(VIDEO) ZVEZDA PUKLA U BARU: Crveno-beli izgubili od Mornara, o plasmanu u finale odlučivaće majstorica u Beogradu
Foto: ABA Liga

ABA liga

(VIDEO) ZVEZDA PUKLA U BARU: Crveno-beli izgubili od Mornara, o plasmanu u finale odlučivaće majstorica u Beogradu

Košarka -

Košarkaši Mornara su na krilima Derika Nidama i Nemanje Vranješa ubedljivo savladali Crvenu zvezdu (88:84), izjednačili na 1:1 u seriji i izborili treći odlučujući meč koji će se u ponedeljak 2. apreila igrati u Beogradu u dvorani Aleksandar Nikolić.

Koliko su Barani bili dominantni na meču u prepunoj dvorani Topolica, najbolje pokazuje podatak da tim trenera Dušana Alimpijevića nijednom nije povela.

Mornar su do pobede predvodili Nemanja Vranješ i Derik Nidam od kojih je Vranješ ubacio 29 poena, a Nidam 28.U timu Zvezde istakao se jedino Tejlor Ročesti sa 16, dok je Dejan Davidovac ubacio 14 poena

Barani su od starta meča bili u prednosti, a koliko su odlučnije i sa više energije ušli u duel, pokazuje i podatak da su za poluvreme ubacili čak 48 poena. Nidam i Vranješ nosili su tim i znalački kažnjavali propuste u Zvezdinoj odbrani, koja je večeras bila apsolutno ne prepoznatljiva.

Trener Alimpijević tražio je sve vreme petorku koja će odgovoriti rivalu, ali sve što je Zvezda večeras uradila je prilazak na dva poena zaostatka u tri navrata. U dve od te tri situacije Matijas Lesor je promašio zicere i propustio priliku da timu donese izjednačenje.

Pošto se to nije zbilo, o finalisti regionalne lige odlučivaće treći meč, u ponedeljak 2. aprila. Igraće se od 18 časova u dvorani Aleksandar Nikolić u Beogradu.

Prva četvrtina

Mćović i Vujošević doneli su prednost Baranima na startu. Zatim su Lesor Ročesti postigli prve poene za Zvezdu. Posle dva minuta domaćin je u prednosti 6:4.

U četvrtom minutu Nemanja Vranješ je pogodio trojku o tablu i to posle faula.Da stvar po donaće bude bolja, prekršaj je napravio Lesor, pa je Vujošević ubacio dva bacanja. Mornar je tada vodio 14:8, a izveo je do tada čak osam slobodnih bacanja.

Zvezda se tada trgla, zaigrala agresivnije u odbrani i serijom 7:0 prišla na 16:15. To je u kontri prekinuo Vranješ. U sedmom minutu kapiten Zvezde Branko Lazič je dobio tehničku grešku.

Kada su gosti uhvatili ritam proigrao je Pavić, pa su Barani na isteku osmog minuta vodili 25:17. Do isteka prve četvrtine Mornar je potpuno kontrolisao sve, jer Zvezda pre svega u odbrani kao da nije postojala. Posle deset minuta bilo je 30:21 za domaće.

Druga četvrtina

Seriju Zvezde od 7:0 prekinuo je Nidam, koji se prošetao do obruča. Mornar često i prilično lako dolazi skroz do koša Zvezde. Domaći posle 12. minuta vode 34:27.

Trener Crvene zvezde Dušan Alimpijević je polovinom druge četvrtine zatražio tajm-aut i bio veoma žustar u razgovoru sa košarkašima koje trenira. Mornar je za 14. minuta ubacio čak 40 poena (63 za ceo prvi meč), a ni napad Zvezde nije siguran i tečan.

Zvezda se malo konsolidovala prišla je posle trojke Davidovca na 43:37, ali je tada Janković napravio nesportsku grešku. Trener Mornara Pavićević, pokušava da pronađe akciju iz koje će domaćin postići ptrko potrebne poene.

Do poluvremena Zvezda je uspela da se potpuno vrati u meč. Prvih dvadeset minuta završeno je rezultatom 48:45 za Barane, koji su izveli čak 21 slobvodno bacanje.

Treća četvrtina

Start drugog poluvremena obeležio je veliki broj slobodnih bacanja na obe strane terena. Mornar u prva dva minuta nije dozvolio Zvezdi da razliku spusti ispod pet poena.

