TRI AMERIKANKE U DRESU LOZNICE: Došle da uče košarku
Foto: Privatna arhiva

Ove sezone u Prvoj ligi Srbije za košarkašice

TRI AMERIKANKE U DRESU LOZNICE: Došle da uče košarku

Košarka -

LOZNICA – U ekipi ŽKK Loznica ove sezone igraju tri košarkašice iz Amerike, dvadesetpetogodišnji plej Jasmin Mekroj i dve godine mlađi centri, Rajčel Kehoe i Pejdž Kašin.

One su stigle sa različitih strana Evrope, ali imaju zajednički cilj da kao bolje igračice posle igranja za Loznicu odu u neki jači klub.

Prethodnu sezonu Pejdž, koja je iz Minesote, koševe je davala u Danskoj, Jasmin je iz Merilenda, a u Loznicu je stigla iz Albanije dok je Rajčel Kehoe, rodom iz Mičigena, borbu pod koševima vodila na Malti.

Prema rečima Željka Vasiljevića, trenera lozničkih košarkašica, ŽKK nikada ranije nije imao strane igračice, a sada su tu tri Amerikanke koje čeka mnogo rada ukoliko žele da im vreme provedeno na parketu SC ''Lagator'' vredi u nastavku karijere.

- One se trude da promene svoju filozofiju igre, ovde nije sve u trčanju i šutiranju na koš, tako da moraju mnogo više da razmišljaju o taktici i porade na tehnici. Nadam se da će mnogo naučiti, unaprediti igru i odavde otići kao bolje košarkašice – kaže on.

Rajčel objašnjava da je upoznata sa kvalitetom srpske košarke i došla je da uči i postane kompletnija igračica.

- Ovde je košarka veoma zanimljiva i uzbudljiva, prihvaćene smo lepo i na meni je da što više radim. Nameravam da odavde odem u neki poznatiji klub i potrebno mi je da što više unapredim igru, a mislim da to o mogu postići u ovom klubu – kaže visoka Amerikanka.

Iste ambicije ima i Pejdž koja želi da ispuni svoja i očekivanja kluba.

Objašnjava da je između evropske i američke košarke uočljiva razlika i da se ovde traži koncentracija tokom cele utakmice, ima mnogo taktike i ako hoćeš da postigneš nešto potrebno je da si 24 sata ''u košarci''.

Jasmin, uz širok osmeh, kaže da je došla jer želi dostići nivo potreban za Evroligu pošto želi da zaigra u tom takmičenje.

- Verujem da će mi igranje u Loznici mnogo značiti. Trener odlično poznaje igru, trudi se da nam pomogne i prenese što više znanja. Vredno radim i očekujem rezultate – kaže ova simpatična igračica.

Sve tri se slažu da je Loznica lep grad, ljudi prijatni i veoma gostoprimljivi. Trener ih ne uči samo tajnama basketa nego im je pričao o burnoj istoriji Srbije i ovoga kraja, a posetile su i lozničku okolinu i mnogo im se sviđaju Banja Koviljača, Tršić, Tronoša, Drina i Gučevo. Inače, iako se na treninzima i utakmicama uglavnom koristi engleski sve tri se trude da nauče što više srpskih reči i kažu da će nastojati da savladaju naš jezik.

Prve strankinje u lozničkoj košarci vredno rade uverene da će im igranje u Loznici značajno pomoći u daljoj karijeri kao i da će odavde poneti samo lepe uspomene.

T.I.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track