(VIDEO) PORAZ KOJI NE BOLI: Crvena zvezda izgubila od Fenerbahčea, sa Bajernom za TOP 16
Foto: Euroleague.net

Početak raspleta u Evroligi

(VIDEO) PORAZ KOJI NE BOLI: Crvena zvezda izgubila od Fenerbahčea, sa Bajernom za TOP 16

Košarka -
Košarkaši Crvene zvezde poraženi su u Istanbulu od Fenerbahčea u utakmici pretposlednjeg devetog kola Grupe A Evrolige.

Fenerbahče - Crvena zvezda 79:61 (18:20, 21:17, 19:14, 21:10).Večeras su odigrana i preostala dva meča u grupi: Real Madrid je kao gost savladao Bajern 86:67, dok je Himki slavio u Strazburu - 78:69.Situacija na tabeli uoči poslednjeg kola je sledeća: Fenerbahče je overio prvo mesto (7-2), sledi ga Himki (5-4), dok Crvena zvezda, Real Madrid i Bajern imaju isti učinak 4-5. "Fenjer" pripada Strazburu (3-6).Dakle, pitanje preostala tri učesnika TOP 16 faze (pored Fenera) biće rešeno u poslednjem kolu u kome se sastaju: Crvena zvezda - Bajern, Himki - Fenerbahče i Real Madrid - Strazbur.Jasno je da srpski šampion sledećeg petka u hali "Pionir" mora da savlada goste predvođene trenerom Svetislavom Pešićem. Zvezdu pobeda vodi među 16 najboljih u Evropi, a poraz u Evrokup.

Zvezda ne bi prošla dalje posle poraza od Bajerna čak ni u slučaju da Strazbur napravi senzaciju u Madridu. Tada bi srpski, španski i francuski tim imali isti učinak 4-6, a u TOP 16 bi otišao Strazbur sa najboljim skorom u tom "krugu" - 3:1. Zvezda u duelima sa ta dva rivala ima 2:2, a Real bi imao 1:3.Ekipa trenera Dejana Radonjića je odlično odigrala prvo poluvreme u Istanbulu. Posle 3:2 za domaćina, preuzela je vođstvo i održavala ga zahvaljujući dobrom startu Cirbesa, a kasnije trojkama Simonovića (tri u prvom delu) i Lazića (dve), kao i ofanzivnom skoku.Međutim, trojkom Bogdanovića 15 sekundi pre kraja prvog poluvremena Fener je ponovo poveo - 39:37. Krajem druge i početkom treće deonice tim Željka Obradovića je napravio seriju 11:0 i već tada, ispostavilo se, rešio pitanje pobednika. U nastavku su domaći igrači dominirali, konstantno uvećavali razliku i na kraju zasluženo slavili drugu ovosezonsku pobedu nad Crvenom zvezdom.

Neupseh u Istanbulu ne boli crveno-bele, jer i da su trijumfovali, morali bi u poslednjem kolu da savladaju Bajern.

Najefikasniji na meču bio je Marko Simonović sa 15 poena - ubacio je pet trojki iz osam pokušaja. Maik Cirbes je ubacio 12, Vladimir Štimac 11... Kvinsi Miler je imao čak 11 skokova - sve u odbrani.

U pobedničkom timu Ekpe Udo je dao 13 poena, po 12 su dodali Pero Antić i Luiđi Datome, koji je imao i osam skokova...

Bivši igrači Partizana Jan Veseli i Bogdan Bogdanović ubacili su devet, odnosno deset poena, dok je Nikola Kalinić svom doskorašnjem klubu dao sedam.

TOK MEČA:

Četvrta četvrtina:

22:16 - Himki je pobedio u Strazburu 78:69.

45. minut - 70:51 - Datome je bio precizan van nije 6,75 za do sada maksimalnih plus 19.

42. minut - 63:51 - Trojka Kalinića za 12 poena razlike.

Treća četvrtina - 58:51:

30. minut - 56:49 - Simonovićeva peta trojka za smanjenje zaostatka na sedam poena.

21:55 - Real je pobedio u Minhenu 86:67 i dodatno zakomplikovao situaciju u Grupi A.

26. minut - 47:40 - Fener je došao na "plus deset", ali je seriju domaćina 11:0 (još iz prvog poluvremena) prekinio Simonović svojom četvrtom trojkom.

23. minut - 45:37 - Domaćin je silovito krenuo u drugom poluvremenu. Kada je stigao na osam poena prednosti, Radonjić je zatražio tajm-aut.

Druga četvrtina - 39:37:

20. minut - 39:37 - Trojkom Bogdanovića 15 sekundi pre kraja prvog poluvremena Fener je poveo 39:37, što mu je prvo vođstvo još od 3:2.

15. minut - 27:33 - Serija trojki na obe strane, redom su pogađali Slukas, Lazić, pa Pero Antić.

14. minut - 21:30 - Tejić je pogodio jedno slobodno bacanje.

13. minut - 21:29 - Odoše crveno-beli na plus osam trojkom Lazića.

