(VIDEO) DUDI IVKOVIĆU DRAMA PROTIV ZVEZDE: Crveno-beli prokockali 15 poena protiv Efesa
Foto: Euroleague.net

Dario Šarić presudio tri sekunde pre kraja

(VIDEO) DUDI IVKOVIĆU DRAMA PROTIV ZVEZDE: Crveno-beli prokockali 15 poena protiv Efesa

Košarka -
Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Efesa u Istanbulu u meču prvog kola Grupe E TOP 16 faze Evrolige.
1 / 3 Foto: Euroleague.net

Efes - Crvena zvezda 85:84 (25:23, 19:31, 17:18, 24:12).

Srpski šampion propustio je veliku priliku da brejkom startuje u TOP 16 fazi. Crveno-beli odigrali su odlično drugu deonicu, na poluvreme otišli sa deset poena prednosti, a u trećoj stigli i do "plus 15". Ipak, ni to im nije bilo dovoljno da zabeleže trijumf u Istanbulu.

Pobedu ekipi Dude Ivkovića doneo je Hrvat Dario Šarić tri sekunde pre kraja.

U poslednjem napadu gostiju Cirbes je pokušao iz teške pozicije i nije bio precizan, pa je pobeda pripala Efesu.

Brajant Danston je sa 21 poenom bio najzaslužniji za uspeh Efesa, Džejson Grejndžer i Džon Dilber su dodali po 13, Šarić 12...

Kod Zvezde najbolji je bio Maik Cirbes sa 22 poena i 12 skokova. Stefan Jović je zabeležio 11 asistencija, uz osam poena...

U drugom kolu Crvena zvezda dočekuje Fenerbahče 8. januara, dok Efes istog dana gostuje Lokomotivi Kuban.

"Čestitke ekipi Efesa na pobedi. Napadački smo odlično otvorili utakmicu, ali smo napravili neke greške u odbrani. Jesmo postigli 54 poena u prvom poluvremenu, ali smo imali dosta problema sa ofanzivnim skokom protivnika. Znali smo da će Efes odigrati vrlo agresivno u trećoj četvrtini, ali smo igrali bolje u odbrani. Međutim, u poslednjoj četvrtini napravili smo mnogo grešaka.Ipak, imali smo loptu za pobedu. Došli smo u Istanbul znajući da nas čeka meč sa jednom od najboljih ekipa u Evropi, sa jednim od najboljih trenera. Doneli smo odluku da branimo poslednji napad, imali smo i 3 sekunde za poslednji napad, ali nismo pogodili", ocenio je trener Zvezde Dejan Radonjić.

Maik Cirbes je rekao:

"Bila je to teška utakmica. U Evroligi, na ovom nivou takmičenja, svaka je teška. Mislim da smo odigrali dobro, posebno u prvoj četvrtini. Pravili smo male greške, dopuštali protivniku da postiže lake poene, a u Evroligi, na ovom nivou, takve greške ne smete da pravite".

Dušan Ivković smatra da je Zvezda bila bolja.

"Mislim da je sreća bila sa nama. Crvena zvezda je bila bolji tim večeras. Jedino objašnjenje u vezi sa našom igrom koje mogu da prihvatim je da smo igrali pod velikim pritiskom i da smo dozvolili protivniku da igra svoju igru", počeo je trener Efesa i dodao:

"Ostvarili smo veliku pobedu i bilo nam je jako, jako važno pobedimo danas. Naravno, čestitam Crvenoj zvezdi. Želim im sreću u budućnosti. Zvezda ima tim koji je odlično vođen i koji ima dobre mlade igrače. Želim im sreću i u Evroligi i u ABA ligi. Mi ćemo, naravno, da analiziramo zašto smo igrali loše u tri četvrtine".

Foto: euroleague.net

TOK MEČA:

Četvrta četvrtina:

40. minut - 85:84 - Zvezda je izgubila loptu. Efes je imao dug napad, a Šarić je pogodio za vođstvo domaćina tri sekunde pre kraja.

40. minut - 83:84 - Grejndžer je smanjio na "minus jedan".

