ZVIŽDUCI JUGOSLAVIJI, KRSTIĆEVA STOLICA BURUSISU I PODATAK KOJI BRINE: Ovo je istorija košarkaških duela sa Grčkom (VIDEO)
Foto: kss.rs

PRED MEČ U BEOGRADU

ZVIŽDUCI JUGOSLAVIJI, KRSTIĆEVA STOLICA BURUSISU I PODATAK KOJI BRINE: Ovo je istorija košarkaških duela sa Grčkom (VIDEO)

Košarka -

Košarkaške reprezentacije Srbije i Grčke imaju dugu istoriju duela, posebno ako se posmatra i period postojanja Jugoslavije, a nova stranica biće ispisana u ponedeljak uveče u dvorani Aleksandar Nikolić, kada se dve selekcije budu sastale u kvalifikacijama za Mundobasket 2019. godine u Kini.

Za Grke, koji su već izvadili vizu za planetarni šampionat ovaj duel ima manji značaj od onoga koji mu pridaje četa selektora Aleksandra Đorđevića, koja je na putu ka Prvenstvu sveta prilično kašljala, pa do sada ima pet pobeda i četiri poraza.

Veliko rivalstvo je prvu bitnu stranicu dobilo 1987. godine kada su Grci bili domaćini Evrobasketa i u polufinalu posle vbelike borbe izbacili Jugoslaviju (77:81), revanširavši se tako četi selektora Krešimira Ćosića za poraz u grupi (84:78).

Dve godine kasnije u Zagrebu su igrana dva meča, a Jugoslavija, koja je osvojila zlato je slavila 103:68 i 98:77.

Rivalstvo je obnovljeno 1995. godine, koja je zlatnim slovima upisana u istoriji naše košarke. Sadašnji selektor Aleksandar Đorđević je briljirao u finalu protiv Litvanije sa 41 postignutim poenom, kada je protiv sebe imao čitavu dvoranu u Atini. A razlog? Vrlo jednostavan, tadašnja Jugoslavija je dva puta na putu do trofeja savladala Grčku. Najpre su posle produžetaka "plavi" bili bolji u takmičenju po grupama, kada je Dejan Bodiroga postigao 22 poena.

Preko ovog poraza je ova mediteranska zemlja nekako i prešla, znatno teže joj je pao sledeći poraz na turniru, u trenutku kada se odlučivalo o medaljama. U polufinalu je Jugoslavija slavila sa 60:52, što je potpuno razgnevilo Grke, do te mere da su u finalu sa Litvanijom naši reprezentativci izviždani, a svaki potez, pa čak i čuveno zakucavanje Predraga Danilovića preko Arvidasa Sabonisa, nije promenilo mišljenje domaćina.

Prošlo je tri godine, a Grčka je ponovo bila domaćin velikog takmičenja, ovog puta Svetskog prvenstva. I opet su "plavi" osigurali medalju pobedom nad "helenima" i opet u istoj fazi prvenstva. Polufinale je pripalo našim momcima (78:73), a Grci su ponovo ostali "kratkih rukava" jer je 1995. godine Hrvatska bila bolja, a ovog puta Sjedninjene Američke Države.

Deset godina kasnije Grci su u Beogradu ostvarili najveći uspeh u istoriji Evropskih prvenstva kada su postali prvaci Evrope. Pod patronatom selektora Janakisa (koji pamti mnoge poraze od Jugoslavije) Grci su u finalu savladali Nemačku 78:62, osvojili zlatnu medalju i tako istovremneno bili šampioni kontinenta u fudbalu i košarci.

"Najviše prašine" je podigao duel dve selekcija pred Svetsko prvenstvo u Turskoj 2010. godine. Tradicionalni "Akropolis kup" je ostao u senci velike tuče tokom koje je Nenad Krstić uzeo stolicu i pogodio Janisa Burusisa, iako je ona bila "namenjena" Sofoklisu Skorcijanidisu. Svemu je prethodila "prljava" igra Grka koji su potezima na granici nesportskih zaustavljali Miloša Teodosića i Marka Kešelja, koji nisu uspeli da ostanu hladne glave, iako su se dobro poznavali sa rivalima.

Da sumiramo. Sa Grčkom na kontinentalnim prvenstvima imamo 10 pobeda i pet poraza, od čega su tri vezama u Švedskoj 2003. (64:72), Španiji 2007. (67:68) i u Litvaniji 2011. godine (77:87). Na Svetskim prvenstvima (bez kvalifikacija) smo na četiri utakmice pobedili isto toliko mečeva. Dve selekcije su se na Olimpijskim igrama sastajale samo u Atlanti 1996. godine kada je Jugoslavija bila bolja 71:63.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track