12. minut - 21:26 - Zvezda opet ima pet poena prednosti posle sjajne asistencije Vilijamsa, koša i pogođenog dodatnog slobodnog bacanja Štimca.

11. minut - 19:23 - Treća trojka Simonovića! Zvezda je sjajna u ofanzivnom skoku.

Prva četvrtina - 18:20:

8. minut - 14:18 - Kalinić je sa četiri poena doveo Fener na 14:15, ali je Simonović onda dao drugu (i svoju i Zvezdinu) trojku.

6. minut - 10:15 - Cirbes ima već osam poena na kontu.

5. minut - 8:13 - Malo po malo, gosti su došli do "plus pet" posle koša Jovića. Najjače je povukao Cirbes sa šest poena.

3. minut - 6:7 - Prva trojka i na drugoj strani, pogodio je Bobi Dikson, alijas Ali Muhamed.

2. minut - 3:5 - Prva trojka na meču, strelac je Simonović.

20:44 - Domaćin želi da overi prvo mesto u grupi.

20:43 - U Zvezdinom sastavu je i prehlađeni Cirbes.

20:41 - "GoPro": Utakmica sa Himkijem iz ugla košarkaša Crvene zvezde.

20:38 - Trener Crvene zvezde Dejan Radonjić je u najavi utakmice u Istanbulu rekao:"Igramo protiv ekipe koja je u prvoj fazi takmičenja pokazala najviše i prva izborila plasman u TOP 16 fazu. Svesni smo da se radi o vrhunskom timu, naša publika i navijači su imali prilike da ih vide u Beogradu, gde su gotovo rutinski stigli do pobede, koja je mogla da bude izražena i većom razlikom. Ipak, okrenuti smo sebi, i ono što je prvo, da vidimo u kom sastavu ćemo igrati, jer sada imamo puno problema sa prehlađenim igračima i virusima. Ipak, u svakom slučaju, izaći ćemo maksimalno motivisani da odigramo dobar meč protiv vrhunske ekipe bez obzira na sve".

20:33 - Prethodnih dana Radonjić je imao dosta problema u trenažnom procesu zbog virusa i prehlada. Boriša Simanić je ostao u Beogradu, dok je Maik Cirbes koji takođe ima problema sa prehladom, otputovao sa ekipom u Tursku.

20:27 - Kalkulacije - važno je savladati Bajern!Crvena zvezda je u poziciju da se bori za ulazak u TOP 16 došla trijumfima nad velikim rivalima, Real Madridom (94:88) i Himkijem (96:91) u beogradskom "Pioniru" u prethodna dva kola. Posle gostovanja u Istanbulu crveno-beli sledećeg petka dočekuju Bajern u poslednjoj rundi Grupi A. Ukoliko dobiju oba meča, sigurno će se naći među 16 najboljih u Evropi, ali za taj uspeh dovoljan im je samo uspeh protiv Bavaraca.Ukoliko Zvezda savlada Fener, a izgubi od Bajerna, ne samo da joj nije garantovan prolaz dalje, već bi lako moglo da se desi da završi takmičenje, s obzirom na to da sa Himkijem i Realom ima negativan međusobni skor, a imaće ga i sa Bajernom ako sastav Svetislava Pešić u Beogradu pobedi sa više od 11 poena razlike. Dakle, u ovom slučaju mnogo toga bi crveno-belima zavisilo od rezultata drugih mečeva.Zvezda može do TOP 16 čak i ako izgubi obe preostale utakmice, ali za to bi morali da joj se "nameste" ostali rezultati. Strazbur bi trebalo da izgubi od Himkija, ali da pobedi Real, koji bi morao da pretrpi poraz i ovog petka u Minhenu. U tom slučaju, srpski i francuski predstavnici imali bi isti učinak (4-6), ali bi crveno-beli bili četvrti zbog boljeg skora u međusobnim susretima. Sve u svemu, za Crvenu zvezdu je najvažnije da opet bude bolja od Bajerna.

Foto: Saša Pavlić
Foto: Saša Pavlić

20:16 - Trener Željko Obradović pozvao je navijače svog kluba da večeras žustro podrže Fenerbahče iako je već obezbeđen prolaz u TOP 16. Željko tvrdi da je ovo za njegov tim najvažnija utakmica, a verovatno želi da "overi" lidersku poziciju u grupi. "Ne verujem da Obradović to radi jer želi da pobedi po svaku cenu. Reč je o ambiciji da se osigura prvo mesto u grupi i to je sasvim normalno. Zvezda će se boriti koliko može, a rezultat će biti kakav će biti", rekao je prvi čovek Zvezde Nebojša Čović.

20:10 - Iako su iz Zvezde apelovali na navijače da ne putuju u Istanbul, crveno-beli će, kako saznajemo, imati podršku Delija. Mere bezbednosti u glavnom gradu Turske su podignute na najviši nivo, jer je prilikom prošlog gostovanja Zvezde došlo do tragedije - ubijen je Marko Ivković.

20:00 - U prvom ovosezonskom duelu Zvezde i Fenerbahčea, u "Kombank areni", bolji je bio turski tim - 60:74.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track