39. minut - 81:84 - Efes je uspeo da stigne do izjednačenja, ali je onda Lazić pogodio trojku.

37. minut - 78:79 - Poenima Danstona sa penala (ukupno 20) Efes je prišao na poen.

33. minut - 70:75 - Seriju Efesa prekinuo je Lazić trojkom.

33. minut - 70:72 - Crveno-belima nije pomogao ni tajm-aut, Danston je zakucao i nastavio seriju - 9:0.

32. minut - 68:72 - Kakva serija Efesa u uvodnih minut i po - 7:0. Četiri poena vezao je Šarić, a onda i Osman pogodio trojku.

Foto: euroleague.net
Foto: euroleague.net

Treća četvrtina 61:72: Zvezda ne menja ritam, uspela je da održi prednost s poluvremena.

29. minut - 61:70 - Efes je serijom 6:0 smanjio zaostatak, sada je on jednocifren, pa je Radonjić reagovao tajm-autom.

28. minut - 55:70 - Evo i "plus 15" - Cirbes je zabeležio 20. poen. Asistirao mu je, naravno, Jović. Ivković je zatražio tajm-aut.

27. minut - 53:66 - Simonović je pogodio trojku, Zvezda opet ima maksimalnih "plus 13".

25. minut - 49:60 - Zvezda ne samo da čuva vođstvo sapoluvremena, već ga je pogotkom Jovića uvećala na "plus 11".

23. minut - 46:54 - U prva dva i po minuta drugog poluvremena postignuta su samo dva poena...

Foto: euroleague.net
Foto: euroleague.net

Druga četvrtina - 44:54: Jaka odbrana, dobro organizovan napad, uz niz brzih kontri, doneli su Zvezdi ubedljivu prednost na poluvremenu. Ta prednost stvorena je u drugoj četvrtini. Cirbes je u prvih 20 minuta dao 15 poena, Jović imao osam asistencija.

Ivković je bio izuzetno ljut na svoje igrače. Čim se završilo prvo poluvreme pojurio je ka njima, a Šariću očitao lekciju već u tunelu.

20. minut - 44:54 - Korkmaz trojkom smanjuje zaostatak Efesa pred odlazak na odmor.

20. minut - 41:54 - Zvezda ima ogromnu prednost najviše zahvaljujući Cirbesu, koji je ubacio 15 poena!

19. minut - 39:49 - Posle Efesa, opet serija Zvezde. Iz jake odbrane razvijaju se kontri i gosti daju dosta lakih poena. Crveno-beli su pobegli na čak deset poena prednosti.

17. minut - 38:39 - Sada je domaćin bio u seriji - 8:2. To je Radonjić pokušao da prekine tajm-autom.

15. minut - 30:37 - Pogotkom Milera Zvezda je stekla najveću prednost do sada - sedam poena.

14. minut - 28:33 - Simonović je "vezao" pet poena, nadovezao se Štimac, pa gosti imaju "plus pet".

13. minut - 27:29 - Zvezda igra dobro, a trojkom Marka Simomovića ponovo je stekla prednost.

Prva četvrtina 25:23:

10. minut - 25:23 - Danston sa zvukom sirene daje koš da Efes ipak posle deset minuta bude u vođstvu.

9. minut - 19:21 - Gudurić daje trojku, zatim i Micić, što su mu bili prvi poeni u Zvezdinom dresu. Crveno-beli su u finišu prve deonice poveli.

6. minut - 15:9 - Dibler je dao devet poena (tri trojke), a Šarić šest. Na drugoj strani Cirbes je ubacio četiri.

3. minut - 9:5 - Prvu trojku na meču pogodio je Dangubić, ali je odmah uzvratio Dibler i to sa dva vezana pogotka van linije 6,75.

1. minut - Utakmica je počela.

17:54 - Zagrevanje crveno-belih iz perspektive povređenog kapitena Luke Mitrovića:

17:51 - U Grupi E takmičenje je počelo pobedom Unikahe nad Darušafakom (70:62), a pored Efesa i Zvezde, u prvom kolu igraće još Cedevita - Lokomotiva i Fenerbahče - Panatinaikos.

