(KURIR TV) ŠOK U PIONIRU: Crvena zvezda izgubila od Džikićeve Budućnosti na startu borbe za regionalnu titulu i Evroligu
Foto: Dado Đilas

finalE aba lige

(KURIR TV) ŠOK U PIONIRU: Crvena zvezda izgubila od Džikićeve Budućnosti na startu borbe za regionalnu titulu i Evroligu

Košarka -

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su u prvom meču finalne serije ABA lige od ekipe Budućnosti (80:76)

1 / 18 Foto: Dado Đilas

Najefikasniji su u Budućnosti bili Ivanović sa 20 poena i Nemanja Gordić sa 17 poena. Zvezdu je predvodio Alen Omić sa 14 poena, a Tejlor Ročesti je ubacio 13 uz deset asistencija.

Zvezda je loše počela meč, jer su gosti poenima Nikolića i Gibsona poveli sa 4:0. U tom ritmu protekla je čitava prva četvrtina, u kojoj je tim trenera Aleksandra Džikića promašio samo jednu dvojku (posle koje je imao ofanzivni skok) i sve vreme bio u prednosti. Zvezda je dva puta zapretila. Feldin je u poslednjem minutu promašio šut za prvo vođstvo tima trenera Alimpoijevića, koje je na startu druge deonice trojkom doneo Enis.

Nešto manje efikasna bila je druga četvrtina! Zvezda je sačuva prednost do poluvremena, a interesantno je da su gosti uspeli da upišu poene u poslednjim napadima u obe četvrtine. Ono što je bilo primetno na kraju prvog poluvremena je da su centri Budućnosti Nikolić i Barović brzo napravili dve lične greške, pa je trener Džikić bio primoran da ih manje koristi. Solidnu partiju su u delu meča kada je Zvezda okrenula uz Enisa pružili Ročesti i Janković, kojima je sa druge strane parirao Nikola Ivanović.

Zvezda je bolje počela drugo polureme, zaustavila je napad Budućnosti i stekla osam poena prednosti 47:39. Tada je trener domaćih Dušan Alimpijević dobio teničku grešku, koja je vratila Podgoričane u meč, pa je posle 25. minuta igre bilo 49:48. Budućnost je posle trojki Popovića i Ivanovića pred poslednju četvrtinu vodila 63:57.

Budućnost je u 33. minutu posle trojke Lendrija postala prvi tim, koji je na startu finalne serije imao dvocifrenu prednost 71:61. Zvezda je tada uspela da smanji razliku, ali ne i da preokrene, pa su Podgoričani ostvarili prvi cilj, dobili su jedan od prva dva meča u Beogradu.

Naredna utakmica uigra se sutra od 18.30 u Beogradu.

Četvrta četvrtina

40. minut 76:80 - Kraj meča

39. minut 77:72 - Dolmen je ubacio bitne poene

38. minut 72:75 - Zakucavanje Jankovića

37. minut 68:73 - Trojka Jankovića

35. minut 65:71 - Zvezda je promašila čak 7 bacanja

34. minut 61:71 - Trojka Lendrija, gosti imaju dvocifrenu prednost

33. minut 60:68 - Ivanović za plus 8 što je najveća prednost za goste. On i Gordić su ubacili 33 poena zajedno

33. minut - 59:66 - Gordić je pogodio uz faul, Zvezda je u problemima

Četvrta četvrtina

30. minut 57:63 - Feldin je u seriji promašaja, pa su gosti trojkama Popovića i Ivanovića na plus šest

29. minut 55:55 - Igra se poen po poen

25. minut 49:48 - Budućnost se posle serije bacanja vratila u meč

25. minut 49:43 - Tehnička greška za trenera Zvezde

foto: Dado Đilas

23. minut 45:39 - Lepa akcija Omića i Lazića

21. minut 40:37 - Ročesti pogađa težak šut

Treća četvrtina

20. minut 38:37 - Nešto manje efikasna druga četvrtina! Zvezda je trojkom Enisa uspela da povede i zatim sačuva prednost sve do poluvremena. Interesantno je da su gosti uspeli da upišu poene u poslednjim napadima u obe četvrtine

17. minut 34:31 - Igra se sada koš za koš

14. minut 29:25 - Budućnost je više od 4 minuta bez koša

14. minut 27:25 - Enisova trojka za prvo vođstvo Zvezde

Druga četvrtina

10. minut 22:25 - Budućnost je sve vreme u prednosti, ali Zvezda je dva puta zapretila. Feldin je u poslednjem minutu promašio šut za prvo vođstvo tima trenera Alimpijevića. Sa druge strane, Budućnost je promašila samo jedan šut za dva poena, a i tada je Lendri napravio skok u napadu

8. minut 15:16 - Janković i Ročesti za seriju domaćih 5:0

7. minut 9:16 - Trojke Jankovića i Šehovića

5. minut 5:11 - Domaći tim ima problema sa odbranom "pika" gostiju

4. minut 5:7 - Ročesti pogađa prvu trojku za Zvezdu

3. minut 2:7 - Milko Bjelica je ubacio prve poene za Zvezdu

1. minut 0:4 - Pogodili su Nikolić i Gibson

Prva četvrtina

Tok meča

Ni košarkaši Budućnosti nisu bili pošteđeni

Strateg Budućnosti Aleksandar Džikić bio je na meti Delija

Ovako su Delije dočekale košarkaše Budućnosti

U dvorani je bučno

1 / 8 Foto: Dado Đilas

Prvi od najamnje tri meča finalne serije igra se u hali "Aleksandar Nikolić" i počinje u 19 časova.

