ČOVIĆ: Kad smo gubili od Reala i Himkija bio je smak sveta, a ko će sada da pojede jezik
Foto: KK Crvena Zvezda

Prvi čovek Zvezde otvorio dušu

ČOVIĆ: Kad smo gubili od Reala i Himkija bio je smak sveta, a ko će sada da pojede jezik

Košarka -
Prvi čovek Košarkaškog kluba Crvena zvezda nebojša Čović govorio je danas o aktuelnoj situaciji u klubu.

On je pred meč devetog kola Evrolige sa Fenerbahčeom u Istanbulu, pozvao navijače da ne putuju u Tursku, gde je pre nešto više od godinu dana pred meč sa Galatasarajem ubijen Marko Ivković. "Imam saznanje da navijači neće ići u Tursku, naša sugestija je da ne idu i mislim da neće. Ono što se desilo prošle godine je strašno i Zvezda ne vodi navijače", rekao je Čović novinarima u Basket Sitiju na Čukarici.

On je pozvao pristalice crveno-belih da daju jaču podršku ekipi u ABA ligi i potvrdio da će se utakmica sa Bajernom u Evroligi ipak igrati u Pioniru, nakon što su u toj dvorani pali Real Madrid i Himki.

"Arena je interesantna, ali čim smo pobedili Himki doneli smo odluku da se protiv Bajerna igra u Pioniru. U Areni je bio sastanak OEBS-a, sada idu vaterpolo i futsal. Nema nas tamo do februara, ako prođemo u Top 16", poručio je Čović.

On je dodaje da su realne šanse da crveno-beli drugi put zaredom igraju u Top16 fazi Evrolige.

"Sve je otvoreno, imamo još dve utakmice i realne šanse da ponovimo uspeh. Za tri godine postigli smo velike uspehe, a nekima je trebalo puno više. U ABA ligi imamo težak raspored, uz Evroligu, i mislim da su mogli biti bolji rezultati, ali i gori".

Prvi čovek KK Crvena zvezda rekao je da veruje da će najmanje jedan klub iz ABA lige imati prohodnost u novi format Evrolige naredne sezone.

"Prvo mora da se sredi relacija FIBA-Evroliga. Gotovo sam siguran da će ABA liga imati sigurno jedno mesto direktno i jedno u kvalifikcijama, uz još dva u nižim takmičenjima. Može da se desi da bude i više, a 10. decembra je sastanak FIBA u Minhenu, pa ćemo videti. Mislim da će format takmičenja naredne sezone biti nov i voleo bih da se dogovore i ne dođe do podela", rekao je Čović.

On je ponovio da trener Dejan Radonjić ima punu podršku.

"Porazi od Real Madrida i Himkija su jako teško dočekani, kao da je propao svet kada smo izgubili. Oba tima smo kasnije dobili i ko će da pojede jezik i one bljuvotine. Smenjivali su nam trenera pet puta, a već sam pričao da dok sam u klubu čaršija nam nikada neće menjati čoveka na klupi", rekao je Čović i dodao:

"Gledam često najveći biser srpskog sporta Novaka Đokovića, pa kad izgubi pogledam i komentare. On nisu ništa drugo nego odraz da se mentalno stanja nacije nije popravilo".

Čović je demantovao priče o tome, da je upadao u svlačionicu i imao burne sastanke sa ekipom.

"Ništa od toga nije istina. Ubuduće ću da se najavljujem kada budem ulazio u svlačionidu. Uostalom, ko meni može da zabrani da uđem?", pitao je Čović i potom se osvrnuo na sastav tima u ovoj sezoni. "Skautirali smo oko 200 igrača ove sezone. Ne mogu navijači da nam skautiraju, iako su najdobronamerniji, a ne možemo da dozvolimo da to rade i oni koji nas komentarišu svaki dan na ovaj i onaj način. Mi se ozbiljno bavimo određenim stvarima. nameravali smo da dovedemo najbolja moguća pojačanja, a samo možete da zaključite da li se to dogodilo. Sporazumno smo raskinuli ugovor sa Skorcijanitisom, koji je potpuno isplaćen. našli smo alternativu Vladimira Štimca i uštedeili 107.000 evra na godišnjem nivou. Mnogo je teško kada se to dogodi u klubovima s malim budžetom. naš bruto budžet sa stručnim štabom je oko 2,5 miliona evra. Ko ne veruje, može da proveri, naše finansije su transparentne. I nikada nismo imali ništa protiv da objavimo kolike su plate igrača, ali to ne radimo jer to i neki drugi ne rade. U Srbiji se mistifikuje, kuka, pričaju neistine... Što se tiče Mekela i Tompsona, o njima ćemo odlučiti tek kada se završi Evroliga. Do tada su naši igrači, rekao je Čović.

O finansijskom stanju u klubu on je rekao:

"Malo je poznato da smo prošle godine pred plej of izbegli štrajk igrača, koji nisu bili redovno plaćeni. Tek u avgustu, septembru i oktobru. smo isplatili košarkaše."

Čović je istakao da je Zvezda kao klub spremna da pomogne oporavak ženskog košarkaškog kluba.

"Ženski košarkaški klub je nekada bio šampion Evrope i mi ćemo kroz termine, opremu i sve što budemo mogli pomoći da se on uzdigne na viši nivo."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track