(VIDEO) DOMOVIĆ BULUT PRED IZAZOV KARIJERE: Najbolji basketaš sveta spreman za Fajtbol u Njujorku
Foto: Predrag Vučković

jedan na jedan

(VIDEO) DOMOVIĆ BULUT PRED IZAZOV KARIJERE: Najbolji basketaš sveta spreman za Fajtbol u Njujorku

Košarka -
Novosađanin Dušan Domović Bulut kaže da je potpuno spreman za "Fajtbol" (Fightball), najnapetiji basketaški 1x1 turnir na svetu.

"Fajtbol" će se održati u Njujorku od 1. do 3. marta.

Poziv za učešće na ovom turniru dobilo je 16 najboljih i najizdržljivijih basketaša, a Domović Bulut je jedini predstavnik iz Evrope.

"Fajtbol" je karakterističan po tome što igru 1x1 sa uličnih terena seli u arenu obasjanu reflektorima, a atmosfera, uzbuđenje, napetost i težina turnira više podsećaju na bokserski meč. Utakmica traje osam minuta sa dvominutnom pauzom, a igrači imaju samo osam sekundi za realizaciju napada. Zakucavanje se vrednuje tri poena, a faulovi se dosuđuju samo u slučaju ekstremno grube igre.

"Ja sam uvek spreman za nove košarkaške izazove, bilo da je 5x5, 3x3 ili 1x1. Uvek volim da izađem iz svoje zone komfora. Format igre kakav će biti na Fajtbol udo sada nije bio primenjen, pa sam zbog toga morao da promenim i način treninga. Mentalno i psihički sam spreman, fizički sam takođe dosta postigao za ovo kratko vreme, pa ćemo videti kako će biti", kaže Bulut.

Dušan Domović Bulut je već duže vreme igrač broj 1 na FIBA 3x3 pojedinačnoj rang listi, u protekle dve godine je sa svojim timom Novi Sad Al Wahda osvojio sve što se osvojiti može u stritbolu. Prepoznatljiv je po takozvanom ubilačkom instinktu na terenu koji njegovim protivnicima zadaje glavobolju.

Dušan kaže da ne oseća pritisak zbog toga što je jedini predstavnik iz Evrope.

"Za mene to nije otežavajuća okolnost, šta više, prija mi da budem ponovo u poziciji takozvanog underdoga. Poziv koji sam dobio da učestvujem na ovom takmičenju je dokaz koliko sam postigao, moje ambicije ne prestaju", kaže Domović Bulut.

Žreb mu baš i nije išao na ruku, pa će mu prvi protivnik biti Malik Bute. Međutim, Dušan je siguran u svoju igru.

"Organizatori kao da su znali da mi takav protivnik najmanje leži na ovakvom formatu. Dosta je niži od mene, ali je mnogo brži i atletičniji, okretan je, eksplozivan i snažan. Ali imam i ja svoje prednosti i potrebno je da što pre usposvatim svoj stil igre", kaže Dušan.

Fajtbol će imati dva kvalifikaciona turnira iz kojih će osam najboljih i najjačih basketaša odmeriti snage u finalnom turniru, a novčana nagrada za onog koji ostane neporažen pod košem biće 100.000 dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track