(VIDEO) FELDIN I JANKOVIĆ SPASILI ZVEZDU: Pot promašio senzaciju FMP-a, Delije zviždale posle pobede
Foto: Starsport©

SUPERLIGa Srbije

(VIDEO) FELDIN I JANKOVIĆ SPASILI ZVEZDU: Pot promašio senzaciju FMP-a, Delije zviždale posle pobede

Košarka -

Košarkaši Crvene zvezde savladal su i FMP (84:83) u prvoj utakmici finala plej ofa Superlige Srbije, u u dvorani "Aleksandar Nikolić".

FMP je još u prvoj četvrtini pokazao da će biti tvrd orah u finalu. Prvu četvrtinu su dobili sa 25:25, dok je u drugoj vođena velika bitka, sa mnogo manje poena, pa je Zvezda do poluvremena preokrenula i imala dva poena prednosti (38:36).

Zvezda je u trećoj deonici došla do pet poena prednosti, a onda je krenula velika serija FMP-a, koji je došao do 61:56 pred početak poslednje četvrtine. A onda smo u poslednjoj videli veliku dramu i egal. Alen Omić je vratio Zvezdu u život i doneo joj je minimalnu prednost, dok je Tejlor Ročesti postigao dve teške trojke.

U poslednjem minutu bilo je 80:80. FMP je imao napad, ali ga je propustio, a onda je Alen Omić stao na linijuza slobodna bacanja 40 sekndi pre kraja i doneo je Zvezdi poen prednosti.

Stefan Pot je preuzeo odgovornost u sledećem napadu i doneo je prednost FMP-u od 83:81, 23 sekunde pre kraja. Džejms Feldin je u narednom napadu pogodio trojku i ponovo vratio Zvezdi prednost. Pot je zatim promašio poslednji napad i tako je Zvezda preživela u prvoj utakmici.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Alen Omić sa 22 poena, jedan manje postigao je Tejlor Ročesti, dok je FMP sa 19 predvodio Nemanja Nenadić.

Naredni meč na programu je u Železniku 9. juna sa početkom od 18 časova.

1 / 33 Foto: Starsport©

Prva četvrtina

Lazić i Pot otvaraju meč, potom Nenadić ubacuje dve vezane trojke i donosi prednost FMP-u od 8:4. Ročesti i Omić ne daju gostima da se odlepe. Nenadić sjajan na startu, ubacio je osam poena za manje od četiri minuta. FMP je poveo 12:10, ali Davidovac poravnava na 12:12.

Do kraja četvrtine oba tima su igrala u serijama. Najpre je Zvezda povela 22:17, a zatim je FMP na isti način došao do izjednačenja. Prvi kvartal je završen vođstvom gostiju 25:24.

Druga četvrtina

Na isteku 12. minuta igre, FMP je vodio 28:24. Gosti su znalački kažnjavali prazan hod u igri Crvene zvezde. Tada je važnu ulogu igrao Odžo. Zvezda je uspela da izjednači, pa je na polovini druge četvrtine bilo 31:31.

U drugom kvartalui viđeno je mnogo grešaka i promašaja na obe strane terena. Zvezda i FMP su promašili mnogo slobodnih bacanja. Uz to domaći su ubacili samo tri trojke iz 17 pokušaja. Zato i ne čudi što je posle 20. minuta na semaforu stajalo 38:36 za tim trenera Topića.

Treća četvrtina

Dobrić pa Nenadić postižu poene na početku drugog poluvremena. Ročesti je potom fauliran u prodoru i postiže samo jedno bacanje - 41:38.S druge strane Odžo je siguran sa penala i FMP dolazi na 1 poen - 41:40. Dobrić prolazi na prodor i poentira, pa onda za dva ubacuje Ročesti i Zvezda ima pet poena više 45:40. Šest vezanih poena Jeremića i Zvezda ima minimalnu prednost 47:46.

Posle trojke Radovanovića na ulasku u 30. minut FMP je imao plus pet, a posle kontre Nenadića i sedam poena viška. Ročesti je uz zvuk sirene smanjio na 56:61.