17:42 - Na zagrevanju:

17:36 - Podsetimo, Crvena zvezda je bez Markusa Vilijamsa i Rajana Tompsona, sa kojim su raskinuti ugovori, ali sa novajlijom Vasilijem Micićem u sastavu. Za razliku od srpskog igrača, poslednje pojačanje, Amerikanac Tarens Kinzi, nije doputovao sa ekipom u Istanbul.

17:31 - Trener Efesa Dušan Ivković ceni Zvezdu:"Zvezda ima mlade igrače sa ogromnim potencijalom, poput Marka Gudurića, koji je bio ključan protiv Real Madrida".Kompletne izjave srpskog stručnjaka na klupi Efesa možete pročitati OVDE.

17:21 - Evo šta je u najavi današnje utakmice rekao Zvezdin trener Dejan Radonjić:"Efes predvođen trenerom Dušanom Ivkovićem ima ove godine tim koji sigurno sa mnogo razloga može da očekuje visok plasman i završnicu. Ima sjajnu centarsku liniju sa Braunom, Danstonom, dva odlična pleja, i 2 sjajna šutera, uz izvanredne i talentovane mlade domaće igrače. U odličnoj su formi, gledajući završnicu prvog dela Evrolige, i pred početak TOP 16 faze. Ipak, otputovali smo u Istanbul sa željom da pružimo dobru partiju, svesni kvaliteta i uz respekt prema protivniku. Vasa Micić je odradio samo dva treninga, biće u timu, videćemo u kojoj meri može da nam pomogne za ovu utakmicu. Ostali momci su zdravi i spremni. Svesni smo da neće biti lako, ali imamo i mi svoju želju i nadamo se dobroj utakmici".Sve izjave iz tabora crveno-belih možete pročitati OVDE.

17:09 - Zvezdi je ovo drugo ovosezonsko gostovanje u Istanbulu, a ići će i treći put, kada bude igrala sa Fenerbahčeom, sa kojim se već sastajala u prvoj fazi takmičenja. Crveno-belima je glavni grad Turske ostao u crnom sećanju, jer je prošle godine pred meč sa Galatasarajom ubijen njihov navijač Marko Ivković. Pred dolazak Zvezde na duel sa Efesom, navijači Galatasaraja su poslali jezivu poruku: "Marko nije umro, on živi u paklu"!? Višo tom skandalu možete da pročitate OVDE.

A group of UltrAslan (Galatasaray) with a message for Serbian fans:Marko Ivkovic didnt die, he lives in hell!

Posted by Ultras Lifestyle on Monday, December 28, 2015

17:02 - Crvena zvezda i Efes odigrali su prošle godine prijateljski meč, koji je turski tim dobio rezultatom 76:59. Pre toga, sreli su se samo dva puta, u oktobru i novembru 1998. u Evroligi, i oba puta je Efes bio bolji – 73:60 u Istanbulu i 72:71 u Beogradu.

16:55 - Efes je u uvodnoj fazi Evrolige u Grupi B bio drugi (6-4), sa istim skorom kao Laboral Kuća na trećem mestu, a sa dve pobede manje od najboljeg Olimpijakosa. Tim Dušana Ivkovića je imao furioznu završnicu u grupi, jer je u poslednja tri kola savladao Cedevitu u Zagrebu, Laboral kod kuće i Olimpijakos u Pireju. Tomas Ertel je sa prosekom od 13,9 poena po meču najefikasniji u ekipi, Dario Šarić je ubacivao 12,0, Džon Dibler 11,8, Derik Braun 10,5... Ertel je ubedljivo najbolji i po broju asistencija, jer ih je beležio sedam po utakmici. Brajant Daston je bio dominantan pod košem sa 6,3 skoka po meču.

Foto: euroleague.net
Foto: euroleague.net

16:45 - Crvena zvezda je do TOP 16 faze stigla trijumfom u poslednjem kolu Grupe A nad Bajernom u "Pioniru“ 85:76, pa je takmičenje završila na trećem mestu sa učinkom 5-5, koliko su imali i drugoplasirani Himki i četvrtoplasirani Real Madrid.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track