POTPISIVANJE VELIKIH UGOVORA MENJA NBA LIGU: Siromah Jokić i bogataš Vestbruk
Foto: Profimedia, AP

U TRENDU

POTPISIVANJE VELIKIH UGOVORA MENJA NBA LIGU: Siromah Jokić i bogataš Vestbruk

Košarka -

Košarkaš Denvera ima 20 puta manja primanja od prve zvezde Oklahome i trenutno najplaćenijeg košarkaša na svetu, koji će za pet godina zaraditi 205 miliona dolara

Prva zvezda Oklahoma Tandersa Rasel Vestbruk od sledeće godine biće najbolje plaćeni NBA igrač, jer će prema novom petogodišnjem ugovoru primiti ukupno 205 miliona dolara, što je 20 puta više od primanja Nikole Jokića.

Prema važećem ugovoru u narednoj sezoni, MVP iz prošle sezone zaradiće 28 miliona dolara, što će ga držati na osmom mestu među najplaćenijim igračima u najboljoj ligi sveta sve dok se ne aktivira novi sporazum.

foto: Printcreen

Kad se probijaju rekordi u zaradi, neminovna su razna poređenja, od čega ni Amerikanci nisu pošteđeni. Oni su izračunali da će Vestbruk po utakmici dobijati 586.000 dolara, odnosno skoro 12.000 po minutu meča, tako da će godišnju platu jednog nastavnika zaraditi za svega 180 sekundi. Ako se poređenja zadrže na košarkaškom parketu i sve pretvori u novac, videće se da Vestbruk sada vredi kao 20 Jokića. Srbin, naime, zarađuje svega 1,4 miliona dolara po sezoni i nalazi se na 358. mestu na listi najplaćenijih igrača u NBA, ali ta neravnoteža uskoro bi morala da se izmeni u njegovu korist.

foto: Printcreen

Amerikanci nagoveštavaju da će naredni ugovor srpskog centra s Denverom biti znatno veći, sigurno najjači u franšizi, shodno njegovom uticaju na igru ekipe. Jokić je prošle sezone imao najveći učinak sa 16,7 poena, devet skokova i 4,9 asistencija po meču. Na drugoj strani Vestbruk je zaradio titulu MVP za postignutih 37,4 poena, 12 skokova i 11,4 asistencije po utakmici.

Kurir / Dejan Petković

Foto: Profimedia, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track