ON JE NAJVEĆA KOŠARKAŠKA PRIČA: Nije imao da kupi deci pelene i sebi ručak, sada svi pričaju o njemu
Foto: AP

Nećete ostati ravnodušni

ON JE NAJVEĆA KOŠARKAŠKA PRIČA: Nije imao da kupi deci pelene i sebi ručak, sada svi pričaju o njemu

Košarka -

Golden Stejt Voriorsi su prošle sezone ostvarili dva rezultata košarkaške NBA lige, koja će se teško ponoviti - srušili su rekord Džordanovih Bulsa po pobedama u regularnoj sezoni i prvi u istoriji prokockali 3:1 prednost u finalu.

Nakon šokantnog poraza od Klivlenda odlučili su dodatno pojačati ionako najjaču ekipu košarkaške NBA lige pa su doveli Kevina Durenta, jednog od tri najbolja košarkaša sveta. Međutim, već u prvoj utakmici - šok! San Antonio Sparsi, najveći rivali u borbi za finale, razbili su ih sa 29 razlike.

Kavaj Lenard sa 35 poena i tradicionalno jakom odbranom pokazao je da je pravi naslednik Tima Dankana u ulozi vođe Sparsa, Markus Oldridž je iskoristio rupu pod košem Voriorsa nastalu odlaskom Boguta, ali pravi junak utakmice je Džonatan Simons, 27-godišnji bek-šuter sa neverovatnom pričom u poslednje četiri godine.

"On je najveća košarkaška priča, a ne Lebron"

Pre četiri godine prijavio se na NBA draft, ali iako je odradio treninge s nekoliko klubova nije izabran. Mnogi njegovi prijatelji nakon sličnih neuspeha odustali su i okrenuli se kriminalnim aktivnostima po zabačenim kvartovima Hjustona, iz kakvog dolazi i sam Simons. Međutim, on nije odustao.

"On je najveća košarkaška priča. Ne Lebron Džejms, već Džonatan Simons", rekao je Erl Votson, jedan od onih koji su trenirali Simonsa u razvojnoj ligi.

Igrao u amaterskoj ligi, hteo se oprostiti, a onda je uložio 150 dolara u svoju karijeru.A Simons je najveća košarkaška priča jer... teško bi neko drugi sličnim putem došao do San Antonio Sparsa i svlačionice Grega Popovića. Odrastao je bez oca, samohrana majka Tonja radila je i uz svoju majku brinula se o dva sina i dve ćerke.

Kada mu je 2006. godine umrla baka, Simons je bio gotovo na dnu.

"Košarka mu je spasila život. Njena smrt bila je ogroman udarac za njega, ali srećom sve se promenilo zbog košarke", rekla je Tonja.

Nakon što je nije izabran na draftu 2012. godine, bio je na prekretnici. Imao je tri ćerke, nije imao posao i nije imao plan B, a majka ga je nagovarala da mu plan B bude posao frizera. Za Simonsa je to, pak, bio tek plan D.Jednu sezonu odradio je u amaterskoj ligi, razmišljao je čak o odustajanju od košarke, ali je onda odlučio uložiti 150 dolara u svoju karijeru - platio je naknadu za probu u Ostinu, filijali Sparsa u razvojnoj ligi. Ispostavilo se da je to najbolje potrošenih 150 dolara u njegovom životu jer je postao jedan od 60 prijavljenih koji je ispunio san.

Nije ima novac za ručak, patike, pelene za četiri ćerke...

Votson, koji ga je trenirao u Ostinu, nekoliko puta ga je odveo na ručak, kupovao mu patike, davao novac kako bi deci kupio pelene jer Simons novac, budući da nije imao ugovor, nije ni imao.

"Ako bude u razvojnoj ligi biće MVP lige", Votson je rekao ljudima iz Sparsa, koji nisu imali šta da izgube i prošle godine su mu ponudili ugovor nakon nastupa u Letnjoj ligi u kojoj je zablistao.

Skroman ugovor prema NBA standardima (1,4 miliona dolara u dve sezone, od čega samo 525.000 bilo je garantovano), ali i Simonsu preko potreban.

"On je neustrašiv", bio je prvi komentar Popovića kada su ga novinari pitali šta misli o Simonsu koji je kod legendarnog trenera prošle sezone, u prvoj NBA sezoni, odigrao 55 utakmica.

"Podseća me pristupom na Đinobilija. Jednostavno, izađe na teren i takmiči se. Ima neverovatne fizičke mogućnosti i razume igru. Brzo uči, dobro radi i ima veliku priliku ostati u ligi godinama", oduševljen je Pop.

Već u prvoj utakmici ove sezone Simons je pokazao da se na njega može ozbiljno računati budući da je najboljoj ekipe lige postigao 20 poena, rekord karijere i više nego cela klupa Voriorsa zajedno. Uz to, stigao je blokirati Stefa Karija u stilu Lebrona Džejmsa.

Danas, nakon utakmica velike grupe navijača čekaju njegov autogram.

"I to ne jer sam igrač Sparsa već jer vole moj način igre, borbenost. Nikad nisam verovao da ću to doživeti."

Nije samo postao junak navijača već i klinaca iz rodnog kvarta koji su zahvaljujući njemu videli da se upornost isplati i da se može uspeti i pored prepreka koje vam nude ulice Hjustona. A majci, koja i dalje radi na aerodromu, od prve zarade omogućio je godišnji odmor nakon 18 godina borbe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track