NASTAVLJA SE RAT: Evroliga predlaže novi kalendar, FIBA to naziva obmanom i optužuje
Foto: FIBA

i dalje nema dogovora

NASTAVLJA SE RAT: Evroliga predlaže novi kalendar, FIBA to naziva obmanom i optužuje

Košarka -

Rat između Svetske košarkaške federacije (FIBA) i Udruženja evropskih klubova (EKA) se nastavlja i umesto ka dogovoru čini se klizi u sunovrat.

Najnovija tačka sporenja dve košarkaške organizacije je neslaganje oko termina za reprezentativnu košarku. Kao što je poznato, sledećeg leta neće biti nekog velikog takmičenja za seniore, ali će se igrati novi sistem kvalifikacija za Mundobakset u Kini 2019. godine.

FIBA je donela odluku da iskopira FIFA i UEFA i da reprezentacije igraju kvalifikacione mečeve tokom cele sezone u “reprezentativnim prozorima”. To znači reprezentativne termine tokom novembra, februara, juna i septembra.

U jeku klupske sezone što je izazvalo oštre reakcije iz NBA i Evrolige koje su najavile da neće dozvoliti igračima iz svojih klubova da prekidaju klupske obaveze i da se odazivaju na reprezentativne akcije.

Zato je EKA poslalu ponudu na adresu FIBA o promeni kalendara. Iz sedišta Evrolige traže ukidanje reprezentativnih prozora u toku sezone i iznose detaljan plan kalendara. Klupska sezona bi trajala 38 nedelja, od 1. oktobra do sredine juna. Potom bi na red došla reprezentativna košarka. Predlog iz EKA je da igrači drugu polovinu juna provedu na pripremama reprezentacije, da jul bude rezervisan za kvalifikacije, avgust za potpuni odmor igrača, a septembar za klupske pripreme.

foto: Euroleague.net

Odgovor FIBA stigao je ubrzo.

„FIBA je primila k znanju predlog Evrolige i smatra ga samo delom taktike obamnjivanja u trenucima kada se EKA zbog kreiranja svog kalendara našla pod istragom Evropske komisije. Predlog koji dolazi samo samo dva meseca pred početak kvalifikacija za Mundobasket je neozbiljan i neprihvatljiv. Inače taj predlog pokušava da još više suzi prostor za reprezentazivnu košarku i smanji ga na samo četiri nedelje u odnosu na 32 nedelje klupske košarke. Čak pokušava i da promeni termin Olimpijskih Igara sa septembra na jul.

FIBA želi da podvuče da je problem nastao zbog nerazumnih i disproporcionalnih odluka EKA.

- FIBA kalendar takmičenja za period 2017-2021 je određen posle konsultacija koje su trajale do 2014. godine. Posle dugačkih konsultacija sa predstavnicima 213 nacionalnih saveza usvojen je ovakav kalendar takmičenja sa kojim su se svi složili.

- FIBA je 2015. godine saopštila sve datume kalendara kako bi sve lige imale dovoljno vremena da se prilagode.

- U jesen 2016. godine EKA je na svoj unilateralan način proširila kalendar takmičenja potvrđujući usmeno i pismeno FIBI i Evropskoj komisiji da „ni na koji način neće sprečavati ili ograničavati učešće igrača u reprezentativnim selekcijama“.

- U proleće 2017. godine, domaće lige u Evropi su potvrdile da će prilagoditi kalendar takmičenja za dobrobit nacionalnih timova.

- Ipak, pre nekoliko nedelja, EKA je promenila svoj stav i predložila svojim članovima kalendar koji se namerno preklapa sa terminima kvalifikacija za Mundobasket.

EKA izbegava da pomene ključnu stvar: da je mogla da promeni samo dva termina svojih takmičenja u novembru i ferbuaru čime bi rešila problem koji je sama napravila. EKA je prošle sezone odlučila da uvede pet nedeljnih termina koji imaju dupli program sa po dve utakmice sedmično. Mogla je ove sezone da počne sezonu nedelju dana ranije i da uvede još jedan dupli nedeljni termin čime bi bilo izbegnuto preklapanje sa FIBA terminima u novembru i februaru. Druge alternative su takođe bile moguće.

Ali suština je da EKA reprezentativnu košarku smatra nepotrebnom i smetnjom. Zato želi da je ograniči na kratak period leti i da je marginalizuje. EKA drži ključeve u rukama, može da izbegne preklapanje kalendara i da oslobodi igrače i klubove iz ove nepravdene situacije“, navodi se između ostalog u saopštenju FIBA.

Kurir sport, Foto: FIBA, Euroleague

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Senzacionalno! Evo kako je Haradinaj, pokopao FK Partizan!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track