HRVAT UŠAO U ISTORIJU: Ante Tomić prvi strani kapiten u 92 godine Barselone
Foto: EPA

bravo

HRVAT UŠAO U ISTORIJU: Ante Tomić prvi strani kapiten u 92 godine Barselone

Košarka -

Hrvatski košarkaš Ante Tomić postao je danas prvi strani kapiten u 92 godine dugoj istoriji Barselone.

"Ovo je čast, jako sam ponosan. Velika je ovo odgovornost, posebno nakon odlaska Navara. Biti kapiten Barselone je zaista neverovatno", rekao je 31-godišnji Tomić nakon imenovanja, prenosi Hina.

Tomić je u toj ulozi zamenio 38-godišnjeg Huana Karlosa Navara koji se oprostio od igranja nakon što klub više nije računao na njega. Navaro je za Barselonu igrao gotovo 20 godina, a Tomić mu je prošle sezone bio zamenik.

"On je prošle sezone bio zamenik kapitena, pa smo njegovim imenovanjem dobili kontinuitet što je bitno za ekipu", rekao je trener Barselone Svetislav Pešić.

Tomićev zamenik biće 25-godišnji Pjer Oriola.

Košarkaška selekcija Barselone, osnovana 1926. godine, nikada nije imala stranca za kapitena za razliku od fudbalske i rukometne ekipe.

Ante Tomić je u Barselonu stigao 2012. godine iz Real Madrida.

On je sa 455 nastupa postao stranac s najviše utakmica za taj klub. Iza njega su bivši klupski igrači Slovenac Erazem Lorbek sa 341 utakmicom i Italijan Djanluka Bazile sa 329 nastupa.

Tomić je do sada s Barselonom osvojio jednu titulu u Španiji (2014), dva kupa (2013. i 2018), kao i jedan španski Superkup (2015). Osvojio je, takodje, i šest katalonskih liga od 2012. do 2017. godine.

Kurir sport

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track