Najnovije vesti

malo poznat detalj

ZLATO SE KOVALO U SRBIJI: Evo kako je naša zemlja doprinela jednom od najvećih sportskih uspeha u istoriji Izraela (KURIR TV)

Košarka

Mlada reprzentacija Izraela nedavno je postala šampion Evrope za košarkaše do 20 godina starosti, a malo je poznato da je 10 od 12 članova tog tima uključujući i selektora Ariela Beta Halachmija proteklih godina i po nekoliko puta boravilo u Srbiji, gde su u pratnji trenera tokom leta trenirali po programima i pod nadzorom iskusnih srpskih stručnjaka.

1 / 10 Foto: Kurir sport

Nedeljko Mijanović, koji već više od dve decenije organizovano dovodi mlade izraelske košarkaše u Srbiju, kaže za Kurir da oni danas u trenucima velikog slavlja ističu da im je boravak u našoj zemlji mnogo pomogao, a mi na početku razgovora pitamo kako je sve počelo?

 

foto: Kurir sport

 

"Slučajno, kao i sve dobre stvari. Igrao sam u Izraelu po odlasku iz Jugoslavije i moram da priznam da sam posle rada sa trenerima u Jugoplastici, bio iznenađen kada sam shvatio da u Izraelu rade mnogo slabije. Tada sam ljudima tamo predložio da dođu u Srbiju i vide kako mi to radimo. Nije mi bilo preterano teško ubediti ih, jer je u to vreme naša reprezentacija bila prvak Evrope i sveta i oni su znali da sa ovog podneblja dolaze vrhunski igrači.

 

foto: Kurir sport

 

Sa tada prvim čovekom Akademskog košarkaškog kampa Aleksandar Nikolić pokojnim Mikijem Pavićevićem smo se dogovorili da dođemo na Zlatibor. Naravno da nije bilo lako, sećam se da smo s proleća pre prve grupe od recimo 30 dečaka došli sa ljudima iz njihovog Saveza i nekoliko zainteresovanih roditelja. Želeli su da se uvere da ćemo ispoštovati njihove obićaje kada je u pitanju hrana, ali i da li možemo da im garantujemo bezbednost. Za njih je decenijama unazad bezbednost ključni faktor kada napuštaju Izrael."

 

foto: Kurir sport

 

Uspeli ste mada je tih godina slika Srbije u svetu bila prilično loša?

 

"Da, to jeste bio veliki problem, ali samo dok deca ne dođu. Oni se ovde lako sprijatelje sa ostatkom kampa, iako su smešteni odvojeno. Igraju se trening utakmice i tu zaista ima velikih prijateljstava koja kasnije koriste na razne načine. Izraelska deca su veoma radna, posebno jer im treneri naglase da se u Srbiju ide kako bi napredovali i radili, da to nije zabavni kamp."

 

foto: Kurir sport

 

Rezultat ne izostaje?

 

"Ne. Sa ponosom mogu da kažem da je čitava reprezentacija koja je u Nemačkoj uzela zlato nekoliko puta bila u Srbiji. Ne samo na Zlatiboru pošto smo se do pre desetak godina šetali i bili i na Kopaoniku u Vrnjačkoj Banji... Hteli su da promene sredinu vide nešto novo, a poslednjih sedam, osam godina opet smo ovde i uslovi su stvarno odlični. Da se vratimo temi... Bar 90 odsto košarkaša koji danas igraju prvu ligu Izraela bilo je na našim kampovima i radilo sa trenerima poput Ratka Joksića, Bore Džakovića (koji je tu svih 20 godina), Ranka Žeravice... Znate, deca nisu glupa, ona kada posle saveta trenera vide da lakše poentiraju ili vode loptu, vrlo brzo odbacuju stare navike. To je suština. Raditi sa ljudima koji imaju iskustava i način rada sa decom u "malom prstu"."

 

foto: Kurir sport

 

Takvih je sve manje?

 

"Nažalost. U Srbije je tek nekoliko stručnjaka koji mogu da iznesu program koji je osmislio profesor Aca Nikolić a koji je košarkaška abeceda. Odustali smo od toga dok ostali poput Izraelaca, Grka, Španaca, to sve vreme kopiraju. Dakle, jasno je zašto smo u problemu. Kada se vratimo postulatima koje smo sami postavili i ne budemo ih modifikovali tendovima iz Amerike ili nekih drugih sredina vratićemo se tamo gde nam je mesto", kaže Mijanović.

 

foto: Kurir sport

Aušvic pa Srbija

 

Kada govori o broju izraelskih košarkaša koji su svih ovih godina posetili Srbiju Nedeljko Mijanović ističe:

 

"Bilo ih je oko 3.000. Mogu da kažem, da je to posle posete logoru u Aušvicu gde se odlazi svake godine, najveći organizovani izlazak iz Izraela. Zaista sam ponosan, što nismo imali nikakakvih problema", kaže Mijanović.

 

foto: Kurir sport

Omri Kaspri četiri puta u Srbiji


Govoreći o imenima igrača koje je dovodio na kampove u Srbiji Nedeljko Mijanović je istakao:

 

"Najpoznatiji je svakako Omri Kaspri. On je ranije povezivan i sa Partizanom. Već devet sezona je u NBA. Na kampovima u Srbiji bio je četiri puta", kaže Mijanović.

 

U sastavu i sin bivšeg centra Zvezde

 

Ako bacite pogled na sastav Izraela u Nemačkoj, zapazićete starijim ljubiteljima košarke i navijačima Zvezde dobro poznato prezime - Avdija! Naime u sastavu je Deni Avdija, sin nekadašnjeg centra Crvene zvezde Zufera, kome se predviđa NBA karijera 

 

 


Kurir sport / Nenad Kiš

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...