Ivković: Cilj je plasman na Evropsko prvenstvo

Ivković: Cilj je plasman na Evropsko prvenstvo

Košarka -
Ivković je naglasio da će za Srbiju nastupati sedam novih reprezentativaca, ističući da su u pitanju igrači sa velikim takmičarskim iskustvom iz mlađih selekcija

BEOGRAD - Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Dušan Ivković istakao je da će ekipa učiniti sve kako bi izborila plasman na prvenstvo Evrope, koje će se sledeće godine održati u Sloveniji, napominjući da je tim obnovljen sa čak sedam debitanata.

Košarkaški reprezentativci Srbije okupili su se u nedelju u beogradskom hotelu "Zira" pred početak priprema za kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ali od igrača sa spiska selektora Dušana Ivkovića izostali su Miroslav Raduljica i Milovan Raković.

Ivković je na konferenciji za medije rekao da ne zna razlog izostanka centara Efesa i Montepaskija.

"Dejan Bodiroga i Dragan Tarlać su obavili razgovore sa igračima, a ja u ovom trenutku nemam infomaciju zbog čega se na prozivci nisu pojavili Raduljica i Raković. Očekivao sam da se večeras pojave i da razgovaramo, a zašto nisu došli - ne znam. Naš cilj u svakom slučaju ostaje isti, a to je plasman na evropsko prvenstvo", izjavio je Ivković.

On je dodao da sada ne treba isključiti mogoćnost naknadnog poziva igračima, iako o tome, kako je istakao, nije razmišljao.

"Moje je bilo da pozovem najbolje igrače, da napravimo selekciju koja bi nam garantovala plasman na prvenstvo Evrope. Pozitivna stvar je što u reprezenbtaciji imamo sedmoricu debitanata i očekujem od njih da se dokažu i afirmišu u nacionalnom timu", rekao je Ivković.

"Očekujem takođe pravi timski duh tokom preiprema. Motiv u ovoj ekipi nikada nije, niti sme da se dovodi u pitanje. Imamo jaku volju da nastavimo da igramo lepu košarku i dostojno reprezentujemo Srbiju", poručio je Ivković.

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas izrazio je uverenje da će državni tim uspešno obaviti pripreme i da će spremno dočekati start kvalifikacija za šampionat 2013. u Sloveniji.

"Zahvaljujem momcima koji su se odazvali pozivu selektora Ivkovića i koji će se boriti za Srbiju. Ponosni smo što Srbija ima zvanično najboljeg trenera u Evropi, a želja svih nas je plasman na evropsko prvenstvo i osvajanje medalje", rekao je Đilas.

Najbolji košarkaši Srbije prve nedelje priprema, u adaptivnoj fazi, radiće u Beogradu, a potom se sele u Vršac. Kapiten reprezentacije Nenad Krstić i Vladimir Micov zbog povreda će propustiti prvu nedelju priprema i nakon dodatnih pregleda biće jasno kada će se priključiti saigračima.

Dakle, posle izostanka Raduljice i Rakovića, selektor Ivković na početku priprema ima sledeći sastav: Miloš Teodosić, Milenko Tepić, Aleksandar Rašić, Danilo Anđušić, Nemanja Jaramaz, Nemanja Nedović, Ivan Paunić, Marko Kešelj, Nemanja Bjelica, Vladimir Lučić, Duško Savanović, Zoran Erceg, Milan Mačvan, Dragan Labović, Nenad Krstić, Dejan Musli, Mile Ilić, Vladimir Micov i Vladimir Štimac.

Srbija će u kvalifikacijama za kontinentalni šampionat igrati u A grupi sa selekcijama Estonije, Slovačke, Crne Gore, Izraela i Islanda, a u prvom meču gostuje 14. avgusta na Islandu.

Plasman na EP 2013. obezbediće dve prvoplasirane selekcije iz svake od šest grupa, kao i četiri najbolje trećeplasirane ekipe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track