Vranješ drži prednost na strani Mornara.Kada je Zvezda prišla na 55:52 i Lesor promašio zicer, bek Barana je ubacio daleku trojku i naterao Alimpijevića da zatraži minut odmora. Još jednom je Zvezda propustila priliku da izjednači, a zatim je Mornar ponovo otišao na plus šest 63:57.

Treća četvrtina protekla je gotovo bez igre. Mnogo faulova i priličan broj promašaja na obe strane terena. Zvezda je nekoliko puta prišla na koš zaostatka, u dva navrata imala priliku da izjednači, ali oba puta Lesornije bio precizan. Treći kvartak završen je 69:64 za Barane.

Četvrta četvrtina

Mornar ne da Zvezdi da se primakne. Vranješ i Nidam do sada su ubacili 44 poena od 72 koliko u 32. minutu ima domaći tim. Pritom i neke takozvane "ničije" lopte završavaju u rukama Zvezdinog rivala. Vranješ je domaćinu 7. minuta pre kraja doneo plus devet, a Alimpijević je već tada zatražio drugi minut odmora.

Mornar potpuno gospodari terenom, pa je tri minuta pre kraja 84:72. Zvezda je serijom od šest vezanih poena dva minuta pre krajja prišla na 84:76. Posle trojke Davidovca gosti su 50 sekundi pre kraja prišli na 85:81, ali je tada Vujošević pogodio oba bacanja.

Ročesti je pogodio trojku, a Zvezda nije uspela da preseče loptu. Ros je pogodio oba bacanja i to je kraj.

Tok meča

Crveno-beli slavili su u prvom meču u Beogradu 91:63 pa im je potrebna još jedna pobeda kako bi obezbedili mesto u finalu i izbegli eventualnu "majstoricu".

Crveno-beli igraće u Baru kompletni, osim Nemanje Dangubića, koji je ranije završio sezonu zbog povrede kolena.

Trener Crvene zvezde Dušan Alimpijević očekuje različitu utakmicu u odnosu na ubedljivu pobedu u Beogradu, pre svega jer je teško biti bolji od istog tima četiri puta u sezoni.

Prema njegovim rečima ključ za pobedu u najvažnijoj utakmici ovog dela sezone je zaustavljanje šuta za tri poena Mornara i da je treća četvrtina iz "Pionira" najbolja opomena za to.

"Mnogo toga zavisi, bez krivudanja od istine, od našeg starta i energije. Ne očekujem nimalo sličnu utakmicu kao prvu. Siguran sam da će oni pokazati drugačije lice, koje su mnogo puta pokazivali u Baru gde su pobedjivali ekipe koje su na papiru bili favoriti. Drugačije se ponašaju kod kuće, stvori se lep ambijent, naročito za nas jer smo u prošloj utakmici tamo imali dobar deo svoje publike i osećali smo se komotno", kazao je Alimpijević.

Trener crveno-belih pričao je o umoru zbog dve utakmice u Evroligi u samo tri dana, protiv Panatinaikosa i Fenerbahčea, i rekao ako da bi taj faktor trebalo da bude dodatni motiv igračima da završe posao u Baru oko plasmana u finale.

Trener Mornara Mihailo Pavićević smatra je da ključ pobede nad Crvenom zvezdom leži u zaustavljanju američkog tandema Tejlor Ročesti - Džejms Feldin i pozvao publiku da nosi ekipu iz Bara do izjednačenja u polufinalnoj seriji plej-ofa ABA lige.

Pavićević šansu svog tima vidi u svežini jer je Crvena zvezda u samo tri dana odigrala dva meča u Evroligi, protiv Panatinaikosa i Fenerbahčea. Ulogu favorita dao je braniocu trofeja, posebno što opet neće igrati centar Uroš Luković.

"Odigrali su dve jake evroligaške utakmice, a i nadam se da neće biti na onom nivou kao u prvom meču. Potrudićemo se da iskoristimo njihov zamor od putovanja. Igraćemo muški, hrabro, ali moramo da počnemo da pogađamo kao ranije", rekao je Pavićević.

Druga utakmica polufinala plej-ofa Mornar - Crvena zvezda igra se od 20 sati u Baru.

Eventualna "majstorica" u polufinalu ABA lige zakazana je za ponedeljak 2. aprila u dvorani "Aleksandar Nikolić".

Kurir sport

Foto: ABA liga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track