Biće to treći duel dve prvoplasirane ekipe regularnog dela jadranske lige. Zanimljivo je da su "đetići" jedini tim koji branilac trofeja Crvena zvezda nije pobedila ove sezone u regionalnom takmičenju. Prvi duel dva tima igran je u Železniku 15. oktobra prošle godine i dobili su ga gosti sa 79:75, dok je okršaj u "Morači" 8. januara Budućnost rešila u svoju korist rezultatom 92:86.

Trener košarkaša Crvene zvezde Dušan Alimpijević uoči starta finalne serije plej-ofa izjavio je da izuzetno respektuje Podgoričane, ali da je cilj njegovog tima jasan – nova titula i Evroliga.

"Tu smo gde smo i želeli da budemo na početku ove sezone, u finalu, sa prednošću domaćeg terena. Koji god protivnik da je u finalu, to je protivnik koji je zaslužio i koji zaslužuje respekt. Utakmica sa velikim ulogom i velikim značajem jer nosi Evroligu. Ostao je poslednji korak, izuzetno težak za bilo koju ekipu koja se nalazi u finalu, ali naši prioriteti se znaju", rekao je Alimpijević na konferenciji za medije u dvorani "Aleksandar Nikolić".

foto: aba liga

Zvezdin trener nije zabrinut što je Budućnost dobila oba meča u ligaškom delu.

"Te utakmice su nam dolazile u momentima kada smo se vraćali sa gostovanja ili velike potrošnje u EL, što ne umanjuje njihove pobede, one su na mestu, sa mnogo trojki i ubačenih šuteva. Mi ove sezone igramo protiv njih u dvorani 'Aleksandar Nikolić' prvi put. Oni i mi smo svesni da tu nemamo poraz ove sezone, to je nešto što donosi dodatnu energiju i samopouzdanje za naše igrače", zaključio je Alimpijević.

Pred prve okršaje sa Zvezdom govorio je i trener Podgoričana Aleksandar Džikić.

"Što se tiče Zvezde, momci znaju i to nije nikakva filozofija, Zvezda je evroligaš i višestruki prvak ABA lige. Svake sezone ima obavezu da napravi tim da napravi konkurentan tim za pobede u Evroligi. Izborili su i prvo mesto i prednost domaćeg terena u finalu. U seriji na tri dobijene utakmice jeste važna prednost domaćeg terena, ali smo i njih i neke druge favorite pobeđivali u gostima. Ne vidim to kao nešto što je odlučujuće. S druge strane, zbog uslova takmičenja finale je spakovan u sedam dana, što je s jedne strane zanimljivo, s druge specifično jer se putnik u Evroligu odlučuje u sedam dana. Generalno, u planiranju treninga poslednjih mesec dana prilagodili smo način rada tom ritmu i mislim da ćemo energetski biti spremni za Zvezdu", rekao je Džikić.

"Zvezda je kvalitetna, popunjena kvalitetom na svim pozicijama i nije slučajno bila prva. Nadam se da ćemo izaći, prvo u Beogradu a posle u Podgorici, na mečeve tako da pokušamo da igramo najbolje što možemo. Ono što želimo da imamo pod kontrolom, pokušaćemo uraditi. Možemo da budemo mirni, uradili smo sve što je trebalo da uradimo i ovo je kao nagrada. Daleko od toga da nas ne zanima da osvojimo ABA ligu. Ali pritisak ne postoji. Ako bude sve u redu sa sastavom, videćemo kako će to da prođe", dodao je Džikić.

foto: aba liga

Govorio je Džikić i o Filipu Baroviću.

"Zadovoljan sam činjenicom da se Filip Barović vratio na parket, ali to nije formom Barović koji je nosilac igre. On se pojede što ne može više da da, ja mu kažem da je to dovoljno i da nije realno... Bitan je za nas na treningu i na terenu. Ozbiljan je čovek, motivisan i širi pozitivnu energiju na ostale igrače. S te strane je važan. Želimo da budemo zdravi i da probamo da odigramo ono što najbolje možemo trenutno. Bolja je situacija i sa Seadom Šehovićem i Aleksom Ilićem što se povreda tiče, treniraju normalno... Da li će igrati ili ne, zavisi od mnogo toga, 13 igrača je na raspolaganju", rekao je Džikić.

Prvi od najmanje tri duela Zvezde i Budućnosti igra se večeras u hali "Aleksandar Nikolić" sa početkom u 19 časova.

Kurir sport

Foto: Dado Đilas, ABA liga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track