(VIDEO) ŽIVOTNA PRIČA MOCARTA POD OBRUČIMA: Košarka sa Draženom Petrovićem bila je čista umetnost
Foto: Profimedia

Na današnji dan

(VIDEO) ŽIVOTNA PRIČA MOCARTA POD OBRUČIMA: Košarka sa Draženom Petrovićem bila je čista umetnost

Košarka -

Legenda jugoslovenske košarke Dražen Petrović rođen je 22. oktobra 1964. godine u Šibeniku.

Dražen Petrović je jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena.

Karijeru je započeo u Šibenci, nastavio u Ciboni i Real Madridu, sa kojima je i imao najviše uspeha.

Kada je dostigao košarkaški vrhunac preselio se na "drugu stranu bare" i zaigrao za NBA klubove Portland i Nju Džerzi Netse.

Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je bronzanu i srebnu medalju na Olimpijskim igrama u los Anđelesu 1984. i Seulu 1988. godine. Po raspadu Jugoslavije, sa selekcijom Hrvatske još jednom se popeo na olimpijsko postolje i to u Barseloni 1992. godine kada su osvojili srebro.

U leto, 1993 godine, nakon najbolje sezone u NBA ligi, Dražen Petrović je otputovao za Poljsku gde je reprezentacija Hrvatske igrala kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Iz privatnih razloga odlučio je da se u Hrvatsku vrati privatnim vozilom umesto autobusom sa ostalim saigračima.7. juna 199. godine nešto posle 17 časova zauvek se ugasio život legendarnog košarkaša.

Dražen Petrović je poginuo u saobraćajnoj nesreći na auto putu kod Denkendorfa u Nemačkoj.

Grob Dražena Petrovića u Mirogoju je odmah postao svetilište za njegove zemljake.

Ciboninoj dvorani je promenjeno ime u Košarkaški centar Dražen Petrović 4. oktobra 1993, a grad Zagreb ima trg koji nosi njegovo ime.

Od 1994. najkorisniji igrači Mekdonaldsovog prvenstva dobijaju Trofej Dražena Petrovića.

29. aprila 1995. je podignuta statua ispred Olimpijskog muzeja u Lozani koja slavi Petrovićev značaj svetu sporta, što ga je učinilo drugim sportistom koji je primio ovu počast.

Petrović je 2002. uveden u Košarkašku kuću slavnih.

Nakon što je 9. jula 2001. porazio Patrika Raftera na Vimbldonu, hrvatski teniser Goran Ivanišević je posvetio svoju pobedu svom pokojnom drugu i nosio je dres Nju Džerzija koji je pripadao Petroviću ispred 100.000 ljudi koji su slavili u Splitu njegovu pobedu.

Na 13. godišnjicu Petrovićeve smrti, 2006. je u Zagrebu otvoren Memorijalni centar Dražen Petrović posvećen Petrovićevoj ličnosti i dostignućima, sa 10 tematskih galerija sa multimedijalnim sadržajem koji prikazuju celu njegovu karijeru. Decembra iste godine, u Zagrebu je otkriven spomenik visok četiri metra, posvećen Draženu, rad akademskog vajara Kuzme Kovačića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track