(KURIR TV) VISOK LET ORLOVA: Košarkaši ubedljivi protiv Austrije na startu kvalifikacija za Mundobasket
Foto: Dado Đilas

kvalifikacije za mundobasket

(KURIR TV) VISOK LET ORLOVA: Košarkaši ubedljivi protiv Austrije na startu kvalifikacija za Mundobasket

Košarka -

Košarkaška reprezentacija Srbije uspešno je startovala u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo koje će 2019. godine biti održano u Kini.

1 / 16 Foto: Printskrin

Izabranici selektora Aleksandra Đorđevića savladali su u beogradskoj hali "Aleksandar Nikolić" pred oko 3.000 gledalaca u meču 1. kola grupe G Austriju sa 85:64 (17:12, 27:17, 15:13, 26:22).

Srbija već u ponedeljak igra meč 2. kola. Rival "Orlovima" je selekcija Gruzije, a taj meč je na programu od 20 časova u hali "Aleksandar Nikolić" u Beogradu.

SRBIJA: Radanov 3, Tepić 2, Simonović 15, Mačvan 6, Paunić 16, Marinković, Raduljica 15, Birčević 8, Todorović 8, Peno 1, Đoković 3, Gagić 8.

AUSTRIJA: Šreiner 11, Lamešic 1, Murati 8, Ogunsipe, Radoš 7, Mahalbašić 15, Danek 1, Laneger 4, Koh 7, Klepeis 8, Kramer, Novas Mateo 2.

Utakmicu je pratilo 3.000 gledalaca.

Najefikasniji u redovima Srbije bio je Ivan Paunić sa 16 poena, Miroslav Raduljica i Marko Simonović su dodali po 15, a Đorđe Gagić i Dejan Todorović po osam.

U redovima Austrije najbolji je bio Rašid Mahalbašić sa 15 poena. Košarkaška reprezentacija Nemačke je u istoj grupi pobedila Gruziju sa 79:70.

U drugom kolu, u ponedeljak, sastaće se Srbija i Gruzija, odnosno Austrija i Nemačka.

Usled sukoba izmedju ECA i FIBA-e, selektor Aleksandar Djordjević za meč s Austrijom nije mogao da računa na igrače iz Evrolige i NBA lige, ali je Srbija i pored toga bila favorit protiv Austrije i opravdala je tu ulogu.

U uvodnih 120 sekundi utakmice vidjena je konfuzna i neefikasna igra na obe strane, a prva je do poena došla Srbija preko Paunića. Usledila je trojka Mačvana, a potom i mini-serija Paunića za vodjstvo od 9:0.

Austrija se konsolidovala, ali je usledio novi konfuzni period košarkaša Srbije s nekoliko izgubljenih lopti i bezidejnih napada, što je rival iskoristio i serijom 8:0 prišao na poen zaostatka.

Košarkaši Srbije u finišu prve četvrtine zaigrali su čvršću odbranu, na koju Austrijanci nisu imali odgovor, a na drugoj strani su trojkama Simonovića, Birčevića i Todorovića posle prvih 10 minuta došli do prednosti od 27:14.

U drugoj četvrtini Srbija je igrala na višem nivou, prednost je rasla i u jednom trenutku iznosila je 21 poen - 42:21.

Austrija je najviše zahvaljujući Sebastijanu Kohu u finišu prvog poluvremena uspela da smanji zaostatak i na pauzu ode sa 15 poena zaostatka - 44:29. Ekipa Aleksandra Djordjevića je u trećoj četvrtini čuvala prednost, iako je

Austrija serijom 6:0 na početku prišla na 11 poena zaostatka. Dobrom igrom u odbrani mali nalet rivala je zaustavljen, koji je na kraju tu deonicu završio sa 13 postignutih poena.

Srbija je u laganom ritmu u poslednjih 10 minuta privela meč kraju. U jednom trenutku imala je i najveću prednost od 22 poena (78:56).

Priliku da debituju u reprezentaciji Srbije večeras su dobili Aleksa Radanov, Vanja Marinković, Ilija Djoković i Dejan Todorović.

Utakmica u dvorani "Aleksandar Nikolić" prisustvovalo je oko 3.000 gledalaca, a medju njima su bili i doskorašnji reprezentativac Vladimir Štimac, bivši selektor Dušan Ivković, teniser Novak Djoković i glumac Zoran Cvijanović.

TOK MEČA

30. minut - Bez većih rezultatskih oscilacija u "Pioniru". Srbija održava 15-tak poena prednosti. Na kraju treće četvrtine rezultat glasi 59:42.

24. minut - Austrija je bolje započela treću četvrtinu i smanjila na 46:35.

