(VIDEO) SAMO JE ŽUĆKO BROJAO DO 99: Radivoj Korać već 51 godinu drži rekord Evrolige

Na današnji dan

(VIDEO) SAMO JE ŽUĆKO BROJAO DO 99: Radivoj Korać već 51 godinu drži rekord Evrolige

Košarka -
Radivoj Korać, košarkaš, legenda, simbol OKK Beograda, čovek koji je zbog Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu nakratko prekinuo karijeru prvi doneo i na Radio Beogradu puštao Bitlse, nosio džempere na "V" izrez...

Legendarni as OKK Beograda je 14. januara 1965. u meču Kupa šampiona sa švedskim Alvikom (155:57) postigao 99 poena (nije bilo tri poena)! To je bio i ostao rekord, bilo da pričamo o Ligi šampiona ili Evroligi…

OKK Beograd je te sezone, kao prvak Jugoslavije, bio jedan od 25 timova koji su počeli takmičenje. U prvom kolu je bio slobodan dok je njegov naredni protivnik, Alvik iz Stokholma, u prvoj rundi eliminisao „Vukove“ iz Amsterdama sa 82:84 i 73:65.

Prvi meč igran je u Stokholmu na Badnje veče, 6. januara 1965. OKK Beograd je pobedio 136:90, a Korać je dao 71 poen. Osam dana kasnije Alvik je došao u Beograd sa 8 igrača. Utakmica je odigrana u jednoj od hala beogradskog Sajma, jer glavni grad još uvek nije imao sportsku dvoranu.

Nezaboravni Žućko zatrpavao je koš švedskih amatera iz svih pozicija, bilo je serija po 12 ili 14 njegovih uzastopnih koševa. Korać je u drugom poluvremenu dao 65 poena! Igrači su mu dodavali loptu kada su i sami mogli da poentiraju jer se znalo da je dao „mnogo koševa“,ali niko nije znao koliko je to „mnogo“. Da se znalo, sigurno bi bio nadmašen rekord Vilta Čemblerlena koji je tri godine ranije za Filadelfiju dao 100 poena.

Da Korać, mimo običaja, nije promašio čak 3 od 14 šutiranih slobodnih bacanja stotka bi „pukla“ ali, eto, i njemu se dešavalo da ima „loš dan“.

"On je šutirao slobodna bacanja odozdo. Svi su se smejali i danas se smeju. A on je imao procenat uspešnosti od 92 odsto. Danas ovi imaju 70", rekao je u filmu Žućko Jodip Đerđa

"Nismo znali da je Korać tako blizu 100 poena, da jesmo svakako bismo učinili da dostigne tu imporesivnu cifru", rekao je više puta Bora Stanković, tadašnji trener OKK Beograda.

Mnogo godina kasnije Koraćev saigrač Velibor Belević je o utakmici sa Alvikom rekao:

"Zadirkovao sam ga onako skromnog što nije dao 100. poena, a on mi je sa osmehom govorio: "Zbog tebe nisam dao."

Mnogo zanimljivosti vezano je za Koraća. ednom je u Belgiji, kao igrač Standarda, u TV studiju bio iznenađen pitanjem koliko bi puta pogodio, u odelu, od 100 pokušaja. Rekao je 75 ili 80. Tada se povukla zavesa, u studiju je bio pravi koš. Skinuo je sako i onako u košulji pogodio 100 od 100…

Radivoj Korać je bio ne samo veliki igrač već i svestrana ličnost i svestran sportista. Dok je služio vojsku pobedio je na armijskom takmičenju u skoku uvis, prekočlio je 1,99 m. Studirao je elektrotehniku, voleo je pozorište, šah, džempere i muziku. Svake večeri, kada je bio u Beogradu, stajao je na početku Knez Mihajlove sa društvom, to je danas „Koraćevo ćoše“.

Poginuo je 2. juna 1969. na povratku iz Sarajeva gde je prethodne večeri odigrao poslednju utakmicu za reprezentaciju Jugoslavije.

Sahranjen je u Aleji velikana na beogradskom Novom groblju, samo nekoliko metara dalje od Trajka Rajkovića, druga iz kluba i reprezentacije. FIBA je 1972. osnovala Kup Koraća, koji se ugasio 2000. ali je KS Srbije brzo reagovao i našem kupu dao ime Radivoj Korać.

Kurir sport /Koš magazin.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track