NEBOJŠA ČOVIĆ: Znam za neka pisma koja putuju sa juga na sever, za uspeh neka se izbore na terenu, a ne po kabinetima i kafanama
Foto: Dado Đilas

Nije zabrinut rezultatima Crvene zvezde

NEBOJŠA ČOVIĆ: Znam za neka pisma koja putuju sa juga na sever, za uspeh neka se izbore na terenu, a ne po kabinetima i kafanama

Košarka -

Predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović izjavio je danas da nije zabrinut što se crveno-beli trenutno nalaze na trećem mestu u ABA ligi i poručio da je alarm u klubu uvek upaljen zbog svega što prati regionalno takmičenje.

"Ova sezona je specifična u smislu da smo negde u junu napravili velike promene, 11 novih igrača i kompletno novi stručni štab sa pet ljudi, to je kada izađemo na teren 16 novih ljudi. I normalno je sve što se dogodilo jer ne možete kontinuitet držati u nedogled. Sad smo ušli u novi ciklus. Ova dva poraza od Budućnosti me podsećaju na onu sezonu kad smo imali dva poraza od Cedevite, Budućnost je bila prva, predviđali su nam svašta, ali je na kraju koliko se sećam Crvena zvezda osvojila ligu", rekao je Čović.

Prema njegovim rečima, za klub bi bilo dobro da zauzme najbolju moguću poziciju koja daje prednost domaćeg terena za plej-of i još veruje da će se to dogoditi, jer ima još dosta da se igra.

"Naši ciljevi su da osvojimo regionalnu ligu i da na taj način potvrdimo ove tri prethodne sezone. Ponavljam, sezona je specifična i alarm jeste upaljen, iz više razloga, ali i zato jer je alarm uvek upaljen kada igrate ABA ligu. Međutim, upaljen je i zbog svih inovacija koje smo napravili, ali i nekakvih propratnih pojava gde ja kao predsedavajući ABA lige ne mogu o njima direktno da diskutujem, ali time što ih spominjem želim da podsetim na vremena kada sam o tome diskutovao".

Čović ističe da to što ne govori javno baš o svemu, radi zato što je predsedavajuci ABA lige i ima obavezu da štiti ligu.

"Ali to ne znači da ne vidim neke stvari oko sebe, da ne znam za neka pisma koja putuju sa juga na sever, da ne čujem za pokušaje nametanja pritisaka, da ne vidim da se na nekim utakmicama delegira po principu nacionalnog ključa, iako ga nismo izglasali na skupštini u Zagrebu. Onima koji prate biće sve jasno".

"Onima kojima nije jasno, da pojasnim makar malo. Borićemo se da se zaštitimo od takvih stvari, od ambijenta koji u sebi sadrže paranoične postavke, u smislu nekakvih zavera. Princip mi je jasan, mnogi zaboravljaju da sam dugo u košarci. Tu imate i autoprojekcije, da pojedinci pripisuju drugima sve ono što bi oni da rade, ili već možda i rade? Sve se radi postepeno, tako da se izvrši pritisak i na menadžment lige i sudije. Seme takvog pristupa, ta škola je začeta u Beogradu, pa se sad sticajem okolnosti i angažovanjem pojedinih ljudi prenosi na sredine u kojima trenutno rade. I ne upozoravam da će se to raditi, to se već radi".

Kao predsednik lige, Čović apeluje na sve klubove ABA i ABA druge lige, da učestvuju u uređenoj ligi, da ne nasedaju na pritiske i ne učestvuju u pokušajima lobiranja, jer se u ABA ligi pravila znaju i troškovi su pokriveni za sve klubove.

"Sponzori koji su uložili veliki novac ne žele ligu u kojoj se ne znaju pravila i koja podseća na ABA ligu u organizaciji kompanije Sidro. Ponavljam, to što ne reagujem, ne znači da ne vidim. Mnogima ne prija uspeh jednog kluba, što je takmičarski i u smislu ambicija razumljivo, ali neka se za to izbore na terenu, a ne po kabinetima, raznim restoranima, kafanama i pokušavaju da infiltriraju svoje čauše u organe regionalne lige i čak i na taj način utiču na rad lige i zastraše protivnike".

Kako navodi, protura se jedna opasna teza - navodno, šta će se dogoditi sa ligom i klubom čiji sam predsednik ako Crvena zvezda ne bude prva?

