(VIDEO) PODVIG SRPSKE KOŠARKAŠICE: Sonja Petrović deveti uzastopni put na završnom turniru Evrolige
Foto: Stefan Jokić Kurir

Trostruka šampionka Evrolige

(VIDEO) PODVIG SRPSKE KOŠARKAŠICE: Sonja Petrović deveti uzastopni put na završnom turniru Evrolige

Košarka -
Sjajnom igrom u obe četvrtfinalne utakmice protiv italijanske ekipe Skio, srpska reprezentativka u košarci Sonja Petrović predvodila je ekipu Praga do Fajnal-for Evrolige.

Prag je ujedno i aktuelni osvajač trofeja u najelitnijem takmičenju.

Za Sonju Petrović je vezan impresivan statistički podatak - devetu uzastopnu sezonu igraće u završnici Evrolige, bilo da je u pitanju F4 ili F8. Tri puta u prethodnih osam sezona Petrovićeva je bila i šampion Evrope.

Sa ekipom Praga ponovo si izborila F4 Evrolige. Može li ekipa do odbrane titule?

"Mi smo naš cilj ispunile plasmanom na F4. U polufinalu ćemo verovatno igrati sa ruskim Jekaterinburgom, ali da bismo odbranili titulu njih ne možemo izbeći. Realno je da i ove godine nas većina vidi sa najmanjim šansama za osvajanje, ali mi znamo svoje kvalitete i verujemo da na jednu utakmicu možemo sa svima da igramo."

Od sezone 2007-08 igraš Evroligu i svake godine sa ekipom stižeš do završnog turnira. U čemu je "tajna"?

"Igrala sam završne turnire sa francuskim Buržom (dvostruki prvak Evrope), sa ruskim Spartakom (četvorostruki) i USK Pragom (jedanput). Tajne nema, igrala sam za velike klubove sa najvišim ambicijama, pa sam stoga imala izvanredne trenere i saigračice. Iskreno, velika mi je čast kad se osvrnem na svoju profesionalnu karijeru s kime sam sve imala priliku da sarađujem. Zato uvek i biram da budem deo vrha i nadmećem se sa najkvalitetnijima."

Reprezentacija Srbije, aktuelni šampion Evrope, je saznala imena dela rivala na Olimpijskim igrama. Komentar žreba?

"Čeka se kvalifikacioni turnir da bi smo znali sve ekipe. Žreb kao žreb, mogao je biti i bolji. Mislim da je dobro za nas što smo u grupi sa Amerikom, jer tako ne možemo se sresti sa njima u četvrtfinalu, što je i najteža utakmica na turniru. Svakako, mi uvek i protiv svih idemo na pobedu."

Šta bi za našu košarku bio dobar rezultat u Riju?

"Prvobitan cilj je proći grupu, posle toga je sve moguće. Rano je za prognoze dok se ne znaju ni svi učesnici, ali mislim da bi prolazak dalje od četvrtfinala bio uspeh."

Sa reprezentacijom ste prošli dve trećine kvalifikacija za naredno Evropsko prvenstvo. Da li si zadovoljna dosadašnjim rezultatima i kako ocenjuješ novi sistem kvalifikacija i takozvane "prozore" usred klupske sezone?

"Sistem takmičenja bi trebao biti bolji u smislu da odgovara svima bez obzira na nivo. Novi format ima i dobre i loše strane, što se videlo i po nekim iznenađujućim rezultatima. Mislim da je najteži deo posla iza nas i iako smo mogle bolje, odradile smo bitan posao jer i dalje smo u igri za prvo mesto u grupi."

Potpisala si za drim tim iz Finiksa. Kakva su ti očekivanja od povratka u WNBA?

"Očekivanja su velika, jer je Finiks organizacija koja ne krije da ima najviše ciljeve. Lično, pokušaću da doprinesem što više i da se što bolje uklopim i prilagodim najboljim igračicama sveta."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track