MALJKOVIĆ ZA KURIR: Milojević je gospodin, ostavite Radonjića, ni drugi sa Zvezdom više ne bi mogli
Foto: Kurir Sport

Intervju

MALJKOVIĆ ZA KURIR: Milojević je gospodin, ostavite Radonjića, ni drugi sa Zvezdom više ne bi mogli

Košarka -
Proslavljeni košarkaški trener Božidar Maljković, kaže u razgovoru za Kurir sport da je ekipa Mega Leksa sasvim zasluženo osvojila prvi Kup Radivoja Koraća u istoriji.

"To što se desilo u Nišu za mene nije iznenađenje. I pre finala rekao sam da Mega ima velike šanse da dođe do trofeja. Zašto? Iz ličnog iskustva znam da je Kup takmičenje u kojem svaki učesnik ima šanse da ga se domogne. I Gran Kanarija je protiv Reala bila blizu. Mega je odigrala koliko u ovom momentu igrači koje ima trener Milojević mogu i zasluženo se domogla pehara".

Osim mladih igrača, za trofej su se borili i mladi treneri. Kako nastaviti njihovo usavršavanje, hoće li im Božidar Maljković iskustvom i znanjem u tome pomoći?

"Sa srećom i osmehom. Dejan Milojević je ovim rezultatom, pomogao da se prestane sa hiperbolisanjem rezultata nas 5-6 trenera iz, da tako kažem prve kategorije. On je trener, koji gospodski, bez vike i tehničkih grešaka, vodi tim i igračima pomaže da budu bolji. Ima u Srbiji još mladih trenera, a ja sam spreman da im pomognem. U tu svrhu držao sam i držaću niz seminara i razgovora obići klubove koji me pozovu...

A kad već pričamo o trenerima, evo i poruke za javnost. Ne za Zvezdu, za koju navijam, jer u njoj godinama nisam. Ostavite Dejana Radonjića na miru. Ni ove, a ni prošle godine mnogi skuplji, po nekima i kvalitetniji treneri, ne bi imali bolje, a možda ni uspehe koje je on ostvario. Neka radi i plasira se u TOP 8 Evrolige. A poraz od Partizana se desio, dešavalo se i meni, Kup ne osvaja favorit, posebno je teško kada se on brani."

Pomenuli ste Partizan. Kako komentarišete podatak da su u meču Zvezde i Partizana većinu od 128 poena postigli strani igrači 83:45 U Partizanu je taj odnos 48:20, a u Zvezdi 35:25? "Kvalitetniji su od naših. Otvorili smo se, pratimo tržište, uzimamo ono što možemo da platimo. Oni koji zagovaraju da u srpskim klubovima treba da igraju naši košarkaši, neka donesu takvu odluku. U vreme kada sam radio u Jugoslaviji stranaca nije bilo, a u odabiru igrača vodili smo se opštim interesom. Sada je međutim sve drugačije."

Mega radi drugačije. Može li to doprineti razvoju još nekog kluba?

"Ovo drugo ne verujem. Rezultat Mege, svakako je dokaz da koncept Miška Ražnatovića sa Milojevićem na klupi, ima smisla, ali neće doneti pare Borcu, Metalcu, Spartaku ili nekom četvrtom klubu. Videli smo na Kupu da ima mladih igrača: Majstorović, Rakićević iz Metalca ili Avramović iz Borca, njima svakako treba poklanjati pažnju, kao i klincima iz Mege, jer to je budućnost", zaključio je Maljković.

Menjamo imena ulica kao fenseri telefone

U utorak će Skupština grada Beograda doneti odluku da dvorana Pionir, promeni ime u Profesor Aleksandar Nikolić. Za Maljkovića je to završetak misije, koja traje od 2001. godine.

"Šest meseci posle njegove smrti krenuo sam uz podršku čitavog košarkaškog sveta u tu priču. Tek kod premijera Aleksandra Vučića, naišao sam na razumevanje, ali i na konkretan potez. To će dovesti do ispravljanja velike nepravde prema tom čoveku. Jako sam srećan što će i Profa i Ranko Žeravica imati objekte po kojima će ih poznati i oni koji dolaze, ali nisam egosita i mislim da nešto što će se po njima zvati treba da imaju i drugi zaslužni sportisti. Nećemo im za zasluge valjda dati bolnice. Objekti u gradovima koje su zadužili treba da im pripadnu.

Ako vam kažem, da u Limožu već 23 godine postoji škola koja se zove po Rišaru Dakuriju, mislim da sam vam dovoljno rekao. On je u to vreme igrao kod mene u Limožu, dakle, za života mu je ukazana čast. A šta mi radimo? Imena ulica i objekata dobijaju neki beznačajni ljudi, a onda ih na 15 dana menjamo kao fenseri mobilne telefone. To je Srbija".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track