Četvrta četvrtina

Pot je postigao prve poene u poslednjem kvartalu, ali je na drugoj strani trojku pogodio Ročesti. Gosti su posle kucanja Odža vodili 65:59.

foto: Starsport©

Nešto manje od osam minuta pre kraja Pero Antić je dobio dve tehničke greške pa je isključen do kraja meča. Zvezda je poenima Omića uspela da preokrene i pet minuta pre kraja povede 70:68.

Omić je pogodio dvojku, a Radovanović i Jeremić po trojku, pa FMP opet dolazi do vođstva 75:72. Topić traži tajm-aut.

Omić potom pogađa ziver posle ofanzivnog skoka. Zvezda je ubacila svega pet trojki iz 28 pokušaja, pa gosti posle četvrte trojke Jeremića vode 78:74.

Ročesti je pogodio veoma važnu trojku za Zvezdu. Odžo je zbog krvave usne van igre, a Apić ima pet prekršaja. Minut i četvrdeset je do kraja, a posle jednog bacanja Simanića, FMP vodi 79:77.

Ročesti pogađa trojku! Drugi put uzastopno, pa Zvezda vodi 80:79, ali će Simanić imati dva bacanja. Pogodio je jedno, pa je 41 sekund pre kraja nerešeno 80:80.

Omić je na druoj strani terena polovično uspešan za 81:80. Pot je ubacio trojku, 23 sekunde pre kraja FMP vodi 83:81, a Zvezda posle minuta odmora kreće u napad.

Feldin na pas Ročestija pogađa trojku, 12 sekundi pre kraja Zvezda vodi 84:83. To je peta trojka Zvezde u poslednjem kvartalu, osma u meču.

Pot je ostao sa jankovićem, prošao do koša, ali nije uspeo da položi pa je Crvena zvezda ostvarila prvu pobedu u seriji.

Tok meča

U reprizi prošlogodišnjeg finala Superlige, crveno-beli traže četvrti uzastopni šampionski trofej u državi, a FMP iznenađenje protiv ovosezonskog evroligaša.

Trener Crvene zvezde Milenko Topić pozvao je svoje izabranike na oprez, priznavši da mu smetaju priče da će biti "lako" i prefiks duela "dva bliska kluba".

"Dve najbolje ekipe se sastaju u finalu, one su to svojim igrama i ponašanjem zaslužile. Pomalo mi smeta da se finale degradira, koriste se termini 'dva bliska kluba', priča se da je ovo finale formalnost. Ja ne mislim tako, FMP je dobra ekipa, imaju fizionomiju, odlično su vođeni, nedostaju im dva igrača na spoljnim pozicijama, vrlo važna, ali oni to borbenošću kompenzuju", rekao je Topić, podsetivši da o "bliskosti"najbolje govore povrede Nemanje Dangubića i

Stefana Lazarevića u polufinalu Kupa.

Kako je naglasio, Zvezda ne igra za spas sezone, već za titulu koja je velika.

"Veliki je motiv imamo, bila bi nam čast ako bismo izašli kao pobednici. U timu imamo dosta igrača koji nemaju ovaj trofej, neki su uopšte bez trofeja, pa nam neće nedostajati motiva", poručio je Topić.

Zvezdin prvotimac Stefan Janković, jedan od junaka polufinalne serije protiv Partizana, rekao je da je ekipa spremna za veliku borbu.

"Ljudi pričaju, a nama to jako smeta, da nas očekuje nešto lagano, polufinale je bilo 'finale pre finala', međutim finale je finale. FMP je potpuno zasluženo tu, bili su prvi u svojoj grupi, odlično su vođeni, momci su izvanredni", istakao je Janković.

Prva finalna utakmica serije, koja se igra na tri pobede, na programu je večeras od 20 sati, uz besplatan ulaz u halu "Aleksandar Nikolić".

Kurir sport

Foto: Starsport©, ABA liga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track