SVETSKA MARKA SRPSKA KOŠARKA: Evo kako je završeno 22. kontinentalno prvenstvo srpske dijaspore (VIDEO)
Foto: Promo, Milkan Rašić

U SENCI FAJNAL FORA

SVETSKA MARKA SRPSKA KOŠARKA: Evo kako je završeno 22. kontinentalno prvenstvo srpske dijaspore (VIDEO)

Košarka -

Bili smo svedoci minulog vikenda snage i lepote naše košarke, kada je Srbija ugostila najbolje evropske klubove na fajnal-foru Evrolige. Očekivao se spektakl, praznik u Beogradu, šarenilo navijača, vrhunska igra i zabava, ali ovom prilikom srpska kraljica igara je uspela da nadmaši sebe!

Svaki košarkaški hodočasnik, koji je tokom F4 Evrolige pokušao da zagrebe ispod površine i otkrije ovdašnju tajnu ljubavi pod obručima i prošetao do zemunskih dvorana „Master“ i „Vizura“, nije pogrešio.

Nezaustavljiv: Aleksandar Marinković, MVP ekipe 4K Priština
Nezaustavljiv: Aleksandar Marinković, MVP ekipe 4K Prištinafoto: Kurir

Dobio je jasan odgovor zašto smo zemlja šampiona i kako se pod srpskim nebom voli košarka!

foto: Promo, Milkan Rašić

U Zemunu je sve ljude od košarke, bivše asove i entuzijaste pod obručima dočekalo sjajno organizovano 22. KEPSD (Košarkaško evropsko prvenstvo srpske dijaspore) sa sloganom: „Svetska marka, srpska košarka“!

Ekipa 4K Priština jedan od učesnika koji je imao najbolju publiku.

foto: Kurir

Svojevrsno takmičenje, koje je 1997.godine u Nemačkoj pokrenuo trener stvaraoc Miodrag Radomirović Pure, prvi put je upriličeno u Beogradu (od 18. do 20. maja 2018. godine), uz svesrdnu podršku Skupštine Grada Beograda, brojnih sponzora i medija.

foto: Promo, Milkan Rašić

Učešće je uzelo 10 ekipa, iz Švedske, Nemačke, Crne Gore, Republike Srpske i zemlje domaćina. Ekipe su činili igrači bez donjih i gornjih uzrasnih ograničenja, prvo mesto je pripalo ekipi Kosovo Knina iz Beograda, ali kako to uvek biva, pored trofeja i medalja za nezaborav ostaje sjajno druženje.

foto: Promo, Milkan Rašić

Rezultati – finale: Kosovo Knin – Savez Srba Švedska 59:48, meč za treće mesto: AST sport klub – Herceg Novi 40:50, polufinale 1: Herceg Novi – Savez Srba Švedske 38:60, polufinale 2: Kosovo Knin – AST sport klub 59:45. Utakmica ženskih klubova: Banjaluka - Beograd 31:23.

Za najbolje su proglašeni: MVP Ratko Varda (Kosovo Knin), šuter Stefan Živković (Savez Srba – Švedska), trojkaš Marko Milanović (Sloga – Švedska), izvođač Koraćevih slobodnih bacanja Stefan Lopez (Sloga – Švedska). Trofej Fer-plej pripao je ekipi Savez Srba iz Švedske, a priznanje je primio i najstariji igrač turnira, Vladimir Sarajlić (AST Sport Klub).

foto: Promo, Milkan Rašić

S obzirom da je turnir bio humanitarnog karaktera, na svečanoj večeri u restoranu “Monument”, kojoj je prisustvovalo preko 200 ljudi, učesnika 22. KEPSD i gostiju, održana je aukcija dresova muške seniorske reprezentacije Srbije.

Program je vodila poznata voditeljka Suzana Mančić, a prikupljeno je 204.000 dinara. Novac je doniran Udruženju za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju Stari grad "Živimo zajedno" (84.000) i Centru za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju Beograd (120.000 dinara).

foto: Promo, Milkan Rašić

Organizacioni odbor 22.KEPSD, četa mala, ali odabrana, entuzijasti, koji su se već iskazali u organizaciji renomiranih veteranskih takmičenja, predvođeni legendarnim sportskim funkcionerom Bratislavom Batom Đorđevićem, dali su sve od sebe i podigli lestvicu za buduće akcije.

foto: Promo, Milkan Rašić

OO 22. KEPSD i ovom prilikom izražava ogromnu zahvalnost svima koji su pružili podršku evropskoj košarkaškoj smotri srpske dijaspore. Beograd će dogodine da bude domaćin Svetskog prvenstva srpske dijaspore u košarci, a kandidovaće se i za organizaciju SP veterana i veteranki 2022. godine! A već u novembru ove godine sledi takmičenje i druženje na 11. Memorijalu Dragiša Šarić.

U međuvremenu svi učesnici, ljubitelji igre pod obručima i dobre zabave mogu da uživaju u himni 22.KEPSD, autora Branislava Ostojića, koja se, naravno, zove: “Svetska marka, srpska košarka”!

Kurir sport

Foto: Promo, Milan Rašić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track