"I u tom smislu već imamo ozbiljna lobiranja po raznim prostorima bivše SFRJ. Evo odmah da kažem, ništa se neće dogoditi i ako ne budemo prvi, jer smo napravili sistem da traje, a i sećam se vremena bahatosti i arogancije nekih u prošlosti, jer sada imamo i epilog i proizvod te bahatosti. Kako bih rekao, sačuvaj me Bože arogancije velikih, ali i osetljivosti malih na tu aroganciju velikih."

Prvi čovek crveno-belih iskoristio je priliku da pozove navijače na utakmicu sa Cedevitom, kao i na sve preostale utakmice ABA i Evrolige.

"Potrebna nam je njihova pomoć, potrebno nam je da i javnost i navijači posmatraju kako se ponašaju određeni akteri da bi se obezbedila maksimalna regularnost".

Čović ne krije da je veoma zadovoljan učinkom tima u Evroligi, ali da je ona opasna zbog dinamike takmičenja.

"Imali smo pakleni decembar sa 10 utakmica, u januaru 10, teško je izdržati taj ritam, sada Efes u Istanbulu, u nedelju Cedevita u Beogradu, pa utorak Himki u Beogradu, četvrtak Makabi u Tel Avivu itd. To pomalo izlazi iz okvira gde možete da kažete napravićemo dobru psihičku i fizičku pripremu. Nemate prosto vremena za to. Počeli smo od 1. oktobra i do kraja godine odigrali 29 utakmica, na tri dana, kada uzmete treninge, putovanja, to je veoma teško. Mi jesmo klub iz zemlje košarke, ali nemamo čarter. Žalgiris koji takođe dolazi iz zemlje košarke ga recimo ima, to je odličan primer, što njima znatno pomaže. Bolje je napraviti dobar prevoz nego spavati po aerodromima šest-sedam sati. Nažalost, na aerodromima još nema sala za trening".

On smatra da je u takvoj situaciji najvažnije biti pravi kada se bori za trofeje.

"Nelogično je očekivati da jedna ekipa u bilo kom sportu bude u formi cele sezone. Nivo forme mora da se tempira za februar za Kup Koraća, pa za april za ABA ligu, pa posle našu ligu kada se odlučuje o trofejima. Važne su naravno i ove ostale utakmice, kada se zauzimaju pozicije, ali trofeji su prioritet".

Upravo zato, Čović naglašava značaj Evrolige.

"Ne opterećujemo se Evroligom, ali te utakmicu su značajne jer se na njima podiže nivo kvaliteta tima, igrači brže sazrevaju, dobijate kompaktnost i homogenost, stabiluzuje se ekipa. Priznaćete, ako Zvezda ima 30 jakih utakmica u Evroligi ona tako koriguje svoj način igre, pa kad izađete na utakmicu u ABA ligi retko koji tim to može da prati. To je prednost, a nedostatak je, sem napornih putovanja, taj psihološki momenat gde posle Reala ideš recimo na neko manje gostovanje i nije lako motivisati tim. To nam je sve poznato i borimo se sa tim nekoliko sezona".

Nezaobilazna tima bez dileme je i Fajnal-for u Beogradu.

"Sigurno znam da će doći maj 2018. i da će u maju sigurno biti Fajnal-for u Beogradu i sigurno u Areni. Uopšte ne znam koja će četiri tima biti. Želje uvek postoje, ali treba da budemo realni. Zvezda je već pokazala da je čudo u proteklim sezonama, pa i ovoj, ako neko misli da je lako dobiti Real, Valensiju ili Armani na strani on se grdno vara. Neke stvari je lično objasnio prošle nedelje i Šarunas Jasikevičius, pa nemam šta da dodam na tu temu, kada Vam i neko ko dolazi iz Litvanije i ko je bio veliko ime svetske košarke oda takvo priznanje. Ne želimo da se opterećujemo ni ulaskom među četiri, ni među osam. Ali, to ne znači da na svakoj utakmici nećemo ići na pobedu, hoćemo u svakoj. Ako dođemo do toga super, ako ne dođemo, jednog dana ćemo doći", zaključio je Čović.

Tanjug

Foto: Dado Đilas

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: OVAKO izgleda put Zvezde i Partizana do prvog i četvrtog mesta u ABA ligi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track