20 - minut - Rutinska igra Orlova. Na isteku 20 minuta 15 poena viška za izabranike Aleksandra Đorđevića - 44:29.

16. minut - Srbija je napravila seriju 15:0 za ubedljivu prednost - 34:16.

15. minut - Raste prednost Srbije - Raduljica za 32:16.

13. minut - Todorović je doneo Srbiji najveću prednost - 27:16.

12. minut - Simonović i Mačvan su doneli Srbiji prednost 24:16 pošto je prethodno Austrija prišla na tri poena minusa.

10. minut - Srbija posle 1. četvrtine vodi sa 17:12.

8. minut - Gosti su postigli osam vezanih poena, a njihovu seriju je prekinuo Simonović trojkom za 12:8 u 8. minutu.

5. minut - Austrija je posle pet minuta igre postigla prve poene na meču, Mahalbašić je bio strelac. 9:2.

4. minut - Četiri poena Mačvana i tri Paunića na startu utakmice za rezultat 7:0.

Poseta u hali "Aleksandar Nikolić" je ispod svakog očekivanja.

foto: Printskrin

Srbiju prvi put kao kapiten predvodi Milan Mačvan.

Uoči ovog meča upriličena je mala svečanost. Vladimir Štimac se posle Evropskog prvenstva oprostio od nacionalnog dresa, a tim povodom od strane predsednika KSS Predraga Danilovića je dobio dres sa brojem 100.

foto: Dado Đilas

Protivnici izabranicima selektora Aleksandra Đorđevića u Grupi G su još i reprezentacije Nemačke i Gruzije.

U evropskim kvalifikacijama učestvuju 32 tima, podeljena u osam grupa. Po tri prvoplasirane selekcije ići će u drugi krug, u kome će 24 ekipe, koje prenose bodove, biti svrstane u četiri nove grupe. Potom će 12 reprezentacija izboriti plasman na naredno Svetsko prvenstvo.

Selektor Đorđević može da računa na 14 igrača, od kojih su čak šestorica debitanti – Milan Mačvan (Bajern), Stefan Peno (Alba), Ilija Đoković (Borac Čačak), Milenko Tepić (Brindizi), Aleksa Radanov (FMP), Aleksa Avramović (Vareze), Ivan Paunić (Tofaš), Vanja Marinković (Partizan), Dejan Todorović (Bilbao), Marko Simonović (Zenit), Sava Lešić (Otinger), Stefan Birčević (Istanbul), Miroslav Raduljica (Đangsu dragons, Kina) i Đorđe Gagić (Jesilgiresun). Na večerašnjem meču u timu neće miti Aleksa Avramović i Sava Lešić.

foto: Dado Đilas

- Bez obzira na to što nisu poznati, oni su najbolji u svojoj zemlji i prilazimo im s najvećim respektom. Spremni su i timski i individualni snimci, šta ćemo mi igrati i slično. Svi su tu, znaju svoje zadatke iz stručnog štaba i da ne pitam za pojedinosti. Već mi kažu da je sve spremno. Preterane informacije su kontraproduktivne, pa neke sklanjamo, da igrači ne gube košarkaški instinkt i da pokažu talenat. Videćemo da li ćemo uspeti ili ne, jer se i mi prvi put susrećemo sa ovakvim stvarima - istakao je selektor Đorđević.

Kapiten „orlova“ Milan Mačvan rekao je da stariji igrači treba da budu od pomoći mlađim kako bi se što pre adaptirali na sistem koji funkcioniše u reprezentaciji.

- Drago nam je što smo se ponovo okupili. Moramo da se dobro spremimo za ovo specifično takmičenje. Rivali nisu atraktivni, ali su neugodni. Pozvao bih sve navijače da nas podrže i dođu. Novajlije su svesne ozbiljnosti situacije. Ima i iskusnih, koji su igrali u reprezentaciji, a mladi su igrali za mlade selekcije. Na nama starijima je da pomognemo da se uklope, jer su ove kvalifikacije veoma bitne - poručio je Mačvan.

Selekcija Austrije nema zvučna košarkaška imena, većina reprezentativaca igra za nemačke klubove. Srspki ljubiteljima košarke poznat bi mogao biti Enis Murati, koji je ranije igrao za Spartak iz Subotice.

Iz ove ekipe najpoznatiji je selektor Kestutis Kemzura, Litvanac koji ima težak zadatak da u Grupi G – u konkurenciji Srbije, Gruzije i Nemačke – dođe do jednog od prva tri mesta, koja vode u drugi krug kvalifikacija.

Prvi meč Grupe G kvalifikacija za SP počinje u 20 časova u dvorani Aleksandar Nikolić.

Kurir sport

Foto: Printskrin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track