve i početkom druge četvrtine na šest poena, ali to je bilo sve od domaćina. Fenerbahče je konstantno uvećavao vođstvo do maksimalnih "plus 19" sve dok se njegovi igrači u završnici nisu opustili i dozvolili Zvezdi da ublaži poraz.

Zvezdina odbrana bila je "mlitava", a ne može ni da se pohvali dobrim šutem. Naročito su crveno-beli podbacili u skoku - 28:39.

Najefikasniji na utakmici bio je košarkaš Fenerbahčea, a bivši igrač Zvezde, Pero Antić sa 14 poena (3/5 za tri), a imao je i sedam skokova, Udo Ekpe je dodao 12, Jan Veseli i Bobi Dikson po 11... Bogdan Bogdanović i Nikola Kalinić dali su po dva poena.

Kod domaćina Vladimir Štimac je ubacio 13 poena i imao sedam uhvaćenih lopti, Rajan Tompson je dao deset poena (2/3 za tri), koliko i Majk Cirbes...

U Grupi A juče je Real Madrid savladao Bajern pogotkom Džejsija Kerola tri sekunde pre kraja (101:99), dok Himki nije imao problema sa Strazburom (88:62).Tabela A grupe: Himki 3-1, Fenerbahče 3-1, Bajern 2-2, Real 2-2, Zvezda 1-3, Strazbur 1-3.

Foto: euroleague.net
Foto: euroleague.net

Crveno-beli će sledeći meč u Evroligi igrati sledećeg četvrtka protiv Bajerna u Minhenu.

"Nismo mogli bolje da reagujemo, a Fenerbahče je svojim kvalitetom to iskoristio i slavio pred našim navijačima. Možda je moglo da bude neizvesnije, ali oni su bili bolji, sve vreme su kontrolisali igru. Odnos snaga je bio onakav kakav je i rezultat, možda je rezultat i bolji nego što je odnos kvaliteta Zvezde i Fenerbahčea sada", rekao je trener crveno-belih Dejan Radonjić.

On je dodao da je problem protiv Fenerbahčea bio i to što se na početku povredio Majk Cirbes, dok je Kvinsi Miler "još daleko od onoga što je potrebno". Upitan do kad će da trpi one igrače od kojih se najviše očekuje, Radonjić je odgovorio:

"Ima mnogo igrača za kritiku, ne samo prinova".

On nije želeo da otkrije na koje igrače je mislio, rekavši da su to "interne stvari".

"Potpuno je jasno da su napravljene ogromne promene, neke sticajem nesrećnih okolnosti, pa nemamo sedam igrača u odnosu na prošlu sezoneu", dodao je Radonjić. On je naveo da njegovom timu nedostaje dobra igra, jer kroz nju dolazi samopouzdanje.

"Treba mnogo vremena, to je jasno. Ima mnogo posla i neće biti nimalo lako. Biće teško, ali šta je - tu je. Imamo jake utakmice u Evroligi i treba da se prolazi kroz takve duele kako bi igrači rasli, a kao tim bili bolji. Da će se čekati na dobra izdanja, čekaće se. Bilo bi dobro da budemo spremni kada počnu borbe za trofeje, a do tada ima mnogo vremna", završio je Radonjić.

Foto: euroleague.net
Foto: euroleague.net

Trener Fenerbahčea Željko Obradović pokušao je da opravda Zvezdine loše igre.

"Kada pogledate dolazak Kvinsija Milera pre nekoliko dana, pa povratak Vladimira Štimca u ekipu, za sve to treba dosta vremena. Vratiće se Markus Vilijams, koji će doprineti da ekipa igra bolje, jer je dobar igrač i može da promeni mnogo toga. Zvezdi želim sve najbolje u nastavku takmičenja", rekao je Obradović i zatim pohvalio domaće navijače:

"Navijači Zvezde su napravili izvanrednu atmosferu. Pokušao sam igračima da objasnim da ta atmosfera treba da bude velika motivacija za nas, jer nema ništa lepše za igrača nego da igra pred punom halom".

Prema njegovim rečima, grupa u kojoj su Fenerbahče i Zvezda je najteža ove sezone u Evroligi, a o tome govori i podatak da je njegov tim zabeležio prvu pobedu u gostima računajući sve utakmice do sada u Grupi A. On je dodao da je zadovoljan igrom svog tima, posebno u prvom poluvremenu.

