Najnovije vesti

ĐILAS POTVRDIO: FIBA isključila Srbiju sa EP 2017., možda nam uzme i kvalifikacije za OI
Foto: Koki

Reakcija na pismo iz Švajcarske

ĐILAS POTVRDIO: FIBA isključila Srbiju sa EP 2017., možda nam uzme i kvalifikacije za OI

Košarka

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đjilas potvrdio je novinarima da je FIBA Evropa isključila Srbiju sa Evropskog prvenstva 2017. godine.

On je dodao da postoji mogućnost da se Srbiji oduzme i domaćinstvo kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre.

 

"Ta odluka je duboko pogrešna, loša i ništa dobro ne može da donese", rekao je Đjilas novinarima u Beogradu.

 

FIBA Evropa je kasno sinoć poslala dopis Košarkaškom savezu Srbije i drugim nacionalnim savezima sa odlukom o suspenziji. Đilas je rekao da će se sledeće nedelje održati sastanak srpskih klubova i drugih nacionalnih saveza da bi se odlučilo o daljim koracima.

 

Predsednik KSS naveo je da je odluka Fiba "vrlo slična" odluci Evrolige, koja je ranije objavila da neće dozvoljavati nastup u Evroligi klubovima koji ne budu igrali Evrokup.

 

"Evroliga je odabrala 11 klubova koji će da igraju u sledećih 10 godina, a ostalih pet mesta neće moći da dobiju klubovi iz zemalja koje ne igraju Evrokup. Fiba je rekla da Evroliga može, ali da Evrokup ne može, već Liga šampiona. S jedne strane, Evroliga je ucenila klubove, a Fiba saveze", rekao je Đilas.

 

Prvi čovek nacionalnog saveza rekao je i da je Fiba uputila dopis za sedam zemalja u kome se interesuje da li će moći da organizuju kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre ako ti turniri budu oduzeti Italiji i Srbiji.

 

"Situacija jeste nezgodna i nepoštena i svaka druga, ali posao mene kao predsednika jeste da štitim interese srpske košarke, a za mene je najviši interes košarke interes reprezentacije. Uz poštovanje prema svim klubovima, važni su i Evroliga i Evrokup, ali pamte se Olimpijske igre i medalje sa Igara", rekao je Đilas.

 

On je dodao da KSS trenutno ne brine toliko o Evropskom prvenstvu 2017. godine, i ocenio je da se "EP bez 11 vodećih zemalja ne bi ni održalo".

 

On je rekao da su mogućnosti saveza, države i evropskih institucija vremenski ograničene.

 

"Trenutno se vodi spor između Evrolige i Fibe, pošto su tužili jedno drugo. Ako mene pitate, ja ne mislim da je ova odluka zasnovana na nekom velikom pravu i statutu Fibe, ali dok mi to dokažemo...Bojim se da bi bilo kao sa nekim drugim stvarima u našoj istoriji u poslednjih 20 godina, kad nam se svašta dešavalo, a posle se pokazalo da to nije bilo tako", rekao je Đilas.

 

"Razgovaraćemo sa klubovima, predočićemo im situaciju, koja je teška. Ja mislim da ne postoje u Srbiji interesi jednog ili drugog ili trećeg kluba, postoji samo interes srpske košarke, a interes srpske košarke je da ova generacija momaka koja to zaslužuje bude na Olimpijskim igrama", rekao je Đilas.

 

Sportski direktor Partizana Dragan Todorić rekao je da će se taj klub držati ranije donete odluke da igra Evrokup, kao i da će gledati sopstveni interes.

 

"Razumem stav svakog kluba da želi da igra takmičenje koje hoće i intimno mislim da svaki klub na to ima pravo. Ali, ako dođemo u situaciju da interes bilo kog kluba, ne samo Partizana, imate i Mega Leks, koji po plasmanu može da igra i Evroligu...mislim ipak da interes mora da bude podreĐen interesima reprezentacije", rekao je Đilas.

 

Predsednik KSS pomenuo je i da u regionalnim savezima postoji neslaganje i da odluka ABA da se prikloni Evroligi dovodi u pitanje i budućnost tog takmičenja, odnosno njenog formata.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...