"Odigrali smo dobro, posebno u prvom poluvremenu, kada smo lako davali koševe iz kontranapada posle dobre odbrane, iako je bilo nekih gluposti. Drugo poluvreme smo odradili, što mi se ne sviđa", naveo je trener turskog kluba, kome sledi duel sa Himkijem u Istanbulu.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

TOK MEČA:

Četvrta četvrtina - 60:74:

38. minut - 57:70 - Gosti su se opustili, pa su domaći smanjili zaostatak.

35. minut - 49:65 - Miler je zakucao, za kratkotrajnu radost Delija... Cirbes je napustio igru zbog pet ličnih grešaka.

32. minut - 44:61 - Radonjić je na parket poslao mladog Rebića. Izgleda je i Zvezdinom treneru sve jasno.

Treća četvrtina - 42:59:

29. minut - 40:59 - Evo i 19 razlike, najveće do sada, posle treće trojke Pere Antića (iz šest pokušaja).

27. minut 38:54 - Nema promena u Zvezdinoj igri. Odbrana je daleko od čvrste, igrači Fenera daju previše lakih poena... U kontri "tri na jedan" Tompsonu je ispala lopta, a u sledećem napadu je napravio grešku u koracima.

26. minut - 36:53 - U drugom poluvremenu se razigrao i Udo Ekpe za "plus 17"

25. minut - Sve su češći zvižduci Galu Mekelu kada primi loptu...

24. minut - 35:51 - Fener uspeva da održi za sada najveću prednost od 16 poena prednosti.

21:04 - Zvaničan podatak: na tribinama "Kombank arene" je 16.000 gledalaca.

21:03 - Jan Veseli je, pred početak drugog poluvremena, zastao da s nekim na tribinama porazgovara - na srpskom jeziku.

21:02 - Pomoćni trener Zvezde Borko Radović je rekao: "Protiv ovako moćnog rivala, ne smemo da dozvolimo toliko ofanzivnih skokova. Peri Antiću smo ostavljali mnogo prostora, što je on znalački koristio"

21:01 - "Dobro smo počeli, ali moramo koncentrisano da odigramo i drugih 20 minuta", izjavio je trener trener Fenerbahčea u poluvremenu..

Druga četvrtina - 31:45: Gosti su veliku prednost stekli zahvaljujući boljem šutu za dva poena (58 naspram 45 odsto) i skokovima - 22:13. Najefikasniji je Antić sa deset poena (dve trojke), Štimac je dao devet - sve u prvoj četvrtini...

20. minut - 31:45 - Fener je došao do maksimalnih 16 poena prednosti, ali je Tompson sa linije slobodnih bacanja smanjio na 14 pred odlazak na odmor.

18. minut - 29:41 - Druga trojka Antića, koji je prvi dvocifreni igrač - deset poena.

17. minut - 27:38 - Mora se priznati da crveno-beli nemaju ni sreće, tri puta im je lopta "izlazila" iz koša.

16. minut - 27:36 - Zvezda ubaci dva, a Fener tri poena i tako uvećava prednost. Posle Antića, precizan van linije 6,75 bio je i Dikson, oa je Radonjić pozvao tajm-aut.

15. minut - 25:33 - Pogodio je Tejić za dva, ali zatim i Antić za tri. To je bila prva trojka na meču za turski tim.

14. minut - 23:30 - Imala je Zvezda napad na 23:28 da se u potpunosti približi Feneru, nije ga iskoristila, pa je to na drugoj stranu kaznio Bogdanović.

12. minut - 21:28 - Veseli je dao osam poena... Zvižduci za Bogdanovića čim primi loptu.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Prva četvrtina - 19:25:

10. minut - 19:25 - Druga trojka Tompsona za podnošljivi zaostatak crveno-belih na kraju prve deonice.

9. minut - 16:25 - Domaćin je posle nesportskog prekršaja Diksona profitirao sa samo dva poena (Lazića sa penala), pa je Antić, koji ima četiri poena na kontu, vratio na "plus sedam" za Fener, a na to se nadovezao i Kalinićč sa dva pogođenja slobodna bacanja.

7. minut -14:19 - Zvezda je prišla na pet koraka najviše zahvaljujući raspoloženom Štimcu, koji je već ubacio devet poena.

5. minut - 5:15 - Tompson trojkom prekida seriju gostiju.

4. minut - 2:15 - Gosti daju previše lakih poena. Navijači su utihuli.

20:06 - Delije sve glasnije uprkos lošem startu crveno-belih.

2. minut - 2:9 - Fenerbahče je krenuo jako. Za dva minuta je stekao veliku prednost, uz pet poena Veselog, po dva Slukasa i Ekpea, koji je zakucao.

19:58 - Na tribinama oko 15.000 gledalaca.

19:54 - Antić i Kalinić dočekani aplauzima

19:50 - Zvižduci za partizanovceBogdan Bogdanović i Jan Veseli "čašćeni" su zvižducima Delija još kada su izašli na zagrevanje, a na isti način je dočekan i trener Fenerbahčea Željko Obradnović.

19:40 - Arena se puniTrenutno na tribinama ima desetak hiljada gledalaca.

19:30 - Datome najefikasniji u Feneru, Veseli najbolji skakačNi Fenerbahče nema više prava na greške. Bez obzira što mu plasman u TOP 16 fazu Evrolige nije doveden u pitanje, poslednji loši rezultati zahtevaju brz oporavak tima u čije stvaranje je uloženo mnogo sredstava. Najefikasniji u Fenerbahčeu je Italijan Luiđi Datome sa prosekom 11,3 poena na tri evroligaške utakmice, a najbolji skakač je bivši igrač Partizana Jan Veseli sa sedam uhvaćenih lopti po meču. Bogdan Bogdanović ubacuje u proseku 10,3 poena, uz četiri skoka i tri asistencije, Veseli daje 9,7 poena, Amerikanac Udo Ekpe 9,5, Bobi Dikson 9,00, Pero Antić 7,3, Nikola Kalinić 5,7... Dakle, niko se posebno ne ističe. Međutim, nikad se ne zna ko će iz takve mašinerije da iskoči i kada će ona da proradi kao podmazana, pogotovo kada se zna ko je mašinovođa.

19:22 - Ko će da pomogne Cirbesu?Da bi se Zvezda vratila u pobednički ritam, uprkos svim kadrovskim problemima, moraće da proradi još neko osim konstantno dobrog Majka Cirbesa. Nemac je u prve tri evroligaške utakmice prosečno beležio 16 poena i devet skokova. Međutim, ne može sam. Poslednji novajlija, Kvinsi Miler, u "večitom derbiju" je nagovestio da će zaista biti pojačanje. Bio je najefikasniji igrač Zvezde sa 17 poena. Međutim, Amerikancu koji je prvi put u Evropi treba dati vremena za prilagođavanje. Zato bi stranci koji su na Malom Kalemegdanu od početka sezone, Izraelac Gal Mekel i naročito Amerikanac Rajan Tompson, morali da pruže mnogo više. Inače im se smeši sudbina Sofoklisa Skorciantisa. Takođe, i Vladimir Štimac "zahteva" malo vremena da se uigra, ali od njega je bar zagarantovana frenetična borbenost i dizanje adrenalina i navijačima i saigračima.Trener Dejan Radonjić na raspolaganju nema povređene Luku Mitrovića i Nemanju Dangubića, dok nedavno oporavljenom Marku Tejiću dozira minutažu. A plejmejkera Markusa Vilijamsa, koji će se u ponedeljak vratiti u Beograd i Crvenu zvezdu, moraće da sačeka do početka decembra kada mu ističe suspenzija zbog pada na doping testu.

A photo posted by Jan Vesely (@24janvesely) on Nov 6, 2015 at 5:06am PST

19:14 - Fener = trojica partizanovaca + dvojica zvezdašaFenerbahče sa klupe predvodi Željko Obradović, a u timu su dvojica srpskih internacionalaca, Nikola Kalinić i Bogdan Bogdanović. Društvo im prave Čeh Jan Veseli, makedonski reprezentativac Pero Antić... Ako će partizanovci Obradović, Bogdanović i Veseli imati silan motiv da savladaju Crvenu zvezdu, za Kalinića i Antića će, sa emotivnog aspekta, meč biti specifičan. Njih dvojica koriste svaku priliku da istaknu da Zvezdu smatraju svojom. Tako je bilo i po dolasku u Beograd na ovaj meč. O tome više pročitajte OVDE.

19:06 - Zvezda – Fener 1:1 u EvroligiCrvena zvezda i Fenerbahče su se već sastajali u Evroligi. Bilo je u to sezoni 1998/99. U oba meča pobedili su domaćini. U Istanbulu je bilo 78:61, a u Beogradu 88:66. Ukupno, sreli su se četiri puta, a crveno-beli su zabeležili tri pobede.

19:01 - Podsetite se najatraktivnijih poteza sa premijerne evroligaške utakmice ove sezone u Beogradu:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track